ΕΝΦΙΑ, Αθήνα, κατοικίες, σπίτια, φόρος
Πολλοί είναι οι προβληματισμοί που βιώνουν οι νέοι φοιτητές και οι γονείς τους για την ανεύρεση κατοικίας προς ενοικίαση. Συμβουλές παρέχει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής.

Μέσα στην αβεβαιότητα που νιώθει κάθε υποψήφιος φοιτητής μετά της Πανελλήνιες, έρχεται να προστεθεί και η διαδικασία εντοπισμού μίας ιδανικής κατοικίας στον τόπο φοίτησης, η οποία να τηρεί όλες τις βασικές προϋποθέσεις.

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής προσφέρει μερικές βασικές πληροφορίες

"Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλες και όλους όσους δώσατε πανελλήνιες εξετάσεις, ελπίζουμε  να είναι για εσάς η απαρχή μιας σπουδαίας και προσοδοφόρας επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κυρίως, των βάσεων, έρχεται το πάντα επίκαιρο ζήτημα, που θα μείνει ο νεοεισαχθείς φοιτητής;

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να δώσουμε έναν οδηγό, κυρίως για τους γονείς, έτσι ώστε να βρείτε το καλύτερο  κατάλυμα το οποίο θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειες του νέου φοιτητή.

Αναζητήστε φοιτητική στέγη το συντομότερο δυνατό

Τα  καλά φοιτητικά σπίτια και διαμερίσματα εξαφανίζονται “εν ριπή οφθαλμού”, μόλις βγουν οι βάσεις ξεκινήστε αμέσως τη διαδικασία αναζήτησης. Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμα περισσότερο.

Δεν χρειάζεται να βρείτε σπίτι που να εφάπτεται του Πανεπιστημίου

Οι τιμές τους είναι συνήθως πολύ υψηλές και η ποιότητα τους, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αμφίβολη. Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο Πανεπιστήμιο του, ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το Πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα.

Απευθυνθείτε σε νόμιμο μεσίτη αστικών συμβάσεων

Αν δεν προλαβαίνετε να ψάξετε μόνοι σας για ακίνητο προς ενοικίαση ή ζείτε σε άλλη πόλη και η μετάβαση σας είναι δύσκολη, μπορείτε να αναθέσετε σε νόμιμο μεσίτη, ώστε να σας βρει το σπίτι που επιθυμείτε. Mην προκαταβάλετε χρήματα σε αμφίβολες “εταιρείες” συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, o νόμιμος μεσίτης δεν παίρνει προκαταβολές για τον εαυτό του, αμείβεται μόνο με την υπογραφή του ενοικιαστηρίου συμβολαίου. Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα.

Έλεγχος σπιτιού

Πριν υπογράψετε το συμβόλαιο, ελέγξτε  προσεκτικά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει εγκαίρως και επαρκώς.

Η λύση της συγκατοίκησης

Λόγω του ότι όλοι οι φοιτητές ψάχνουν ακίνητα με τα ίδια χαρακτηριστικά, (συγκεκριμένες περιοχές,  συγκεκριμένα διαμερίσματα-γκαρσονιέρες ή δυάρια- κ.α.),  ακόμα και αν κινηθείτε γρήγορα, ακόμα και να συνεργαστείτε με τον καλύτερο μεσίτη, μπορεί να μην βρείτε το ακίνητο της αρεσκείας σας. Σκεφτείτε την λύση της συγκατοίκησης για το παιδί σας, κυρίως αν αυτό περάσει στην ίδια πόλη με φίλους του ή συγγενείς. Γιατί να βγείτε στην ίδια αναζήτηση με χιλιάδες άλλους “ανταγωνιστές”, αν μπορείτε να ενοικιάσετε ακίνητο με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα , π.χ. 120μ2, όπου 2-3 φοιτητές θα μένουν μαζί οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και στο τέλος του μήνα τα έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα αν έμεναν μόνα τους σε κάποια γκαρσονιέρα;

Αγορά

Αν έχετε 2 ή περισσότερα παιδιά, τα οποία πιθανό να σπουδάσουν και στην ίδια πόλη, γιατί να πληρώνετε ενοίκια για τα επόμενα 7-8 χρόνια και δεν κάνετε μια επένδυση σε ακίνητο; Αγοράζοντας ένα μικρό διαμέρισμα σε “φοιτητική περιοχή” όχι μόνο θα εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη διαμονή των παιδιών σας, αλλά, όταν αυτά τελειώσουν, θα μπορείτε να το ενοικιάσετε σε νέους φοιτητές (και όχι μόνο) ή αν δεν σας ικανοποιεί αυτή η λύση, το πουλάτε και αν πιάσετε καλή τιμή μπορεί να έχετε βγάλει και ένα μικρό κέρδος."

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Δήμος Χαλανδρίου: Ομόφωνη στήριξη στους 58 συμβασιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ομόφωνη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου στον αγώνα μονιμοποίησης των συμβασιούχων της Προσχολικής Αγωγής
Δήμος Χαλανδρίου: Ομόφωνη στήριξη στους 58 συμβασιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μητσοτάκης Πράγα
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: Τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην Πράγα - Τι απάντησε ο Έλληνας...
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: Τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού - Μακάρι να μάθουμε
«Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη του...
Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού - Μακάρι να μάθουμε