Δημήτρης Παντερμαλής
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών

Πέθανε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σε ηλικία 82 ετών.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον χώρο του πολιτισμού.

Ο εκλιπών ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τα τελευταία χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσαν την απώλεια του προέδρου του Δ.Σ., Δημήτρη Παντερμαλή.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις.

Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη.

Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γκίσλεϊν Μάξγουελ και Τζέφρι Έπστιν
Πώς ο Έπσταϊν «ψάρευε» ανήλικα θύματα μέσα σε ελίτ καλλιτεχνικά σχολεία των ΗΠΑ
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του διδύμου Έπσταϊν - Μάξγουελ – Oι υποσχέσεις για καριέρα που έκρυβαν τη φρίκη της κακοποίησης
Πώς ο Έπσταϊν «ψάρευε» ανήλικα θύματα μέσα σε ελίτ καλλιτεχνικά σχολεία των ΗΠΑ
limeniko-10-intime.jpg
Κρήτη: Πέντε νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στους Καλούς Λιμένες – 25 αγνοούμενοι
Συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα - Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, διασώθηκαν 20 άτομα
Κρήτη: Πέντε νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στους Καλούς Λιμένες – 25 αγνοούμενοι
Σοφία Ζαχαράκη
Σε ΦΕΚ η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Ελληνοτουρκική σύμπραξη στην Επαγγελματική Εκπαίδευση - Σε ΦΕΚ ο νόμος, δείτε τι προβλέπει
Σε ΦΕΚ η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση