μαξιμου

Η υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, που ετοιμάζεται για την επικείμενη εκλογική μάχη. Στην Πειραιώς βλέπουν ωστόσο πως οι γαλάζιες απώλειες- σύμφωνα με τις μετρήσεις- δεν οδηγούν σε ουσιαστική ενίσχυση των άλλων κομμάτων και εκτιμούν πως είναι εφικτή η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πρωτίστως στην δεξαμενή των αναποφάσιστων, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Δεδομένο είναι βέβαια πως η στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας χαράσσεται εκ νέου, καθώς τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά το τραγικό δυστύχημα προκάλεσαν ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης.

Η «αντεπίθεση» που επιχειρείται τώρα είναι εστιασμένη σε τέσσερα σημεία:

1.Να επισημανθεί πως οι οι παθογένειες του συστήματος που ήρθαν στο φως μετά το τραγικό δυστύχημα δεν αφορούν μόνο στην παρούσα κυβέρνηση αλλά αγγίζουν και τις προηγούμενες. Οι προβολείς σήμερα στρέφονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία θα ενημερώσει  ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. 

Απο το κυβερνών κόμμα γίνεται λόγος για μάχη με το «αναχρονιστικό κράτος», ενώ  επιρρίπτονται ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

2.Να επιχειρηθεί ένα νέο άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο, κυρίως σε ψηφοφόρους με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Για την προσέγγιση αυτού του ακροατηρίου- και με αφορμή την συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης- γίνεται λόγος από την Νέα Δημοκρατία για «πολακισμό» που είναι «ταυτισμένος με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Τσίπρα» . Και ανάλογη στρατηγική θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. 

3.Να μπει ξανά στη συζήτηση το αφήγημα της σταθερότητας, που μπορεί να αγγίξει ένα μετριοπαθές ακροατήριο. Το αφήγημα αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αναταραχών που υπήρξαν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως: τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν και επικαιροποιούν την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, απέναντι σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις.

4.Να καλλιεργηθεί μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα. Ήδη ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού για 585.000 εργαζομένους, ενώ ακολουθεί η έκτακτη ενίσχυση (από 200 έως 300 ευρώ) σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σκληρό ροκ μέχρι τις κάλπες

Κόκκινο χτυπά ο πολιτικός υδράργυρος και είναι εμφανές πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει μέσα σε κλίμα έντασης. Το κυβερνών κόμμα δέχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο κριτική  από την αντιπολίτευση, με αφορμή τα όσα είπε ο  Κ. Μητσοτάκης για  το τραγικό δυστύχημα και την αναφορά πως «η καλύτερη δικαίωση για τη θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας»

Από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρά πυρά για την αναφορά σε «θυσία» και ακολούθησε  ένα μπαράζ δηλώσεων. Είναι ουσιαστικά εμφανές  πως στο δρόμο προς τις επόμενες  εκλογές κυβέρνηση και αντιπολίτευση οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση, με το πολιτικό μπρα ντε φερ να αφορά τα Τέμπη και όχι μόνο.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του αναφέρθηκε εκ νέου στο πολύνεκρο  δυστύχημα,  μιλώντας για  « απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων». Σημείωσε δε πως ακούει και συμμερίζεται το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα να σαρωθεί ό,τι «κρατάει την Ελλάδα πίσω».

Η εσωκομματική συζήτηση για… εξαφανισμένους υπουργούς

Επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων είναι σε  εξέλιξη, καθώς στόχος είναι να ανακοπεί η υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος (υποχώρηση που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη). Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται πως απαιτείται μια συστράτευση όλων των «γαλάζιων» καθώς το κλίμα στην κοινή γνώμη παραμένει βαρύ.  

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό  η συζήτηση περί … εξαφανισμένων υπουργών συνεχίζεται, μετά τις αιχμές του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ειδικότερα ο Αδ. Γεωργιάδης  μίλησε για δημοφιλείς υπουργούς που αντί να καταθέσουν ένα τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την ομάδα έχουν εξαφανιστεί και προσέθεσε πως τα  κάστανα από την φωτιά τα βγάζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Την… σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος , που σημείωσε πως «γνωρίζω ότι υπάρχουν υπουργοί που κάνουν την πάπια», εξηγώντας  πως «είναι αυτοί που δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση της Ντόρας  Μπακογιάννη, που υπογράμμισε πως   «ο  νεοδημοκράτης ψηφοφόρος επιβραβεύει την αγωνιστικότητα των πολιτικών, όταν αγωνίζονται συλλογικά για τη φανέλα. Ταυτόχρονα, όμως, τιμωρεί κιόλας εκείνους που σε κρίσιμες στιγμές εξαφανίζονται και σκέφτονται μόνο τους εαυτούς τους». Για να προσθέσει  πως «στην πολιτική είμαστε όλοι μαζί. Όλοι μαζί πρέπει να δίνουμε τις μάχες και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές».

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, αλλά τα ερωτηματικά πολλά: «Γίνονται ακόμα κι από απόσταση», λέει ειδικός | Έθνος (ethnos.gr)

Σοβαρές και συνεχείς καταγγελίες μετά τα Τέμπη: Χωρίς εξαερισμό εδώ και οκτώ χρόνια ο σταθμός της Ομόνοιας - Κίνδυνος σε περίπτωση φωτιάς | Έθνος (ethnos.gr)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα