Μία συνήθεια που όλοι πρέπει να αλλάξουμε πριν μπούμε στο σπίτι

Τα παπούτσια που φοράμε σε κάθε έξοδό μας και στη συνέχεια εισέρχονται στην οικία, κουβαλάνε πολλά μικρόβια από τον έξω κόσμο, τα οποία καλό είναι να παραμένουν μακριά από το σπίτι.

Πολλοί είναι, όμως, οι άνθρωποι που διατηρούν αυτή τη συνήθεια, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε από κούραση, είτε από αμέλεια. Εντούτοις, αυτό πρέπει να το σταματήσουν άμεσα.

Τι κακό κάνουν τα παπούτσια

Τα παπούτσια μας ακόμη και αν δεν φέρουν ορατές βρωμιές δεν παύουν να αποτελούν μαγνήτες μικροβίων όπως το κολοβακτηρίδιο E.coli που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας πόνο, διάρροια και εμετό. Μάλιστα σχετική μελέτη – σε άτομα που φορούσαν καινούργια παπούτσια!- τον Μάιο του 2008 έδειξε ότι το 96% των συμμετεχόντων είχαν μετρήσιμα επίπεδα E.coli στα παπούτσια τους.

Ακόμη ένα βακτήριο συχνός επισκέπτης στις σόλες των παπουτσιών μας είναι το Clostridium difficile που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο και διάρροια. Το C. diff απαντάται συχνά στις τουαλέτες, αλλά συχνότερα στα παπούτσια μας σύμφωνα με την έρευνα του 2014.

Έρευνα του αμερικανικού CDC έδειξε ότι όταν περπατάμε με τα παπούτσια που φοράμε εκτός σπιτιού, μέσα στο σπίτι το 90-99% των μικροβίων που βρίσκονται στα παπούτσια μας μεταφέρεται στο πάτωμα. Από εκεί μπορεί να καταλήξουν πάνω σε ένα μωρό που μπουσουλάει, μια φέτα ψωμί που έπεσε στο πάτωμα ή και στα γυμνά μας πόδια όταν τελικά αποφασίσουμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας.

Σημαντική πληροφορία ότι μερικά από αυτά τα μικρόβια δύσκολα εξουδετερώνονται από τα οικιακά καθαριστικά προϊόντα όπως επισημαίνει ο Δρ Kishor Gangani παθολόγος στο Texas Health Arlington Memorial Hospital.

Ο ίδιος δεν συνιστά να φοράμε εντός του σπιτιού τα παπούτσια που φοράμε «εκτός» και θεωρεί ότι αυτή η πρακτική πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα εάν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών