Ποδαρικό μας έκανε η φωτιά από τις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού καθώς χθες, Σάββατο μεσημέρι, οι ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα προς την Άνω Βούλα και μετά προς τη Βάρη.

Σήμερα το πρωί στις 9  θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξη Ράπανο σχετικά με την χθεσινή φωτιά στην Γλυφάδα - Βούλα - Βάρη.

Αξίζει  να σημειωθεί, ότι σήμερα  το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία φοβάται ακόμα περισσότερο το  ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, γιατί η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση των ανέμων. Τέλος γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ήταν μεγάλη φωτιά, η περίμετρος της οποίας εκτιμήθηκε σε εκατοντάδες στρέμματα.

fvtia.jpg

Ευθύμης Λέκκας (Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) : Οι πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή διακινδύνευση στην πυρκαγιά της Βούλας

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, οι πέντε παράγοντες που συνθέτουν τον υψηλό κίνδυνο και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχή της Βούλας δημιουργώντας υψηλής τάξης διακινδύνευση είναι οι ακόλουθοι:

  1. οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι διαφοροποιήσεις στην ένταση και κατεύθυνση των ανέμων, όπως αναλύεται με μεγάλη λεπτομέρεια και από τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  2. η μορφολογία του εδάφους και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτεθειμένες πλευρές και η εναλλαγή με μεγάλες μορφολογικές ασυνέχειες και ταπεινώσεις (χαράδρες) που δημιουργούν φαινόμενα καμινάδας
  3. η εναλλαγή γεωλογικών σχηματισμών όπως μάρμαρα Πυρναρής, σχιστόλιθοι Βάρης και κατώτερα μάρμαρα με μικρού πάχους και μηδενικής υγρασίας εδαφικό μανδύα, και η θαμνώδης, αποξηραμένη βλάστηση σε αυτόν, που εναλλάσσεται με υψηλή βλάστηση
  4. η μίξη δασικής και αστικής περιοχής και η εισχώρηση πυκνών γραμμών δάσους μέσα στον αστικό ιστό
  5. ο εναγκαλισμός πυκνής βλάστησης με σύγχρονες κατασκευές


Οι τρεις πρώτοι παράγοντες συνθέτουν υψηλό κίνδυνο, ενώ οι δύο τελευταίοι (δ και ε) υψηλή τρωτότητα, παράγοντας ως γινόμενο, υψηλότατη διακινδύνευση και συνεπώς επιπτώσεις.

Η επέμβαση και η διαχείριση τέτοιου είδους πυρκαγιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό αποτελεί το κύριο πρόβλημα των συντονισμένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Η εξέλιξη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, όταν έπιασε φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν με επιτυχία στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. 

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχείρησαν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνέδραμαν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Επίσημες εντολές φαίνεται να προέτρεψαν τις αστυνομικές αρχές να ασκούν βία, χωρίς κανένα έλεος προς τους διαδηλωτές.
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο (ΦΕΚ)
Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα: Όσοι ενδιαφέρονται να διορισθούν στο δημόσιο θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Πανελλήνιο γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και...
Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο (ΦΕΚ)