Market Pass
Ξανά σε άνοδο ο πληθωρισμός - «Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ο οποίος έφτασε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων παραμένουν με τον επιμέρους δείκτη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών να τρέχει με 9,9% τον Οκτώβριο ενώ αύξηση 4,8% παρουσιάζει και ο δείκτης σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε ένα μήνα οι τιμές του ελαιολάδου εμφανίζουν αύξηση 14%

Σε ετήσια βάση έλαια και λίπη αυξήθηκαν 26% τα φρούτα 20,5% τα λαχανικά 12,3%  τα κρέατα 8,3% αναψυκτικά και χυμοί 14,3% κρέατα 8,3% και τα ενοίκια κατοικιών 6,1%

Ωστόσο, μείωση 60,5% καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου αλλά στα στερεά καύσιμα καταγράφονται αυξήσεις 10,8% και στον ηλεκτρισμό 1,9%

 

Πιο αναλυτικά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε:

1.    Ελαία και λίπη με 26%,

2.    Φρούτα με 20%,

3.    Αναψυκτικά – Χυμοί με 14,3%

4.    Λαχανικά με 12,3%,

5.    Λοιπά τρόφιμα με 9,1%,

6.    Κρέατα με 8,3% και

7.    Γαλακτοκομικά – αυγά με 7%

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,2%, έναντι αύξησης 9,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1.    Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη[1]σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές[1]οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 3,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

• 4,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία[1]καφενεία-κυλικεία.

• 2,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2.    Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 2,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PANEPISTIMIO PATRON
Ζαχαράκη: Εγκαινιάζονται 38 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι
Η Σοφία Ζαχαράκη κόβει την κορδέλα στα ανακαινισμένα δωμάτια της Εστίας του Μεσολογγίου
Ζαχαράκη: Εγκαινιάζονται 38 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι
αιμοδοσια
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην 23η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2025 στην Κέρκυρα
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην 23η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Βλάχος Γιώργος
Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών
Σημαντικούς και υψηλούς στόχους για τους εκπαιδευτικούς αποτελούν η καλλιέργεια αξιών, στάσεων ζωής, δεξιοτήτων, αλλά και της κριτικής και...
Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών