Νοσοκομείο
Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αμφίβολη είναι πλέον η λειτουργία των ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει έπειτα από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ, νέο όριο στον αριθμό νοσηλευτών που αντιστοιχούν ανά κλίνη. Γεγονός βέβαια που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τη στόχευση της σχετικής απόφασης, καθώς σήμερα υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Απολύτως επισφαλής η λειτουργία των κλινών

Ειδικότερα με εγκύκλιο της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ορίζεται πλέον ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νοσηλευτές. Λεπτομέρεια… Ο αριθμός των νοσηλευτών δεν επαρκεί αφού η κυβέρνηση ελάχιστες προσλήψεις έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως επισφαλής η λειτουργία των κλινών.

Εξάλλου σε κάποια νοσοκομεία μπορεί να αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής ανά κλίνη ΜΕΘ, ενώ σε κάποια άλλα 2 ή 3. Αξιοσημείωτο είναι όπως λέει και μια λαϊκή ρήση ότι η κυβέρνηση μάλλον πυροβολεί τα …πόδια της, καθώς θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο σε κλίνες ΜΕΘ εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, εάν τουλάχιστον θελήσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας να τηρήσει την ίδια της την απόφαση.

Εκτός βέβαια κι αν στόχος είναι να μπει λουκέτο σε κάποιες ΜΕΘ, μετά και την επίσημη λήξη της πανδημίας που κήρυξε το υπουργείο Υγείας με την κατάργηση όλων των μέτρων, πριν ακόμη το πράξει ο ΠΟΥ.

Αυθαίρετη απόφαση για τις μετακινήσεις

Από την άλλη όμως στην ίδια απόφαση της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα αναφέρεται ότι για να μετακινηθεί νοσηλευτής σε άλλη Μονάδα θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Διευθυντή της ΜΕΘ δηλαδή του γιατρού που ηγείται της κλινικής. Πράγμα που αντίκειται στον νόμο καθώς αρμόδιος για τις μετακινήσεις προσωπικού είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου ο οποίος και έχει συνολική εικόνα για το νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και η Διεύθυνση Νοσηλευτικού Προσωπικού. Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται μόνο εάν έχει εξασφαλιστεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ».

Η απόφαση αυτή πάντως μπορεί να μοιάζει αδιάφορη ως προς τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, δημιουργεί όμως μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα, καθώς κάθε κλινική θα μπορεί να αποτελεί αυτόνομο και ανεξάρτητο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο με τους Διευθυντές να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία και να μετακινούν το νοσηλευτικό προσωπικό κατά βούληση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 1000 κλίνες ΜΕΘ, καθώς όσες επιπλέον είχαν αναπτυχθεί στην περίοδο της πανδημίας με μετατροπές χειρουργείων και άλλων θαλάμων, επέστρεψαν στην κανονική τους λειτουργία.

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

«Ξετυλίγεται» το κουβάρι της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα: Τι είναι τελικά το σύστημα που λειτουργεί και τι δυνατότητες έχει - Πολιτικοί διαξιφισμοί για το θέμα

Απίστευτες εικόνες στην Καλιφόρνια: Σπίτια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού μετά από κατολίσθηση

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iPhone
SpeakON: Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τη φωνή σε έτοιμο κείμενο
Ένα νέο MagSafe αξεσουάρ για iPhone επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε μηνύματα, emails και σημειώσεις
SpeakON: Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τη φωνή σε έτοιμο κείμενο
papoudes
Προσωπικότητα μετά τα 60: Μια νέα επιστημονική ματιά που ανατρέπει όσα πιστεύαμε
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες μας δείχνουν ότι η προσωπικότητα δεν είναι τόσο σταθερή όσο θεωρούσαμε, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Προσωπικότητα μετά τα 60: Μια νέα επιστημονική ματιά που ανατρέπει όσα πιστεύαμε
dimitriaka_0.jpg
Πρωινό: Η τροφή του που μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση
Το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν επηρεάζει μόνο την ενέργεια και το σώμα, αλλά φαίνεται πως παίζει ρόλο και στη λειτουργία του εγκεφάλου και της ψυχικής...
Πρωινό: Η τροφή του που μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση