cheesecake
Η τεχνολογία εκτύπωσης φαγητών υπάρχει για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό ωμών συστατικών

Ένα τρισδιάστατο σύστημα εκτύπωσης που μπορεί να κατασκευάζει τσιζκέικ από βρώσιμα μελάνια τροφίμων, με υλικά όπως φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα φράουλα, παρουσιάζεται ως επίδειξη μιας ψηφιακής μαγειρικής προσέγγισης στο περιοδικό «Science of Food».

Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων βρίσκεται επί του παρόντος στα σπάργανα αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της δυνατότητας εξατομίκευσης, της ευκολίας και άλλων πλεονεκτημάτων της. Η τεχνολογία εκτύπωσης φαγητών υπάρχει για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό ωμών συστατικών. Για τη συγκεκριμένη δημοσίευση οι ερευνητές ξέφυγαν από αυτό τον περιορισμό τυπώνοντας ένα πιάτο επτά συστατικών, που μαγειρεύεται επί τόπου με τη χρήση λέιζερ.

Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια τσιζκέικ, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: κράκερς, φυστικοβούτυρο, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού και παγωτό. Διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με τις αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιελάμβανε τη χρήση κράκερ ως βασικό συστατικό για κάθε στρώμα του κέικ, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το μαγείρεμα με λέιζερ και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους σεφ να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες τροφίμων. Αυτές οι τεχνικές ενδέχεται να παρουσιάζουν θρεπτικές, βολικές και οικονομικές ευκαιρίες μαγειρέματος, καθώς χρησιμοποιούν στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για προσαρμοσμένη θέρμανση υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μετά την πανδημία Covid-19 δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και τα τρόφιμα αυτά που παρασκευάζονται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπλάτινγκερ, «δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται ως επικερδές για όλους μας».

Ωστόσο, ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, από το Πανεπιστήμιο Πέις, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, αναφέρει ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων. Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων θα εξακολουθεί να αποδίδει επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά ίσως η επένδυση θα είναι, για μερικούς ανθρώπους, καλύτερος έλεγχος και εξατομίκευση της διατροφής. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό σε άτομα με διαταραχές κατάποσης, μιμούμενη τα σχήματα των πραγματικών τροφών με τα πολτοποιημένα τρόφιμα που αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται- και είναι εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ». Επίσης, άτομα με άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να βρουν αυτές τις εξατομικευμένες τεχνικές πολύ χρήσιμες και βολικές στον προγραμματισμό γευμάτων. Και καθώς χρησιμοποιείται στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για το μαγείρεμα, θα μπορούσε η διαδικασία μαγειρέματος να γίνει πιο οικονομική και βιώσιμη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πληρωμή μέσω IRIS
ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικές οι πληρωμές μέσω IRIS από 1η Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και καταναλωτές
Νέες τεχνικές προδιαγραφές και προθεσμίες συμμόρφωσης για POS, ERP και παρόχους πληρωμών
ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικές οι πληρωμές μέσω IRIS από 1η Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και καταναλωτές
ekav
Μυστήριο με νεκρό οδηγό στον Νέο Κόσμο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επίθεσης πριν το τροχαίο
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 58χρονος να δέχθηκε επίθεση πριν χάσει τον έλεγχο του οχήματός του
Μυστήριο με νεκρό οδηγό στον Νέο Κόσμο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επίθεσης πριν το τροχαίο
ιεπ
Ανοίγουν οι αιτήσεις για τα Επιμορφωτικά Προγράμματα SUB.8 – Οδηγός για εκπαιδευτικούς
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα Επιμορφωτικά Προγράμματα SUB.8 του ΙΕΠ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Ανοίγουν οι αιτήσεις για τα Επιμορφωτικά Προγράμματα SUB.8 – Οδηγός για εκπαιδευτικούς
mousiki
Επιστημονική Επιτροπή Μουσικής Παιδείας: Ποιες οι αλλαγές μετά από σειρά παραιτήσεων
Αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής μετά από σειρά παραιτήσεων – Νέος πρόεδρος ο Αθανάσιος Τρικούπης
Επιστημονική Επιτροπή Μουσικής Παιδείας: Ποιες οι αλλαγές μετά από σειρά παραιτήσεων