Thumbnail
Πόσο κοντά μας είναι ένας κεραυνός

Όσο ατμοσφαιρική και να είναι μία βροχή, το πιο «τρομακτικό» κομμάτι είναι οι αστραπές και οι βροντές. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Η βροντή είναι ο δυνατός ήχος που ακούμε ανά διαστήματα ενώ βρέχει και ακούγεται μετά από κάποια στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό.

Αυτή η στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό, είναι η αστραπή. Και τα δύο μαζί αποτελούν έναν κεραυνό.

Το φαινόμενο αστραπής-βροντής μπορεί να συμβαίνει και ενώ δεν βρέχει στο σημείο που βρισκόμαστε, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί που συμβαίνει βρέχει.

Αν και η βροντή προέρχεται από την αστραπή, την ακούμε λίγη ώρα μετά και αυτό συμβαίνει γιατί το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα απ’ ότι ο ήχος.

Οπότε πρώτα φτάνει στα μάτια μας η λάμψη και έπειτα στα αυτιά μας ο ήχος, ανάλογα με το πόσο κοντά είναι.

Μερικές φορές εξαιτίας κάποιων εμποδίων στον ουρανό ή στη γη, είναι πιθανό να μην βλέπουμε την αστραπή αλλά να ακούμε τη βροντή της.

Πόσο κοντά η μακριά βρίσκεται ένας κεραυνός

Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη διαφορά στη "μετάδοση εικόνας και ήχου", μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε πόσο μακριά βρίσκεται ο κεραυνός από εμάς.

Για παράδειγμα, αν η καθυστέρηση μεταξύ αστραπής-βροντής είναι 3 δευτερόλεπτα, τότε σημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο του κεραυνού, λαμβάνει χώρα σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου μακριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Νέα απεργία αύριο και συγκέντρωση για την υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από τους ερευνητές και το προσωπικό
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Νέα απεργία αύριο και συγκέντρωση για την υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία
ekpaideytikos_3119_828.jpeg
Αυταρχική συμπεριφορά ΔΔΕ: Ζητάει ραντεβού και ταυτότητες από εκπαιδευτικούς για να μπουν στη Διεύθυνση...
Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής οργανώνουν νέα κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης, αύριο Τρίτη 5-12-23 και ώρα 1:30μμ ζητώντας από τον Διευθυντή...
Αυταρχική συμπεριφορά ΔΔΕ: Ζητάει ραντεβού και ταυτότητες από εκπαιδευτικούς για να μπουν στη Διεύθυνση...