νοσοκόμα, νοσοκομείο, ορός, κορονοϊός
Εδώ και κάποιες εβδομάδες, συγκεκριμένα, ένα νέο στέλεχος που προέκυψε από τις συνεχείς (και αναμενόμενες) μεταλλάξεις βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχέως σε μια σειρά από χώρες

Οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο ιός που προκάλεσε την Covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τις ζωές μας, αλλά σταδιακά θα «ενσωματωθεί» σε αυτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους ιούς που προκαλούν τη γρίπη. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μάλλον να επιβεβαιώσουν την παραπάνω εκτίμηση, με τους ειδικούς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι μεν καθησυχαστικοί, αλλά να παραμένουν σε επιφυλακή – άλλωστε, όπως είναι γνωστό, «όποιος έχει καεί από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Γιώργου Παυλόπουλου στο in.gr, εδώ και κάποιες εβδομάδες, συγκεκριμένα, ένα νέο στέλεχος που προέκυψε από τις συνεχείς (και αναμενόμενες) μεταλλάξεις βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχέως σε μια σειρά από χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και άλλες. Πρόκειται για τη νέα παραλλαγή Eris ή το στέλεχος EG-5, που στη Γαλλία αντιστοιχεί ήδη στο ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων, ενώ έχει ως συνέπεια να καταγραφεί αύξηση της τάξης του 26% στις εισαγωγές στα τμήματα έκτακτων περιστατικών των νοσοκομείων.


Πιο εύκολο στη μετάδοση

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro» ο καθηγητής επιδημιολογίας Μιρτσέα Σοφονέα, το νέο στέλεχος «είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη μετάδοση (…) όπως και την παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος». Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, το γεγονός ότι παρατηρείται πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων και σχετικά εύκολη και γρήγορη μετάδοση δεν αποκλείεται να οφείλεται «στη φυσιολογική υποχώρηση του βαθμού ανοσοποίησης στον γενικό πληθυσμό». Ο ίδιος διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν για την ώρα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα συμπτώματα που προκαλεί η Eris είναι πιο σοβαρά, καθώς δείχνουν να είναι παρόμοια με εκείνα της Ομικρον: βήχας, υψηλός πυρετός, καταρροή κ.λπ.

Παρόμοια είναι η αξιολόγηση που κάνει ο ΠΟΥ. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για τη δημόσια υγεία το στέλεχος EG-5 εκτιμάται ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει και τα εξής: «Αν και έχει να επιδείξει ιδιαίτερη επιμονή, τάσεις ανάπτυξης και δυνατότητα αποφυγής του ανοσοποιητικού, δεν έχουν αναφερθεί, μέχρι στιγμής, αλλαγές όσον αφορά τη σοβαρότητα των περιστατικών».

Η δε Κριστίνα Πάγκελ, καθηγήτρια – ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου, έκανε την παρακάτω πρόβλεψη: «Είναι πιθανό (το νέο στέλεχος) να προκαλέσει ένα κύμα νέων λοιμώξεων, με όλα τα προβλήματα που τις συνοδεύουν – περισσότερες νοσηλείες και περιστατικά Covid διαρκείας (long Covid) -, αλλά δεν υφίσταται λόγος αυτή τη στιγμή να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα που έχουν εκδηλωθεί φέτος».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα