pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Αποπλάνηση στο internet: Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά
Η Ε. μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί, από συγγενικό της πρόσωπο. Έφτασε την υπόθεση στο δικαστήριο και κέρδισε την καταδίκη του κακοποιητή της σε πρώτο βαθμό. Τώρα, αντιμετωπίζει την έφεση που άσκησε ο κακοποιητής. Και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας - Οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα της δίκης σε β΄ βαθμό

Η Ε. είναι επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί. Είχε μόλις τελειώσει την τελευταία τάξη του Δημοτικού όταν ένας συγγενής της έφερε στη ζωή της το τραύμα της κακοποίησης. Δεν ήταν η μόνη. Ένα στα δέκα παιδιά γίνονται θύματα σεξουαλικής βίας, και συνήθως οι δράστες μένουν ατιμώρητοι γιατί τα περιστατικά σπανίως καταγγέλλονται και τα θύματα εγκλωβίζονται στη σιωπή.  

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανάπτυξης μετατραυματικού στρες και διασχιστικής διαταραχής. Τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής (εφιάλτες, επώδυνες ανακλήσεις μνήμης, αποφευκτική συμπεριφορά, αδρανής συμπεριφορά και αυξημένη εγρήγορση) αποτελούν τα κύρια συμπτώματα των περισσότερων θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Η Ε. βιώνοντας όλα τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, αλλά και καταθλιπτικά επεισόδια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της τέσσερις φορές, πριν μιλήσει γι’ αυτό που της έκανε ο κακοποιητής.  

Λίγο αργότερα, κατάφερε αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω, να καταγγείλει το περιστατικό και να οδηγήσει τον θύτη ενώπιον της δικαιοσύνης, δεκαπέντε χρόνια μετά και λίγες μόλις μέρες πριν παραγραφεί το αδίκημα που είχε διαπράξει, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο δράστης να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 13 έτη, αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη.  

Στη δίκη που εκδικάστηκε σε α΄ βαθμό τον Ιανουάριο του 2019, η Ε. βγήκε νικήτρια. Παρά τον απαξιωτικό λόγο της εισαγγελέως, η οποία απευθυνόταν προς την Ε. και σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη σε κάποιες περιπτώσεις, η Ε. αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος δίνοντας έμφαση σε όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και στη μαρτυρία της, απέδειξε με τις ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, τόσο τις αντιφάσεις του, όσο και την ενοχή του. 

Ο θύτης καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου. Αποδείχθηκε όμως μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πως υπάρχει η δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης ακόμη και αν υπάρξει καταγγελία μετά από πολλά χρόνια, έτσι ώστε ο θύτης να αντιμετωπίσει τις ευθύνες των πράξεών του. Πως δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσει ένα άτομο για τη σεξουαλική κακοποίηση στην οποία το υπέβαλαν, ακόμη και αν η υπόθεση του στα πλαίσια της ποινικής δικαιοσύνη κοντεύει να αγγίξει την παραγραφή του αδικήματος.  

Η Ε. νίκησε από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει γι’ αυτό που της έκανε ο κακοποιητής. Η ιστορία της, είναι μια ιστορία μιας γυναίκας που κατέκτησε τη χειραφέτηση και τη φωνή της, κόντρα σε ένα νοσηρό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που την απέτρεπε από το να μιλήσει για το βίωμα της και να το καταγγείλει, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις που ο θύτης προέρχεται από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον.  

Η δίκη σε β’ βαθμό αναμένεται να εκδικαστεί στα μέσα Φεβρουαρίου 2021. Η πλατφόρμα αυτή δημιουργήθηκε για την οικονομική ενίσχυση, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για τη νομική υποστήριξη της κατηγορίας. Αλλά, περαιτέρω και για την ηθική ενίσχυση, για να παροτρύνει κι άλλους ανθρώπους με παρόμοιο βίωμα να καταγγείλουν το δικό τους περιστατικό, να διεκδικήσουν τη φωνή τους, να μην αφήσουν το τραύμα στη σφαίρα του «ανεπανόρθωτου». Για να μιλήσουν εκείνα τα άτομα που πίστεψαν πως δεν θα ακουστούν ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης στη σελίδα https://speakuptoo.omniatv.com/about/

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

thymios
Αδερφή του Θύμιου: «Θέλω να είναι ζωντανός και αυτοί που το κάνανε θα πληρώσουν» (video)
«Δεν είχαμε καλές σχέσεις» λέει η αδερφή του – Ο διοικητής του Silver Alert δίνει οδηγίες προς τους πολίτες τι να κάνουν αν δουν τον Θύμιο
Αδερφή του Θύμιου: «Θέλω να είναι ζωντανός και αυτοί που το κάνανε θα πληρώσουν» (video)
Απαράδεκτη φραστική επίθεση και χειροδικία γονιού κατά εκπαιδευτικού κατά την επίδοση βαθμολογίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων
Απαράδεκτη φραστική επίθεση και χειροδικία γονιού κατά εκπαιδευτικού κατά την επίδοση βαθμολογίας
astynomia peripoliko
Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο ομορφιάς άρπαξε πάνω από 87.000 ευρώ εξαπατώντας 2 ηλικιωμένες
Το συνολικό περιουσιακό όφελος που αποκομίσθηκε παράνομα από τις δύο περιπτώσεις, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 87.820 ευρώ
Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο ομορφιάς άρπαξε πάνω από 87.000 ευρώ εξαπατώντας 2 ηλικιωμένες