ειδικη αγωγή
Οι διαιρέσεις του χρόνου είναι η σύμβαση, για να ξορκίζουμε με ευχές τα δύσκολα

Ο Ιούλιος φεύγοντας άφησε τα μάτια αδάκρυτα. Όλη η υγρασία των ανθρώπων εξαντλήθηκε σε ιδρώτα, που δεν προλάβαινε καν να βρέξει τις μασχάλες, καθώς έβγαινε, από τους πόρους, αχνιστός κι αναπετάμενος. Στεγνά τα σώματα από τις κάθε λογής πυρκαγιές. Οι στέρνες αντηχούν ξερές. Τα βρόχινα της αποταμίευσης του άνυδρου χειμώνα, ξοδεύτηκαν νωρίς και τα χώματα ματαιοπονούν, καρτερώντας γλυκόπιοτο νερό.

Μια κρούστα αλάτι μένει γύρω από τον κορμό της λεμονιάς, τα βασιλικά γέρνουν στους πυρωμένους τενεκέδες, τα αμπέλια χώνουν τι ρίζες τους βαθιά, καθώς και η ελπίδα των αμπελιών πεθαίνει τελευταία και τα ηλιοτρόπια αποστρέφουν το πρόσωπο απ’ τον ήλιο.

Η γλώσσα των σκυλιών κρέμεται, ανήμπορη να δροσίσει τα ά-πορα σώματα, ή να αρθρώσει ένα γαύγισμα, οι γάτες ξαπλώνουν, με κολλημένα τα σώματα στις πήλινες γλάστρες που κρατούν τη δροσιά του νυχτερινού ποτίσματος, και οι μέλισσες τρελαίνονται και χτυπιούνται με τις σφήκες, πάνω απ’ τις μικρές γούβες.

Τα βότσαλα τσιρίζουν στο άγγιγμα της θάλασσας, όπως το σίδερο που κοπανιέται στο αμόνι και χώνεται πυρωμένο στον κουβά. Η εποχή που ο Σείριος ανατέλλει μαζί με τον Ήλιο ήταν, από αιώνες τώρα, ο καιρός του καύματος, του κάματος, της κάψας, του καύσωνα, των πυρπολημένων δασών και των εμπύρετων σωμάτων.

«Δροσίστε τα πνευμόνια σας με κρασί, γιατί το αστέρι του Κυνός, ο Σείριος έρχεται τριγύρω», έγραφε ο μερμπάντης Αλκαίος

Από τα μέσα του Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, τα νερά πάντα γινόντουσαν σύννεφα, τα μελτέμια έκαναν σπείρες πάνω από Βαλκάνια φέρνοντας μια ψευδαίσθηση δροσιάς και πάνω απ΄την Ανατολία, κουβαλώντας τ’ απομεινάρια των καυτών μουσώνων της Ινδίας.”…διάττοντες πότε – πότε χαλαλίζουν το φως από πλήξη…”Οι διαιρέσεις του χρόνου είναι η σύμβαση, για να ξορκίζουμε με ευχές τα δύσκολα".

Ο Ήλιος και ο Σείριος έχουν τον πρώτο λόγο.

Νίνα Γεωργιάδου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα επιμορφωτικά σεμινάρια της παρ. 1 του άρθρου 95 είναι προαιρετική και συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.
ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές
Η κατάταξη στα ΜΚ της προηγούμενης περίπτωσης πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το...
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές