mitsotakis
Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η Άγκυρα να μην θελήσει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στην περιοχή και μέχρι τώρα δείχνει πως επιθυμεί να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι δραματική και την ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου να παραμένει, ένα μπαράζ επαφών είναι σε εξέλιξη. Προτεραιότητα σε αυτή τη συγκυρία είναι  η δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ωστόσο πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα που χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία.

Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτσάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα παρευρεθεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφαλείας στην περιοχή και να εστιάζει σε μια σειρά πρωτοβουλιών στη διπλωματική σκηνή.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico εξετάζεται  το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ελλάδα στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να επιχειρήσουν υπό συνθήκες «πλήρους προστασίας».  Σημείωσε μάλιστα πως «λόγω  της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά περισσότερο ανάγκη, θα χαρούμε να το κάνουμε».

Να σημειωθεί εδώ πως ήδη υπήρξε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα ελληνικό C-130, που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο. Ωστόσο ένας διάδρομος θα είχε περισσότερα πλεονεκτήματα,  καθώς μπορεί να συσκευαστεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο (αντί για τη μεταφορά βοήθειας μέσω αεροπλάνου και στη συνέχεια μέσω φορτηγών)

Από την κυβερνητική πλευρά αναφέρονται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο, η επίσκεψη στο Ισραήλ και η  τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.  Να σημειωθεί εδώ πως τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Πως διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στην Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας, που έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Δύση ενώ στο κόκκινο είναι οι σχέσεις της με το Ισραήλ. Μάλιστα χθες με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ρίχνοντας νέα λάδι στη φωτιά.

Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η Άγκυρα να μην θελήσει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στην περιοχή και μέχρι τώρα δείχνει πως επιθυμεί να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος είναι να προχωρήσουν κανονικά οι συζητήσεις σε μια σειρά θεμάτων - με έμφαση στη θετική ατζέντα - ώστε να υπογράφουν οι σχετικές συμφωνίες στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Την πρόθεση να συζητηθούν με γενναιότητα ζητήματα που αγγίζουν τα θέματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία για δεκαετίες εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. «Δε χρειάζεται για να συνομιλείς με κάποιον, να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του», ανέφερε, υπογραμμίζοντας βέβαια πως θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας. 

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επεσήμανε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να δώσει θετική ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς οι δυο χώρες έχουν κάθε συμφέρον να μην επεκταθεί αυτή η κρίση.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος ευρύτερα στην περιοχή. Να σημειωθεί εδώ πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου. Στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Καιρίδης, Βασίλης Κικίλιας, Λίνα Μενδώνη και Χρήστος Στυλιανίδης.

Διαβάστε επίσης:  

Ρεκόρ που κόβει την ανάσα: Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη γη

Διπλή τραγωδία στην άσφαλτο τα ξημερώματα: Νεκροί ένας 39χρονος και ένας 38χρονος μετά από τροχαία σε Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδιά
Παιδιά χωρίς στήριξη: Η σιωπηλή κρίση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα
Ένα στα 7 παιδιά αντιμετωπίζει ψυχική διαταραχή – Οικογένειες δανείζονται για θεραπείες, νοσοκομεία χωρίς παιδοψυχιάτρους και δομές στα όρια της...
Παιδιά χωρίς στήριξη: Η σιωπηλή κρίση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα
KAYSONAS
Καιρός: Έρχεται ένα «παράξενο» καλοκαίρι με ακραίες εναλλαγές – Τι δείχνουν τα διεθνή μοντέλα για την Ελλάδα
Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως δεν θα θυμίζει τα «σταθερά» μεσογειακά καλοκαίρια άλλων εποχών. Οι μετεωρολόγοι μιλούν για μια περίοδο έντονων...
Καιρός: Έρχεται ένα «παράξενο» καλοκαίρι με ακραίες εναλλαγές – Τι δείχνουν τα διεθνή μοντέλα για την Ελλάδα
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΧΑΝΙΑ
Μαθήτριες από την Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης με καινοτομία για το άγχος στο σχολείο
Μαθήτριες Γυμνασίου κατέκτησαν την Ευρώπη με συσκευή AI που βοηθά μαθητές να νικούν το άγχος
Μαθήτριες από την Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης με καινοτομία για το άγχος στο σχολείο