αψεντι
Πόσα ξέρετε για το μυθικό ποτό

Ίσως κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει συνδεθεί με τόσες φήμες και δεισιδαιμονίες όσο το αψέντι. Το αψέντι έχει αναφερθεί με πολλαπλές ονομασίες όπως πράσινη νεράιδα και πράσινη μούσα.

Η Αρτεμισία το αψίνθιο ή Αψιθιά (Artemisia absinthium)είναι το πρωταρχικό συστατικό στο αψέντι που του δίνει αυτήν την αξιοσημείωτη «βοτανική» πικράδα του που έχει συσχετιστεί από την αρχαιότητα με θεούς και μαγεία.

Το αψέντι ήταν επίσης ένα από τα μόνα αλκοολούχα που είχαν απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις στις αρχές του 1900 εξαιτίας της αύξησης της δημοτικότητάς του σε μια εποχή όπου τα κινήματα ενάντια στο αλκοόλ γινόντουσαν όλο και πιο αυστηρά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 1912 απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, ενώ επέστρεψε το 2007. Γύρω στο 1990 επιστρέφει και στην Ευρώπη.

Το αψέντι έχει ιδιαίτερη γεύση

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κυρίαρχη πικρή γεύση των συστατικών του είναι τουλάχιστον περίεργη. Θα χρειαστεί χρόνο κάποιος για να τη συνηθίσει. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκόολ, 60-70%, οπότε χρειάζεται αραίωση. Μια καλή πρόταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος είναι να επιλέξει το Pernod. Ένα άλλο κλασικό αψέντι είναι το Vieux Pontarlier.

Το αψέντι δεν προκαλεί παραισθήσεις

Αυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη παραφιλολογία σχετικά με το αψέντι. Κανένα συστατικό του δεν προκαλεί ψευδαισθήσεις. Αυτή η φήμη ξεκίνησε από το γεγονός ότι η αψιθιά περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται thujone (θυϊόνη) που μπορεί να προκαλέσει όντως κάποιους σπασμούς σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις.

Αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχει πιει τόσο πολύ αλκοόλ, που θα ήταν ήδη νεκρός πριν προλάβει να νιώσει την όποια επίδραση. Επιπλέον, η θυϊόνη υπάρχει και σε ροφήματα όπως το φασκόμηλο, το οποίο είναι τελείως ακίνδυνο σε φυσιολογικές ποσότητες.

αψεντι

Το αψέντι περιέχει 3 βασικά συστατικά: αψιθιά, γλυκάνισο και μαραθόσπορο

Το αψέντι φτιάχνεται από την απόσταξη ουδέτερης αλκοόλης με την «ιερή τριάδα»: την αψιθιά, τον γλυκάνισο και τον μαραθόσπορο. Άλλα συστατικά που προστίθενται συνήθως μπορεί να είναι: ύσσωπος, μελισσόχορτο και αστεροειδής γλυκάνισος.

Το αψέντι είναι διαχρονκό

Το αψέντι το συναντάμε στη Βίβλο, αλλά και σε αρχαία αιγυπτιακά και συριακά κείμενα. Τότε, το αψέντι ήταν μια απλούστερη συνταγή, αποτελούμενη απλώς από κρασί με αψιθιά. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών: όπως ίκτερος, εμμηνορροϊκός πόνος, αναιμία και κακή αναπνοή. Με την πάροδο των αιώνων, το αψέντι σταδιακά άλλαξε από ιατρικό σε αναψυκτικό, με τη συνταγή που τώρα θεωρούμε ως σύγχρονο αψέντι να εμφανίζεται σε φαρμακεία στην Ελβετία από τα τέλη του 1700.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εκπαιδευτικοί: Ανησυχητική καθυστέρηση στη διαδικασία μόνιμων διορισμών - Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα δέσμευση πιστώσεων
«Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει ήδη εξασφαλίσει τον αριθμό μόνιμων διορισμών που αφορούν στην εκπαίδευση και να είναι όλα έτοιμα, εν...
Εκπαιδευτικοί: Ανησυχητική καθυστέρηση στη διαδικασία μόνιμων διορισμών - Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα δέσμευση πιστώσεων