Νοσοκομείο
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στα όρια τους τα δημόσια νοσοκομεία και οι γιατροί

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, εξωθώντας τους γιατρούς στα όριά τους, με αποτέλεσμα τις μαζικές αποχωρήσεις τους.

Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και η ΟΕΝΓΕ, αναφερόμενη στην υποστελέχωση και την υπερεξόντωση που βιώνει το ιατρικό προσωπικό, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Μεγάλη η αποχώρηση ιατρών

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε (MEGA) ότι «τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί» και τόνισε ότι «πρέπει ενόψει του χειμώνα να φτιάξουμε το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία».

«Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μετατράπηκαν σε κέντρα διακομιδών καθώς λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά. Υπάρχουν σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από εθνικούς πόρους και δεν λειτούργησαν ποτέ. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχουμε λίστες αναμονής για τρία χρόνια. Με 1.800 ευρώ δεν θα επιλέξει ο γιατρός να μείνει εδώ αλλά να πάει στο εξωτερικό που δίνονται ετήσια συμβόλαια 80.000 ευρώ και στους νοσηλευτές 40.000 και με φοροελαφρύνσεις. Γίνονται προκηρύξεις γιατρών για το νοσοκομεία της Περιφέρειας και δεν υπάρχει προσφορά. Αν δεν βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, δυστυχώς συνεχώς θα μειώνεται το προσωπικό γιατί δεν θα υπάρξει προσφορά» ανέφερε στο MEGA ο κ. Γιαννακός φανερώνοντας τη ζοφερή κατάσταση.

«Το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει»

Εκτενές ρεπορτάζ για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Ελλάδας έκανε και το Politico.

«Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει» γράφει με τον καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλου να επισημαίνει (MEGA) ότι πολλοί γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε σε θέσεις στα νησιά διότι δεν βρίσκουν καταλύματα να μείνουν. «Οι κάτοικοι των νησιών επιλέγουν να διαθέτουν τα καταλύματα για τουριστικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί σπίτι. Άρα και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέσουν καταλύματα και τους υγειονομικούς», τόνισε ο κος Βασιλακόπουλος.

Το ρεπορτάζ στο Politico κάνει αναφορά στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε νησιά της χώρας με τον θάνατο ανθρώπων λόγω της καθυστερημένης άφιξης ασθενοφόρων με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να επιβεβαιώνει (MEGA) και να προσθέτει πως η συμμετοχή των ενστόλων δεν βοηθά. «Η κατάσταση έχει διορθωθεί κάπως με την μετακίνηση των διασωστών. Επιχειρούν οι ένστολοι στα Κέντρα Υγείας, και εκεί είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί στα ασθενοφόρα υπάρχει ένας ένστολος και μπορεί να είναι και μια καθαρίστρια που μπορεί να μην ξέρουν από διάσωση» εξηγεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies roloi
Πανελλαδικές 2024 - Ειδικά μαθήματα: Τα εξεταστικά κέντρα για μαθητές με αναπηρίες
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Τα Εξεταστικά Κέντρα για την εξέταση μαθητών με αναπηρία στα Ειδικά Μαθήματα
Πανελλαδικές 2024 - Ειδικά μαθήματα: Τα εξεταστικά κέντρα για μαθητές με αναπηρίες
Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από την δομή του Βόλου - Ξυλοδαρμούς και παιδική εργασία έναντι τροφής και στέγης περιέγραψαν...
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Εκλογές
Για μια Ευρώπη της προόδου!
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Για μια Ευρώπη της προόδου!