θαλάσσιο σπορ
Η απόφαση πάρθηκε για να παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας του νησιού

Το Λιμεναρχείο Νάξου, αποφάσισε να απαγορευθεί η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής, μηχανοκίνητων και μη, στα Κουφονήσια.

Συγκεκριμένα, ο λιμενάρχης Νάξου, αντιπλοίαρχος Αλέξιος Αποστολόπουλος με απόφασή του απαγόρευσε τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής, μηχανοκίνητων και μη, στην ευρύτερη περιοχή Άνω και Κάτω Κουφονησίου, με τους λόγους της απόφασης να αφορούν αφενός την αποφυγή κινδύνου ατυχήματος κι αφετέρου την ιδιομορφία των δύο νησιών και τη μικρή ακτογραμμή, που υφίσταται αυξημένη κίνηση από επιβατηγά σκάφη και πλοία που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και σκάφη αναψυχής.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, «η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στην νήσο Κουφονησίου προσκρούει στις διατάξεις «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας».

Ακόμη, η απόφαση εναρμονίζεται με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, σύμφωνα με τις οποίες οι παραλίες του νησιού δεν θα είναι οργανωμένες και δεν θα παραχωρούνται χώροι επί αυτών προς εκμετάλλευση, είτε πρόκειται για ενοικίαση ομπρελών και καθισμάτων είτε για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής. Ο στόχος ήταν και παραμένει να παραμείνουν αναλλοίωτα ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του νησιού.

Η απόφαση:

Ο Λιμενάρχης Νάξου αποφασίζει:

1. Την απαγόρευση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής μηχανοκίνητων και μη στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Άνω και Κάτω Κουφονησίου για τους εξής λόγους:

α) Λόγω της ιδιαίτερης ιδιομορφίας της νήσου Άνω και Κάτω Κουφονησίου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μικρής ακτογραμμής υφίσταται αυξημένη κίνηση – διέλευση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών που δραστηριοποιούνται στο νησί καθώς και σκαφών αναψυχής παντός τύπου. Σε περίπτωση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, δεδομένου ότι στα εν λόγω μέσα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε μεγάλη κατά πλείστον απόσταση από την ακτογραμμή σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β’/21-12-2022). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση Κανό-Καγιάκ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 14 του Γ.Κ.Λ. αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β’/22) επιτρέπεται να κυκλοφορεί έως πεντακόσια μέτρα από την ακτογραμμή.

β) Η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στην νήσο Κουφονησίου προσκρούει στις διατάξεις «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας», λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ21/12683/674/18-03-1992 (ΦΕΚ 234 Β’/07-04-1992) Απόφαση σύμφωνα με την οποία η νησίδα του Κάτω Κουφονησίου έχει καθοριστεί Ζώνη Α, απολύτου προστασίας σε όλη της την έκταση, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του Ν. 3028 (ΦΕΚ 153 Α’/28-06-2002).

γ) Σύμφωνα με την από 16-07-2017 απόφαση αριθ. 06/2017 και σε συνέχεια της από 06-02-2011 απόφασης αριθ.06/2011 αμφότερες Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου υφίσταται ομόφωνη απόφαση ώστε οι παραλίες του νησιού να μην είναι οργανωμένες και να μην παραχωρούνται χώροι επί αυτών προς εκμετάλλευση ήτοι ενοικίαση ομπρελών-καθισμάτων και εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, προκειμένου παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του νησιού.

2. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης, με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας και ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές, πειθαρχικές ή (διαζ.) συντρέχουσες ευθύνες, υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 296 του Γ.Κ.Λ. Νάξου (ΦΕΚ 393 Β΄/24-04-1978).

3. Να κοινοποιηθεί για άμεση εκτέλεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-molivia.jpg
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει με τις αιτήσεις για χορήγηση μακροχρόνιων αδειών πλέον των 20 ημερών

Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών και των μελών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π για χορήγηση μακροχρόνιων

Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει με τις αιτήσεις για χορήγηση μακροχρόνιων αδειών πλέον των 20 ημερών
kakopoiisi_paidiou
Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Ανάγκασε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο με «τρελές» ταχύτητες – Πέθανε 12 ημέρες μετά
Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση