μουσεια
Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα της πιο περίφημης προδοσίας στη θρησκευτική μας παράδοση, διάλεξε η υπουργός για να ανακοινώσει τις φυτευτές της διοικήσεις, ίσως με την ελπίδα συνολικά από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η κακή αυτή είδηση θα θαφτεί κάπου κάτω από το εορταστικό 4ήμερο.

Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα της πιο περίφημης προδοσίας στη θρησκευτική μας παράδοση, διάλεξε η υπουργός Πολιτισμού για να ανακοινώσει τις "φυτευτές" της διοικήσεις, ίσως με την ελπίδα συνολικά από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η κακή αυτή είδηση θα θαφτεί κάπου κάτω από το εορταστικό 4ήμερο.

Οι φυτευτές διοικήσεις ανά Μουσείο θα «εκσυγχρονίσουν» τα πιο εμβληματικά Μουσεία μας, δηλαδή θα τα οδηγήσουν στην αποκοπή τους από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θα τα κάνουν πιο απρόσιτα στο κοινό, πιο ιδιωτικά, λιγότερο ποιοτικά αλλά περισσότερο «τουριστικά», θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις εντός των Μουσείων, και θα επιφυλάξουν κακή μοίρα για τις αρχαιότητες, κάποιες εκ των οποίων θα βρεθούν δανεισμένες εκτός χώρας για μισό αιώνα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) ο οποίος καταγγέλλει το ΥΠΠΟΑ και το μεγάλο βήμα ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Μουσείων. Τα τραγικά πρόσφατα γεγονότα έδειξαν τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ φαίνεται ότι θα υπηρετήσουν μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη του 2021, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην καταστροφική για τις αρχαιότητες γραμμή που είχε χαράξει/υποδείξει ο πρωθυπουργός, αποφάσιζε κατά πλειοψηφία -έστω και με διαφορά μιας ψήφου- τον τεμαχισμό του μνημειακού συνόλου της Βενιζέλου. Εννοείται, ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η υπουργός, ούτε η Αττικό Μετρό, ούτε το ΣτΕ, για το γεγονός ότι ο σταθμός της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ θα είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο αυτού του έτους, και παρά τις αντι-αρχαιολογικές, fast track διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί όλους αυτούς τους μήνες, σε εφαρμογή του κυβερνητικού, καταστροφικού για το μοναδικό μνημείο της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, σχεδιασμού.

Μεγάλη Πέμπτη του 2023, το υπουργείο ανακοινώνει τους εκλεκτούς του, οι οποίοι θα αποτελέσουν τις Διοικήσεις των 5 μεγάλων Μουσείων της χώρας με τη νέα τους μορφή, αυτή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ο Σύλλογός μας, στάθηκε από την πρώτη στιγμή, και στέκεται, ενάντια στο σοβαρό βήμα ιδιωτικοποίησης των Μουσείων, και καταγγέλλει τις φυτευτές διοικήσεις τους.

Χαιρετίζουμε τη στάση των ακαδημαϊκών και συναδέλφων που δεν δέχτηκαν να μπουν στις διοικήσεις των Μουσείων – ΝΠΔΔ, που αρνήθηκαν τους «τίτλους» και δεν έγιναν συνυπόλογοι και συνυπεύθυνοι στην καταστροφική αντι-πολιτιστική μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που δέχτηκαν τις θέσεις που τους προσφέρθηκαν, θεωρούμε ότι έκαναν μια επιλογή που δεν τους τιμά, κόντρα στους συναδέλφους τους, κόντρα στα σωματεία του Πολιτισμού, κόντρα στην κοινωνία, σε βάρος τόσο των εργαζομένων στα Μουσεία, όσο και των ίδιων των αρχαιοτήτων. Οι φυτευτές διοικήσεις ανά Μουσείο, 7 μέλη διορισμένα από το ΥΠΠΟΑ και 1 μέλος υποδεικνυόμενο από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (!) η οποία ξεπλένει και δίνει άλλοθι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως ανακοινώθηκαν στις 13-04-23, είναι οι ακόλουθες:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 1. Δημήτρης Οικονόμου, Πρόεδρος
 2. Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου, Αντιπρόεδρος
 3. Γεώργιος Δεοδάτης
 4. Ανδρέας Κούρκουλας
 5. Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου
 6. Ελενα Κουντούρη
 7. Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

 1. Γιώργος Πανέτσος, Πρόεδρος
 2. Ναταλία Πούλου, Αντιπρόεδρος
 3. Νέλλος Κανελλόπουλος
 4. Μιχάλης Μαδένης
 5. π. Θωμάς Συνοδινός
 6. Μαρία Μερτζάνη
 7. Κρυσταλλία Μαντζανά

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Κατερίνα Δελλαπόρτα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 1. Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, Πρόεδρος
 2. Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, Αντιπρόεδρος
 3. Πασχάλης Ανδρούδης
 4. Αλεξάνδρα Λιάγκα
 5. Άννα Μιχαηλίδου
 6. Κωνσταντίνος Φρισήρας
 7. Ευάγγελος Κίτσιος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αναστασία Γκαδόλου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

 1. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Πρόεδρος
 2. Γιάννης Κανονίδης, Αντιπρόεδρος
 3. Ευάγγελος Γεροβασιλείου
 4. Σμαραγδή Δούδου
 5. Αναστάσιος Τάντσης
 6. Ιουλία Παπαγεωργίου
 7. Ανδρομάχη Σκρέκα

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 1. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρόεδρος
 2. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρόεδρος
 3. Ευτύχης Βασιλάκης
 4. Πέπη Μαυρουδή-Ταβλαρίδου
 5. Τόνια Τζαννετάκη
 6. Βάσω Παπαγεωργίου
 7. Ελένη Παπαδοπούλου

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Στέλλα Χρυσουλάκη

Οι ως άνω συνθέσεις θα «εκσυγχρονίσουν» τα πιο εμβληματικά Μουσεία μας, δηλαδή θα τα οδηγήσουν στην αποκοπή τους από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θα τα κάνουν πιο απρόσιτα στο κοινό, πιο ιδιωτικά, λιγότερο ποιοτικά αλλά περισσότερο «τουριστικά», θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις εντός των Μουσείων, και θα επιφυλάξουν κακή μοίρα για τις αρχαιότητες, κάποιες εκ των οποίων θα βρεθούν δανεισμένες εκτός χώρας για μισό αιώνα.

Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα της πιο περίφημης προδοσίας στη θρησκευτική μας παράδοση, διάλεξε η υπουργός για να ανακοινώσει τις φυτευτές της διοικήσεις, ίσως με την ελπίδα συνολικά από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η κακή αυτή είδηση θα θαφτεί κάπου κάτω από το εορταστικό 4ήμερο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει το ΥΠΠΟΑ και το μεγάλο βήμα ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Μουσείων. Τα τραγικά πρόσφατα γεγονότα έδειξαν τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ φαίνεται ότι θα υπηρετήσουν μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα