Market Pass
Το ΔΣ του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας αποφάσισε και καλεί τους πολίτες καταναλωτές σε Μποϊκοτάζ κατά των εταιρειών Unilever και Procter & Gample από 13 Νοεμβρίου 2023 έως και 19 Νοεμβρίου 2023

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ των εταιρειών Unilever και P&G, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων, που επέβαλλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Εμείς το ΙΝΚΑ αποφασίσαμε από Δευτέρα 13 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου να μποϊκοτάρουμε την αγορά προϊόντων από τις εταιρείες Unilever και Ρrocter&Gamble. Λάβαμε αυτή την απόφαση γιατί δεν επιτρέπεται πολυεθνικοί οίκοι να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Λεχουρίτης.

Την ίδια ώρα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με εξώδικη πρόσκληση προς την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς και τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ζητά να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της αθέμιτης κερδοφορίας των δυο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο.

Με το εξώδικο η οργάνωση των καταναλωτών ζητάει από το υπουργείο να ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς των προϊόντων, την επωνυμίες και γενικότερα οποιοδήποτε προσδιοριστικό στοιχείο έχει έτσι ώστε να προκύψει η περιγραφή της παράβασης και να υπάρξει ορθή και ακριβής ενημέρωση των καταναλωτών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθεί για το χρονικό διάστημα που οι δυο πολυεθνικές παραβίασαν τη νομοθεσία, ρωτάει εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται να επιβάλει ανώτατες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σημαντικά για τη διαβίωση των καταναλωτών, και εάν έλεγξε η ΔΙΜΕΑ την αρχική τιμή επί της οποίας υπολόγισαν οι δυο πολυεθνικές την έκπτωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες για όσα από τα προϊόντα τους που συμμετέχουν στη σχετική πρωτοβουλία, ώστε να αποκλειστεί ότι υπολογίστηκε η έκπτωση με αυξημένη τιμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, επιβλήθηκε το ανώτατο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ, σε κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει η Ελαΐς Unilever Hellas.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα