τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και σάκχαρο
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών συσχετίστηκε με αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών, μειωμένη κατανάλωση γλυκών και απώλεια βάρους επίσης. Επιπλέον, μια μερίδα από 50 φιστίκια Αιγίνης έχουν λιγότερο από 200 θερμίδες

Ένας ελληνικός ξηρός καρπός, που προτιμούν μικροί και μεγάλοι, προσφέρει σημαντική βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού μας. Πρόκειται για τα φιστίκια Αιγίνης που έχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το κέλυφός τους τα κάνει ιδιαίτερα φιλικά προς τη δίαιτα, ενώ έχουν τα λιγότερα λιπαρά. 

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που επικαλείται το instyle.gr, μόλις 53 γραμμάρια ως απογευματινό σνακ, στο πλαίσιο μιας δίαιτας αδυνατίσματος, αρκούν για να έχουμε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων σε αντίθεση με εκείνους που κατανάλωναν απογευματινό σνακ, ίσης θερμιδικής αξίας από κουλούρια πρέτσελ.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη φιστικιών Αιγίνης στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη λειτουργία του ενδοθηλίου (της «φόδρας» θα λέγαμε των αγγείων), καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Έρευνα του Τούρκου επιστήμονα Kocyigit A. και των συνεργατών του έδειξε πως τα φιστίκια Pistacia Vera βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και «καλής» HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες, ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Μία ακόμη μελέτη, αυτή την φορά, του Sheridan MJ και των συνεργατών του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, γεγονός άκρως σημαντικό, αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολα ανεβαίνουν τα επίπεδα αυτής της λιποπρωτεΐνης με διατροφικές παρεμβάσεις.

Τώρα θα αναρωτιέστε αν οι μελέτες αφορούν ωμά ή ψημένα φιστίκια. Η απάντηση είναι ότι στην πλειονότητα των επιστημονικών ερευνών, τα φιστίκια Αιγίνης πρωταγωνιστούν ως ψημένα και όχι ωμά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το ψήσιμο, αν και μειώνει ελαφρά την περιεκτικότητα των φιστικιών σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως συγκεκριμένες ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ωστόσο δεν υποβαθμίζει διαθρεπτικά το προϊόν, ώστε να το «απογυμνώσει» από τις ευεργετικές του επιδράσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ηράκλειο Κρήτης: Με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών το πρώτο κουδούνι παρά τους νέους διορισμούς
Παρά τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές στο Ηράκλειο παραμένουν υψηλά, ενώ...
Ηράκλειο Κρήτης: Με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών το πρώτο κουδούνι παρά τους νέους διορισμούς