emvoliasmos
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Καθησυχαστικός ο καθηγητής Βασιλακόπουλος για την έκθεση του ΕΟΦ με τα εμβόλια και τις παρενέργειες

«Είναι δύο περιστατικά που πιθανόν να συνδέονται με δυσμενή έκβαση (θάνατο) στα 4,5 εκατομμύρια. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, είχαμε δύο θανάτους και γλιτώσαμε 50.000 θανάτους, άρα είναι σοφή η κίνηση του εμβολιασμού», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία για τους  θανάτους  εξαιτίας  εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά του κορoνοϊού το 2021 και το 2022 που δημοσιοποίησαν στις 24/4 οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στον ΕΟΦ υπεβλήθηκαν συνολικά αναφορές για 63 θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά της covid-19, αλλά και 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) . Από τους 63 θανάτους, οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen. Οι 2 από τις αναφορές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty και 1 με το Vaxzevria, 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely).

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Βασιλακόπουλος, από όλα τα καταγγελλόμενα πιθανόν μόνο δύο να συνδέονται, 11 σίγουρα δεν συνδέονται και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνση χωρίς επαρκή στοιχεία. «Προφανώς το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Το ερώτημα είναι αν το όφελος και η προστασία είναι μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, θα γίνει ετήσιο το εμβόλιο του κορονοϊού και θα προσαρμόζεται, όπως αυτό της γρίπης, ενώ οδεύουμε σε εμβόλιο που θα πιάνει όλους τους κορonοϊούς και θα είναι μόνιμο.

Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε καθοριστική τη χρηματοδότηση της Αμερικανικής κυβέρνησης που «αναμένεται να επιταχύνει πάρα πολύ την παραγωγή των νέων εμβολίων, τόσο των ρινικών που θα εμποδίζουν τη μόλυνση, όσο και του εμβολίου που θα πιάνει όλους τους κορονοϊούς».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, μικρή αύξηση αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, όμως δεν χρειάζεται πανικός.

«Έρχεται καλοκαιρία και η συνύπαρξη με τις ιώσεις πρέπει να μας γίνει συνήθεια, χωρίς να ξεχνάμε ειδικά οι ευάλωτες ομάδες, τις καλές συνήθειες που αποκτήσαμε», σημείωσε κάνοντας αναφορά στη χρήση μάσκας.

Όπως είπε, «θα υπάρξουν πάρα πολλές προεκλογικές εκδηλώσεις τώρα που μαζεύουν πολύ κόσμο, πολλές φορές και από πολύ κοντά. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή ανήκει σε ευάλωτη ομάδα να μη φοράει τη μάσκα του».

«Δεν είναι ντροπή να φοράμε τη μάσκα μας. Αντίθετα, προστατεύει», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγκέφαλος
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
Το Πεκίνο επενδύει δυναμικά στις τεχνολογίες BCI, με στόχο να φτάσουν σε πρακτική χρήση μέσα στην επόμενη πενταετία
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
molivi.jpg
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
Γιατί το χαρτί και το μολύβι εξακολουθούν να υπερέχουν απέναντι στο πληκτρολόγιο και τις ψηφιακές συσκευές
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
δίπλωμα οδήγησης
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς
Ανατροπές στο δίπλωμα οδήγησης με ψηφιακή άδεια, οδήγηση από τα 17 με συνοδό έως και απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς