αυτοκίνητο
Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν απειλούν μόνο την υγεία των ανθρώπων, αλλά και όλων των οχημάτων.

Η υπερβολική έκθεση των αυτοκινήτων στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και βλάβες.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Car and Motor κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνον για το χρώμα του αμαξώματος αλλά και για άλλα τμήματα ενός οχήματος, η αντικατάσταση των οποίων φαντάζει στους περισσότερος σχεδόν ανέφικτη.

Για να προστατέψουμε τα αυτοκίνητά μας από τις ζημιές του ήλιου, είναι σημαντικό να τα σταθμεύουμε σε μέρη που προσφέρουν σκιά. Η σκιά βοηθάει να διατηρείται το αυτοκίνητο πιο δροσερό και να αποτρέπει τις ζημιές από τον ήλιο. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε σκιάδια και άλλα αξεσουάρ που προστατεύουν το αυτοκίνητο από τον ήλιο, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης σε γκαράζ.

Ξεθώριασμα χρώματος

Είναι προφανές ότι το πλέον εκτεθειμένο τμήμα του αυτοκινήτου στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι το αμάξωμα και ειδικότερα το χρώμα, το οποίο καλείται μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό σε όλους ξεθώριασμα, το οποίο συνήθως ξεκινά από τις παράλληλες προς το έδαφος επιφάνειες του αμαξώματος, όπως η οροφή και το καπό, και επεκτείνεται στις υπόλοιπες.

Φθορά ελαστικών μερών

Ο ήλιος και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο μεγαλύτερο εχθρός και για τα ελαστικά μέρη του αυτοκινήτου. Ξεκινώντας από τις γνωστές σε όλους τσιμούχες στα παράθυρα και τα παρμπρίζ και καταλήγοντας στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η πολύωρη έκθεση ενός οχήματος στον ήλιο μειώνει και μάλιστα σημαντικά τον χρόνο ζωής.

Θάμπωμα προβολέων

Εξίσου συχνό είναι και το φαινόμενο του θαμπώματος των προβολέων το οποίο παρουσιάζεται σταδιακά, όσο το συνθετικό υλικό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο παρελθόν τα περισσότερα αυτοκίνητα διέθεταν προβολείς κατασκευασμένους από κρύσταλλο, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, κόστους και βάρους, η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε. Πλέον όλοι οι προβολείς κατασκευάζονται από συνθετικό υλικό, το οποίο σταδιακά αλλοιώνεται υπό το φως του ήλιο και θαμπώνει περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των προβολέων.

Αλλοίωση τμημάτων εσωτερικού

Η υπεριώδης ακτινοβολία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στις επιφάνειες του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου. Ο αποχρωματισμός επιφανειών, το σκάσιμο επενδύσεων, ακόμα και η δυσλειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων μπορούν προκληθούν από τη συστηματική έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα