επίδομα θέρμανσης
Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης - Δείτε ποιοι κερδίζουν και πώς να κάνετε αίτηση (Παραδείγματα και οδηγίες

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που θα κάνουν για πρώτη φορά αίτηση φέτος ή αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο φέτος (δηλαδή αυτοί που θα φύγουν από το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο) θα έχουν διπλό όφελος.

Το διπλό όφελος σημαίνει επίδομα ύψους 700 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου όσοι έως πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο ή άλλη πηγή και φέτος θα προμηθευτούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης θα εισπράξουν διπλό επίδομα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους.

Η απόφαση έχει ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ο κόσμος να επιλέξει φέτος το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφεύγοντας το πολύ ακριβό (τουλάχιστον για φέτος) φυσικό αέριο. Για αυτό το λόγο και διπλασιάζει στα 700 ευρώ το ποσό βάσης, ως κίνητρο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα με βάση τις βαθμοημέρες

Πρόνοια βέβαια δεν υπάρχει μόνο για όσους καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι .

Επιπλέον ελάφρυνση θα έρθει και από την επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία έως το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο και θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αν είναι δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης.

Την στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην πραγματικότητα στέλνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης κοντά στα 2 ευρώ το κίτρο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από το τέλος στην επιδότηση στο ντίζελ κίνησης που από την 1η Οκτωβρίου διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η υποβολή αιτήσεων - ΟΔΗΓΙΕΣ

Από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όπου θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια.

  • Στο  «υποβολή αίτησης», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
  • Στο «τα παραστατικά μου», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Επίδομα θέρμανσης: Οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

Εν αναμονή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, εκτός νέας ανατροπής, οι φετινές 3 κατηγορίες δικαιούχων έχουν ως εξής: 

1. οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι “έκαψαν” πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.  

2. οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και “έκαψαν” φυσικό αέριο. Αν φέτος “κάψουν” φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις 2 κατηγορίες των παλιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος. 

3. οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλείδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Επί της ουσίας, με αυτήν την κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε όσους “έκαψαν” πέρσι ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%). 

Το νέο επίδομα

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Άγαμος : 16.000ευρώ

Έγγαμος: 24.000ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά κάτοικος του δήμου της Αθήνας θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστής επιδότησης που για την Αθήνα είναι 0,43, και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,43 = 150ευρώ. Για κάθε παιδί η αύξηση είναι 20%, δηλαδή εάν ο δικαιούχος έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210 ευρώ κ.ο.κ.

Ωστόσο, αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 300 ευρώ,εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 420 ευρώ κ.ο.κ.

Αντίστοιχα δικαιούχος από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστή 0,71 και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,71 = 248,5ευρώ.

Εάν υπάρχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 292,2 ευρώ,

Εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα αυξάνεται στα 348 ευρώ κ.ο.κ.

Και σε αυτή την περίπτωση αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 497 ευρώ, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 596 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 696 ευρώ κ.ο.κ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος
Πριμοδοτείται και πάλι μια νέα αυταπάτη παρόμοια με αυτές των οποίων τα αποκαίδια μύρισαν γενιές και γενιές μαθητών
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος