mat
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Η υπέρμετρη βία που δέχτηκαν και η καταδικαστική απόφαση – Κατατέθηκε έφεση από τη δημοσιογράφο

Η Μπερτσέμ Μορντενίζ και ο Τσαγκντάς Καπλάν κατηγορήθηκαν για μια σειρά από πλημμελήματα: εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και απειλή.

Ένοχη κρίθηκε η Κούρδισσα δημοσιογράφος Μπερτσέμ Μορντενίζ καθώς το δικαστήριο της επέβαλε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή στη δικάσιμο της 12ης Μαΐου 2022 για την παρέμβασή της σε περιστατικό αστυνομικής βίας στο κέντρο της Αθήνας πριν 2 χρόνια.

Από την άλλη ο Κούρδος δημοσιογράφος Τσαγκντάς Καπλάν κρίθηκε αθώος για την κατηγορία περί πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού.

Το περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2020, όταν δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και δημοσιογράφοι, η Μπερτσέμ Μορντενίζ και ο Τσαγκντάς Καπλάν, βρέθηκαν με ένα βαρύ κατηγορητήριο στις πλάτες τους επειδή παρενέβησαν σε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας σε κοινή θέα στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορήθηκαν για μια σειρά από πλημμελήματα: εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και απειλή.

Γιατί τους συνέλαβαν – Η υπέρμετρη βία που δέχτηκαν

Η δικαστική περιπέτεια της Μπερτσέμ και του Τσαγκντάς ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με την δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. 

Εκείνη τη μέρα και καθώς περπατούσαν στην Ερμού είδαν άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ να ξυλοφορτώνουν τον Α.Δ., έναν νεαρό ο οποίος έγραψε με μαρκαδόρο τη λέξη «Κavala», δηλαδή τον τόπο καταγωγής του, σε μία από τις ζαρντινιέρες του «Μεγάλου Περιπάτου».

Μάλιστα, οι αστυνομικοί τον έδερναν μπροστά στα μάτια δεκάδων άλλων πολιτών ενώ ήταν χειροπεδημένος πισθάγκωνα.

Αυτές οι εικόνες ήταν που προκάλεσαν την αντίδραση των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι επιδεικνύοντας τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, ξεκίνησαν να καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το περιστατικό, κάτι που προκάλεσε την οργή των αστυνομικών που τους επιτέθηκαν, λεκτικά και σωματικά.

Οι αστυνομικοί έριξαν τον Τσαγκντάς στο έδαφος τραβώντας τον από τον λαιμό, ενώ προκάλεσαν αμυχές στην Μπερτσέμ. Το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί αφού τελικά οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μαζί με τον Α.Δ. 

Άθλιες συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα

Η βία που δέχτηκαν δεν σταμάτησε στην επίθεση και τη σύλληψη αλλά συνεχίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως όπου οι συλληφθέντες παρέμειναν με χειροπέδες ως το πρωί, χωρίς τροφή και νερό.

Όταν δε οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι η Μπερτσέμ είναι τουρκικής καταγωγής δέχτηκε και την ρατσιστική τους αντίδραση.

Την έβρισαν και τη λοιδόρησαν, ενώ όταν η ίδια παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα και την μη τήρηση αποστάσεων εν μέσω πανδημίας, ένας από τους αστυνομικούς ήρθε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό της και την έφτυσε - η Μορντενίζ είναι χρόνια ασθματική και είχε μάλιστα ενημερώσει την αστυνομία ότι χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.

Τι ισχυρίστηκαν οι δύο αστυνομικοί

Από την πλευρά τους οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι ήταν μάρτυρες κατηγορίας ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πως οι δύο δημοσιογράφοι τούς επιτέθηκαν ενώ συγκεκριμένα η Μορντενίζ τους απείλησε, αποκαλώντας έναν από τους δυο άντρες της ΕΛ.ΑΣ. «καραφλό, άχρηστο, ξεδιάντροπο».

Στην αίθουσα του Θ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, χωρίς κανέναν από τους δεκάδες άλλους μάρτυρες που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό -πέρα από τους ίδιους τους αστυνομικούς-, η Μορντενίζ κηρύχθηκε ένοχη για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και απειλή κατά συρροή και καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Κατατέθηκε έφεση

Την απόφαση διαδέχθηκε η έφεση που κατέθεσε η Κούρδισσα δημοσιογράφος την περασμένη Παρασκευή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα έξοδα της δίκης, που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου, είχε αναλάβει το European Centre For Press And Media Freedom (ECPMF).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes 2023
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις