Ελαιόλαδο
Γιατί πωλείται το περσινό λάδι φέτος σε τιμή από 10 έως 14 ευρώ 

Στην ακρίβεια στα τρόφιμα, τις αυξανόμενες τιμές του ελαιόλαδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Ωρα Ελλάδος" του Open.

«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Από την άλλη, «εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά».

Πρόσθεσε ότι «τότε δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρα όπως η Ουγγαρία που έβαλε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».

Γιατί δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN o Υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας η οποία θα συνεχιστεί.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβγαζε χαμένο και το δημόσιο αλλά και τα νοικοκυριά

Γιατί πωλείται το περσινό λάδι φέτος σε τιμή από 10 έως 14 ευρώ 

Τέλος ρωτήθηκε γιατί πωλείται το περσινό λάδι στην Ελλάδα φέτος σε τιμή από 10 έως 14 ευρώ. «Στην Ισπανία περσινό λάδι πωλούν και κάνει 9 ευρώ και στην Πορτογαλία περσινό λάδι πωλούν. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% της και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Λέει κάποιος και γιατί δεν βάζετε ένα πλαφόν στο παραγωγό 4 – 5 ευρώ; Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Όποιος πάει και δώσει περισσότερα χρήματα στο παραγωγό, στον ελληνικό Συνεταιρισμό εκεί θα πουλήσει. Γιατί αυτή είναι η ευρωπαϊκή κοινή αγορά … δεν είναι αυτονόητο; Τι θα γίνει; Θα έρθουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί χονδρέμποροι, οι τυποποιητές θα αγοράσουν  το ελληνικό  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι» απάντησε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο