φορολογικές δηλώσεις
Στη Δήλωση Αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης η τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων τόσο για αναδρομικά ποσά που ελήφθησαν το 2021 όσο και για τα έτη 2015-2020 από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα. Ο τυχόν επιπλέον φόρος που θα βεβαιωθεί θα αποτυπωθεί σε νέο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο εκδίδεται με την υποβολή της δήλωσης και πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιανουαρίου 2024. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε δόσεις εφόσον ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως 24 δόσεις.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται για τα αναδρομικά της περιόδου 2015-2021 είναι ξεχωριστά για κάθε έτος. Στη Δήλωση Αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης η τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Οι συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν επιβάλλεται πρόστιμο υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που βεβαιώνεται δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης και επιλέγεται να φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται, υποβάλλονται με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση χειρόγραφης βεβαίωσης αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, η δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να εντάξει την οφειλή του στην πάγια ρύθμιση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ρύθμιση χάνεται αν:

-δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
-δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
-δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
-έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
Απόγνωση: «Πόσα επιτέλους πρέπει να ξοδεύουμε εμείς οι αναπληρωτές για το δικαίωμα στην εργασία»;
Προς υπουργείο Παιδείας: Τι άλλα βασανιστήρια θα επινοήσετε για τους 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;