skylos
Για όσους δεν παίρνουν σταθερά μια τροφή στον σκύλο τους, η αλήθεια είναι ότι, την ώρα που βρίσκονται στο pet shop, είναι κάπως δύσκολο να βρουν ποια είναι η καλύτερη τροφή για αυτόν

Με όλες αυτές τις διαφορετικές μάρκες και ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι εύκολο να ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη τροφή για το δικό σας κατοικίδιο. Και αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να προσέξετε, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε λάθος. Ένα λάθος που αν το επαναλαμβάνετε κάθε φορά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον σκύλο σας.

Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν τροφή για το κατοικίδιό τους. Δείτε τα και αποφύγετέ τα. Έτσι θα είστε σε καλό δρόμο για να βρείτε την τέλεια τροφή για το αγαπημένο σας ζωάκι.

Δεν ελέγχουμε την ετικέτα

Το πρώτο λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε τροφή για τον σκύλο μας είναι ότι δεν διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια συστατικά περιέχονται στην τροφή και πώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του ζώου μας. Για παράδειγμα, ορισμένες τροφές ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή άλλα προβλήματα υγείας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλα τα συστατικά της τροφής πριν την αγοράσετε.

Ορισμένες τροφές για σκύλους μπορεί να περιέχουν αμφιλεγόμενα συστατικά όπως αιθοξυκίνη ή προπυλενογλυκόλη. Ενώ αυτά τα συστατικά θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, ορισμένοι κηδεμόνες προτιμούν να τα αποφεύγουν. Αν δεν είστε σίγουροι για κάποιο συστατικό, μην αγοράσετε την τροφή. Στη συνέχεια ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Αγοράζουμε τις πιο οικονομικές

Η τιμή δεν είναι πάντα δείκτης ποιότητας όταν πρόκειται για τροφή. Το γεγονός ότι μια τροφή είναι ακριβή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητα καλύτερη για τον σκύλο σας. Ωστόσο, η φθηνότερη επιλογή συνήθως δεν είναι καλή. Ορισμένες φθηνές τροφές μπορεί να έχουν συστατικά χαμηλής ποιότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον σκύλο σας στην πορεία. Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ τιμής και ποιότητας όταν επιλέγετε την τροφή του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτός γνωρίζει το ζώο σας και αυτός είναι ο κατάλληλος να σας πει για την τροφή του.

Παίρνουμε πάντα ξηρά τροφή

Ενώ η ξηρά τροφή είναι μια δημοφιλής επιλογή για τα σκυλιά, δεν είναι η μόνη. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σκυλιά μπορεί να τα πάνε καλύτερα με μια διατροφή που περιλαμβάνει υγρή τροφή. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για το ποιος τύπος τροφής είναι κατάλληλος για το δικό σας κατοικίδιο.

Μην υποθέτετε ότι η ξηρά τροφή είναι η καλύτερη επιλογή για τον σκύλο σας, επειδή πάντα τον ταΐζατε με αυτή. Για τα σκυλιά με κακά δόντια, για παράδειγμα, η ξηρά τροφή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Να είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε νέους τύπους τροφών για να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

Δεν λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του σκύλου μας

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε πολλοί από εμάς είναι ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του. Τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ενήλικους σκύλους, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια τροφή που είναι σχεδιασμένη για το κάθε στάδιο ζωής του ζώου σας.

Τα κουτάβια χρειάζονται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά για να βοηθηθούν στην ανάπτυξή τους, ενώ οι ηλικιωμένοι σκύλοι χρειάζονται τροφή που είναι πιο εύπεπτη και έχει λιγότερες θερμίδες. Η επιλογή της σωστής τροφής για την ηλικία του σκύλου σας θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος σε όλη του τη ζωή.

Δεν λαμβάνουμε υπόψη το πόσο δραστήριος είναι ο σκύλος μας

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τροφή είναι το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας. Τα δραστήρια σκυλιά χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τα σκυλιά που τις περισσότερες ώρες κάθονται. Επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια τροφή που είναι σχεδιασμένη για το δικό σας ζώο.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσες θερμίδες χρειάζεται ο σκύλος σας, μιλήστε και πάλι με τον κτηνίατρό σας. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μια τροφή που θα δίνει στο σκύλο σας την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς να κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος.

Δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την κατάσταση υγείας του σκύλου μας

Εάν ο σκύλος μας έχει κάποια πάθηση, είναι σημαντικό να βρείτε μια κατάλληλη για αυτή τροφή. Για παράδειγμα, τα σκυλιά με αλλεργίες μπορεί να χρειάζονται υποαλλεργική τροφή, ενώ τα σκυλιά με διαβήτη μπορεί να χρειάζονται μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές ειδικές τροφές που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους με συγκεκριμένες παθήσεις. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το ποιος τύπος τροφής είναι κατάλληλος για το κατοικίδιό σας και φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα πριν την αγοράσετε.

Αγοράζουμε μεγάλη σακούλα

Μια σακούλα σκυλοτροφής 15 κιλών είναι πιο οικονομική από μία άλλη 2 κιλών, γι’ αυτό οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες χωρίς όμως να τις δοκιμάσουμε πρώτα. Ξεκινήστε παίρνοντας μια μικρή σακούλα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα όταν ο σκύλος την τρώει για ένα μήνα. Όταν είστε σίγουροι ότι ταιριάζει στον σκύλο σας, μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερα μεγέθη σκυλοτροφής.

Η επιλογή της σωστής τροφής για τον σκύλο σας δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας. Χρειάζεστε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας και μερικές δοκιμές για να καταλάβετε τι ταιριάζει καλύτερα στον σκύλο σας. Να είστε υπομονετικοί και να παρακολουθείτε την αντίδρασή του στη νέα τροφή. Εάν ο σκύλος είναι σε θέση να χωνέψει καλά το φαγητό, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Πηγή: topetmou.gr/Μυρτώ Τζώρτζου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακησ
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης
Στόχος  είναι η παροχή προς το Υπουργείο Παιδείας νέων καινοτόμων τεχνολογικών προτάσεων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων...
Πιερρακάκης: 400.000€ στο ΙΤΥΕ-Διόφαντος για μελέτες Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εκπαίδευσης
istoriki ereuna
ΠΟΣΔΕΠ: Ζητά παράταση στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ»
ΠΟΣΔΕΠ: Αποδεδειγμένα οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν η πληθώρα των προς υποβολή προτάσεων...
ΠΟΣΔΕΠ: Ζητά παράταση στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ»