grigoropoulos astynomia
Aris Oikonomou/SOOC
Στο αρχείο οι δικογραφίες για τις «αυθαίρετες συλλήψεις την ημέρα μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» το 2020 - Τι αναφέρουν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης

Στο αρχείο μπήκαν οι δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος δεκάδων πολιτών που συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6/12/2020.

Οι συλλήψεις έγιναν για υποτιθέμενη παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. που αφορά παράβαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας, ωστόσο η αυτόφωρη διαδικασία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Όπως σημειώνουν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, αυτό συνέβη γιατί οι συλλήψεις ήταν τόσο αυθαίρετες που η Εισαγγελία Πρωτοδικών αρνήθηκε να τις καλύψει και να δώσει έτσι νομιμοποίηση στις αυθαιρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του τότε πολιτικού της προϊσταμένου, υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι δύο δικηγόροι.

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους, οι οποίοι βρίσκονταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, «δικαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει και ολοκληρώνεται η εκφρασμένη από την ίδια ημέρα αποδοκιμασία της Εισαγγελίας προς τις αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ διαμορφώνεται ισχυρή δυναμική για τις επικείμενες δίκες των λοιπών διαδηλωτών που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα».

«Σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς η κρατική καταστολή δεν είναι καθόλου απούσα, πράγμα που τονίζει ακόμα περισσότερο την αναλωσιμότητά του και την πανηγυρική συντριβή των μεθοδεύσεών του», σημειώνουν οι δύο δικηγόροι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη:

«Με την από 1.2.2022 αναφορά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών που εγκρίθηκε στις 22.5.2022 από την Εισαγγελία Εφετών και πρόσφατα ήρθε σε γνώση μας, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος δεκάδων συλληφθέντων που επιχείρησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6.12.2020, ανάμεσα στους οποίους κι εμείς.

Οι συλλήψεις έγιναν για δήθεν παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. (παράβασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας), αλλά η αυτόφωρη διαδικασία τελικά δεν εφαρμόστηκε, γιατί οι συλλήψεις ήταν τόσο αυθαίρετες που η Εισαγγελία Πρωτοδικών αρνήθηκε να τις καλύψει και να δώσει έτσι νομιμοποίηση στις αυθαιρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του τότε πολιτικού της προϊσταμένου, Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το σκεπτικό της αρχειοθέτησης ήταν αφενός ότι δεν υπήρχε νομικό έρεισμα στην απαγόρευση συγκέντρωσης στις 6.12.2020, καθώς και ότι δεν υπήρξε μεταξύ των συλληφθέντων έστω και ένας φορέας του κορονοϊού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης σε άλλα πρόσωπα, αλλά και ούτε και αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν φορούσαν μάσκα.

Είναι προφανές, ότι με την διάταξη αυτή δικαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει και ολοκληρώνεται η εκφρασμένη από την ίδια ημέρα αποδοκιμασία της Εισαγγελίας προς τις αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ διαμορφώνεται ισχυρή δυναμική για τις επικείμενες δίκες των λοιπών διαδηλωτών που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα.

Πρόκειται για μία ακόμα βαρύνουσα και ηχηρή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής που είχε ανεχθεί την ημέρα εκείνη αφενός ένα καθεστώς απροκάλυπτης αστυνομοκρατίας και σπίλωσης της μνήμης του νεκρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με τον αστυνομικό που κατέστρεψε τα λουλούδια στο μνήμα του (ποια ποινή του επιβλήθηκε άραγε ;), αλλά και προσβλητικών δηλώσεων του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κυρίως απέναντι στα πρόσωπα των συλληφθέντων δικηγόρων που η κυβέρνηση είχε την τόλμη να επιχειρήσει για πρώτη φορά σε όλη την μεταπολίτευση, την ώρα μάλιστα που οι δικηγόροι αυτοί ασκούσαμε τα καθήκοντα μας παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στους υπόλοιπους διαδηλωτές προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην εκπλήρωση του δικαιώματος τους στην διαδήλωση.

Αναμένοντας τώρα την εξέλιξη της δικής μας μήνυσης εναντίον εκείνου που διέταξε τις συλλήψεις μας για παράβαση καθήκοντος, θα θέλαμε να θυμίσουμε την απάντηση που είχαμε δώσει τις επόμενες μέρες στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που είχε το θράσος από την Βουλή να μας χαρακτηρίσει «επώνυμους φωνακλάδες».

“Κλείνοντας την απάντηση στις ειρωνείες και τις αιτιάσεις του Υπουργού να θυμίσουμε ότι δεν είμαστε «φωνακλάδες» όταν δεν χρειάζεται. Και αν γίναμε «επώνυμοι», το οφείλουμε στη μακρόχρονη καθημερινή και συνεπή δράση μας στη μαχόμενη δικηγορία, τον συνδικαλισμό και την πολιτική. Ούτε στη βράβευση από το FBI, ούτε στον πολιτικό αμοραλισμό της εναλλαγής από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο, ούτε στην ψήφιση νομοσχεδίων που δεν διαβάζουμε, ούτε στην αποδοχή δοτών κυβερνητικών εξουσιών. Είχαμε και εμείς τα προσόντα για να γίνουμε καριερίστες της δημόσιας ζωής, αλλά δεν το καταδεχθήκαμε.

Και η στάση μας επιβραβεύεται κάθε μέρα όλο και από μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Ένα μικρό δείγμα είναι η χθεσινή καθολική συμπαράσταση από το σύνολο του νομικού κόσμου και μεγάλη μερίδα πολιτικών και κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων, μακράν πέραν της στενής πολιτικής εμβέλειας του χώρου μας. Και θα υπάρχουμε όπως τώρα όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει περάσει στα απορρίμματα της ιστορίας.

Διαισθανόμαστε ότι διόλου δεν αργεί η ώρα, καθώς όλο και λιγότερες φωνές, ακόμα και μέσα από την κυβέρνηση (μόνο οι ακροδεξιές) υψώνονται για να τον στηρίξουν. Χθες τον άδειασε και η Εισαγγελία. Η ανάλωσή του ωριμάζει. Αν μέχρι τότε ο Υπουργός θεωρεί ότι η ποινικοποίηση της δράσης μας υπηρετεί τις κατασταλτικές του φιλοδοξίες, ας την επιχειρήσει ξανά. Δεν την φοβόμαστε. Και καμία ασυλία δεν του ζητάμε. Η παράδοση του χώρου μας περιλαμβάνει πολλές ιερές μορφές δικηγόρων (ένας από αυτούς αναφέρεται στο τέλος του κειμένου) που συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι «οι δίκες δεν λυγίζουν τους αγωνιστές». Να ένας τίτλος που μάταια θα ψάξει κανείς να βρεί δίπλα στο όνομά του.”

Πράγματι σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς η κρατική καταστολή δεν είναι καθόλου απούσα, πράγμα που τονίζει ακόμα περισσότερο την αναλωσιμότητά του και την πανηγυρική συντριβή των μεθοδεύσεών του.

Εμείς είμαστε παρόντες μέσα και έξω από τα δικαστήρια στην προσπάθεια να απαλλαγούν και οι υπόλοιποι διαδηλωτές στις 6/12/2022 απ’ όλες τις δίκες και τα πρόστιμα και φυσικά για να καταδικαστούν ξανά οι ναζί στην δίκη που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Αθήνα, 7/6/2022
Θανάσης Καμπαγιάννης
Κώστας Παπαδάκης»
.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές