Απογραφή 2021
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την παράταση της απογραφής

Παράταση στη δυνατότητα ηλεκτρονικής αυτο-απογραφής μέχρι και τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το στάδιο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής να λήγει στις 26 Νοεμβρίου και να ακολουθεί μετά η «πόρτα-πόρτα» απογραφή, ωστόσο παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην επίδοση του κλειδάριθμου στους πολίτες.

 

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

Παράταση δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου 2021.

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Οι καθυστερήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι το ζήτημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχουν οριστεί όλοι οι απογραφείς, ενώ και αρκετοί αποχώρησαν από την διαδικασία. «Νομίζω ότι στο τέλος η ευκολία της διαδικασίας της απογραφής θα αποζημιώσει όλους μας», ανέφερε.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τα στοιχεία που καταγράφονται στην απογραφή δεν πρόκειται να δοθούν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, καθώς όπως είπε είναι παράνομο και πέρα από αυτό «θα ήταν ατιμωτικό για εμάς».

Η διαδικασία της απογραφής 

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

-Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

- Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 13 Δεκεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Οδηγίες βήμα - βήμα για την αυτοαπογραφή

1. Με τους κωδικούς του taxisnet εισέρχεστε στην εφαρμογή της ΕΛ.ΣΤΑΤ (Πατήστε ΕΔΩ). Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγετε «Αυτοαπογραφόμενος».

Απογραφή

2. Στην συνέχεια, θα εμφανιστεί η σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης η οποία ζητάει τους κωδικούς taxisnet.

3. Εφόσον συμπληρώσετε σωστά τους κωδικούς σας θα εμφανιστεί μία καρτέλα με τα στοιχεία σας, όπως είναι δηλωμένα στο φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ. Στην καρτέλα αυτή, εφόσον τα στοιχεία σας είναι σωστά, πατάτε «Συνέχεια στην εφαρμογή».

4. Έπειτα, εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη, στην οποία πρέπει να εισάγετε το μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που επιθυμείτε να αυτοαπογράψετε (για παράδειγμα την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας) και επιλέγετε «Συνέχεια». Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο μοναδικός «Κωδικός Απογραφής» αναγράφεται στον ειδικό χώρο της επιστολής που έχει διανεμηθεί από τον Απογραφέα της περιοχής όπου βρίσκεται η εν λόγω κατοικία.

Απογραφή

5. Στη συνέχεια, εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ο όροφος στον οποίο βρίσκεται η απογραφόμενη κατοικία. Αν συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, επιλέγετε «Έγκριση». Αν διαφωνείτε με κάτι από τα αναγραφόμενα, επιλέγετε «Απόρριψη».

Σε περίπτωση απόρριψης πρέπει να επιλέξετε την αιτία της απόρριψης. Αν η αιτία της απόρριψης είναι «Δεν συμφωνεί ο όροφος», έχετε τη δυνατότητα να τον διορθώσετε επιλέγοντάς τον από τη λίστα στην εμφανιζόμενη οθόνη: Επιλέγοντας «Συνέχεια», εμφανίζονται εκ νέου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ο όροφος όπως τον διορθώσατε και σας ζητείται να εγκρίνετε. Σε περίπτωση που η αιτία απόρριψης είναι άλλη από αυτή του ορόφου, εμφανίζεται μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα.

6. Στη συνέχεια εμφανίζεται η εξής οθόνη:

Απογραφή

  • Η επιλογή «Ακύρωση/ Έξοδος» παρέχει τη δυνατότητα ακύρωσης αλλαγών που έχουν γίνει σε ερωτηματολόγιο και επιστροφής στο «menu».
  • Η επιλογή «Αποθήκευση δελτίου» παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης. Δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης ενός αποθηκευμένου δελτίου, το οποίο δεν έχει υποβληθεί οριστικά, σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της αυτοαπογραφής.
  • Για να πραγματοποιηθεί οριστική υποβολή δελτίου πρέπει να είναι πλήρως και ορθώς συμπληρωμένο.
  • Μετά την οριστική υποβολή, εκδίδεται από την εφαρμογή Αποδεικτικό Απογραφής (Βεβαίωση Απογραφής) για κάθε άτομο που έχει απογραφεί στην κατοικία και για το οποίο υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και εκτύπωσης.
  • Η επιλογή «ταυτότητα κατοικίας» παρέχει τη δυνατότητα εμφάνισης των στοιχείων τα οποία είχαν εγκριθεί μετά την είσοδό στον απογραφόμενο χώρο (γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όροφος)

Στο άνω τμήμα της οθόνης εμφανίζονται τα δελτία και οι ενότητες στις οποίες θα πρέπει να γίνει περιήγηση και συμπλήρωση στοιχείων από τον αυτοαπογραφόμενο. Στο άνω δεξιό τμήμα της οθόνης υπάρχει η επιλογή «Βοήθεια» όπου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

7. Με την είσοδο στην απογραφόμενη κατοικία εμφανίζεται το δελτίο που σχετίζεται με αυτήν και το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί.

8. Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνονται στο δελτίο της κατοικίας εμφανίζονται ή αποκρύπτονται στο άνω τμήμα της οθόνης δελτία ή ενότητες που πρέπει να συμπληρωθούν. Για παράδειγμα, αν στο δελτίο Π-1.1 της κατοικίας συμπληρωθεί στα μέλη του νοικοκυριού «δύο (2)» εμφανίζονται στο άνω τμήμα της οθόνης τα εξής: «Κατοικία Δελτίο Π-1.1», «ΑΤΟΜΟ Δελτίο Π-1.2», «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ», «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΡΟΕΣ», «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ» 

Απογραφή

9. Για να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση των δελτίων των ατόμων πρέπει να έχει συμπληρωθεί στο δελτίο Π-1.1 τόσο ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού όσο και ο αριθμός των προσωρινά φιλοξενούμενων.

10. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν ενσωματωθεί κανόνες ελέγχου, και σε περιπτώσεις σφαλμάτων καταχώρησης εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα τα οποία προτρέπουν σε σχετικές διορθώσεις.

11. Υπάρχει ελεγχόμενη ροή ερωτημάτων, με συνέπεια να εμφανίζονται ή να αποκρύπτονται ερωτήματα ανάλογα με τις απαντήσεις που έχουν προηγηθεί.

12. Η περιήγηση στα δελτία και τις ενότητες της εφαρμογής γίνεται με δύο τρόπους, είτε επιλέγοντας «επόμενη σελίδα», είτε επιλέγοντας στο επάνω μέρος της οθόνης το δελτίο ή την ενότητα που επιθυμείτε να επισκεφτείτε.

13. Στο δελτίο Π-1.2 και μόνο του πρώτου ατόμου, με τους κωδικούς taxis του οποίου έγινε η είσοδος στην εφαρμογή, θα εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα στοιχεία του.

14. Η συμπλήρωση των πεδίων που ζητούνται γεωγραφικά στοιχεία γίνεται χρησιμοποιώντας τον «καταρράκτη». Πρέπει υποχρεωτικά να επιλεγεί πρώτα η Περιφερειακή Ενότητα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα πεδία ή μόνο το τελευταίο πεδίο που είναι ο Οικισμός. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης των πεδίων πληκτρολογώντας ελεύθερο κείμενο, ωστόσο καλό είναι να γίνεται αυτό μόνο σε περιπτώσεις άγνοιας της επίσημης ονομασίας.

15. Στα ερωτήματα που συμπληρώνονται χρησιμοποιώντας τον καταρράκτη, μπορείτε, κάνοντας διπλό «κλικ» σε ένα πεδίο, να διαγράψετε όλα τα συμπληρωμένα πεδία του ίδιου ερωτήματος που ακολουθούν.

Πώς ξεχωρίζουν οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.

Να σημειωθεί ότι, λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η εκάστοτε Απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης».

Τα δελτία της απογραφής

Ακολουθούν τα αρχεία pdf με το προβλεπόμενο (κατά περίπτωση) ερωτηματολόγιο:    

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας μέσα από 43 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την απογραφή.

ΕρώτησηΑπάντηση
Είμαι φαντάρος. Πού θα απογραφώ; / Ο γιος μου είναι στρατιώτης, πού θα απογραφεί;Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, θα απογραφούν στη μονάδα τους, εάν διαμένουν συνήθως σε αυτήν,  ή στην κατοικία διαμονής τους, εάν συνήθως διαμένουν σε αυτήν (π.χ. έφεδροι αξιωματικοί).
Είμαι φοιτητής και μένω μακριά από το πατρικό μου. Πού θα απογραφώ;Ο φοιτητής θεωρείται μόνιμος κάτοικος εκεί όπου διαμένει κατά την περίοδο των σπουδών του και εκεί θα απογραφεί.
Το παιδί μου είναι μαθητής πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μένει μακριά από το σπίτι του κατά τη σχολική περίοδο. Πού θα απογραφεί;Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού).
Ο σύζυγός μου / το παιδί μου / ο γονιός μου εργάζεται μακριά από το οικογενειακό σπίτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επιστρέφει σε αυτό τα σαββατοκύριακα. Πού θα απογραφεί; Στο οικογενειακό σπίτι ή εκεί που διαμένει τις ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται;Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού), ανεξάρτητα εάν ο τόπος της εργασίας του βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στη Χώρα ή στο εξωτερικό.
Διαμένω σε δύο κατοικίες κατά τη διάρκεια του έτους, σε ποια θα απογραφώ;Θα απογραφείτε εκεί όπου περνάτε τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους.
Μένω έξι μήνες στο σπίτι μου στην επαρχία και έξι μήνες στο σπίτι μου στην πόλη. Πού θα απογραφώ;Θα απογραφείτε σε όποια κατοικία βρίσκεστε κατά την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής.
Κατά την περίοδο της Απογραφής βρίσκομαι στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία μου. Μπορώ να  απογραφώ σε αυτήν;Επιθυμητό  είναι να απογραφούν όλα τα άτομα στην κατοικία συνήθους διαμονής τους. Εάν έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε τον κωδικό της κατοικίας συνήθους διαμονής σας, μπορείτε να απογραφείτε σε αυτήν, διαφορετικά μπορείτε να απογραφείτε και στην εξοχική κατοικία σας ως προσωρινά φιλοξενούμενος. Προσοχή! Στην περίπτωση που απογραφείτε στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία σας, θα πρέπει να δηλώσετε οπωσδήποτε ότι είστε προσωρινά φιλοξενούμενος σε αυτήν, προκειμένου να συμπληρώσετε στο ερώτημα 6 του δελτίου του ατόμου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της μόνιμης κατοικίας σας.
Βρήκα φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής και στο εξοχικό μου. Πρέπει να ξανααπογραφώ;Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας θα απογραφεί μόνο η εξοχική κατοικία σας. Το νοικοκυριό απογράφεται μόνο μία φορά, στην κατοικία όπου διαμένει συνήθως.
Μένω έξι μήνες στην Ελλάδα και έξι μήνες στο εξωτερικό. Πού θα απογραφώ;Εάν βρίσκεστε στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα της Απογραφής, θα απογραφείτε στην Ελλάδα.
Μένω μόνιμα στο εξωτερικό και είμαι αυτό τον μήνα / αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Θα απογραφώ;Όχι. Για να θεωρηθεί κάποιος μόνιμος κάτοικος της Χώρας και να απογραφεί, θα πρέπει να διαμένει τουλάχιστον 12 μήνες σε κάποιον οικισμό της Ελλάδας ή να έχει έρθει πρόσφατα και να έχει πρόθεση να μείνει. Όσοι έχουν έρθει στη Χώρα για τουρισμό, πρόσκαιρη εργασία ή εργασία ορισμένου χρόνου κ.λπ. δεν απογράφονται.
Μένω στο εξωτερικό, αλλά κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απογραφώ;Όχι. Το κριτήριο για να απογραφεί κάποιο άτομο στη Χώρα είναι εάν διαμένει μόνιμα  σε αυτήν και όχι η φορολογική του δήλωση.
Ο/Η σύντροφός μου είναι ναυτικός και αυτό το διάστημα ταξιδεύει με το πλοίο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;Οι ναυτικοί θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας και τους απογράφει κάποιο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους.
Ο/Η σύντροφός μου είναι αξιωματικός του στρατού και είναι σε σεμινάριο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;Εάν το σεμινάριο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, θα απογραφεί από κάποιο μέλος του νοικοκυριού του στη μόνιμη κατοικία του.
Πώς απογράφονται οι οικογένειες και τα στελέχη των πρεσβειών και των προξενικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τα μέλη των στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας;Τα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό με τις οικογένειές τους, καθώς τα μέλη των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό, απογράφονται με  ειδικά ερωτηματολόγια μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών και  Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα.
Μένω με το συγκάτοικό μου, πώς θα απογραφούμε;Ως νοικοκυριό θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην ίδια κατοικία, είτε έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους είτε όχι. Σύμφωνα με τον ορισμό του νοικοκυριού, θα απογραφείτε με το συγκάτοικό σας στην κατοικία όπου διαμένετε.
Μένω (συζώ) με τον σύντροφό μου χωρίς να  είμαστε  παντρεμένοι ή να έχουμε σύμφωνο συμβίωσης; Πώς θα απογραφούμε;Θα απογραφείτε ως μέλη του ίδιου νοικοκυριού και στο ερώτημα της οικογενειακής κατάστασης ο καθένας από εσάς θα αναφέρει το νόμιμο καθεστώς της  οικογενειακής του κατάστασης.
Με εγκατέλειψε/έχει εγκαταλείψει ο/η σύζυγός μου και δεν γνωρίζω που είναι/μένει. Πώς θα απογραφεί;Θα απογραφεί στην κατοικία όπου διαμένει πλέον μόνιμα.
Ένα μέλος του νοικοκυριού μου είναι αγνοούμενο. Πώς θα απογραφεί;Εάν διαμένει σε κάποια άλλη μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα θα απογραφεί εκεί, διαφορετικά δεν θα απογραφεί.
Νοσηλεύομαι σε νοσοκομείο/κλινική. Πώς θα απογραφώ;Εάν υπάρχει κάποιο μέλος του νοικοκυριού σας στην κατοικία σας, θα σας απογράψει αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛΣΤΑΤ
Ένα μέλος του νοικοκυριού μου νοσηλεύεται. Πώς θα απογραφεί;Θα το απογράψετε εσείς κανονικά ως μέλος του νοικοκυριού σας. Σε περίπτωση χρονίως πάσχοντος που διαμένει σε ίδρυμα, θα απογραφεί από τον ειδικό Απογραφέα του συγκεκριμένου ιδρύματος.
Πώς θα απογραφούν οι φυλακισμένοι;Οι φυλακισμένοι θα απογραφούν από Ειδικό Απογραφέα που θα οριστεί από τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος.
Μένω σε οίκο ευγηρίας. Πώς θα απογραφώ;Εάν έχετε ζήσει ή προβλέπεται να ζήσετε 12 μήνες και άνω στο ίδρυμα, θα απογραφείτε σε αυτό, διαφορετικά θα απογραφείτε στο οικογενειακό σας σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού).
Είμαι υπερήλικας και με φιλοξενούν τα παιδιά μου. Πώς θα απογραφώ;Εάν στη μόνιμη κατοικία σας υπάρχει κάποιο άτομο θα σας απογράψει αυτό. Εάν αποτελείτε μονομελές νοικοκυριό και έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τον κωδικό απογραφής της μόνιμης κατοικίας , μπορείτε να αυτοαπογραφείτε. Σε διαφορετική περίπτωση θα απογραφείτε από τα παιδιά σας ως προσωρινά φιλοξενούμενο άτομο.
Πώς θα απογραφούν οι άστεγοι;Οι άστεγοι θα απογραφούν είτε στα κέντρα φιλοξενίας των Δήμων είτε στον δρόμο από τον Απογραφέα της περιοχής όπου θα εντοπιστούν.
Πώς θα απογραφούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες  που βρίσκονται στην Ελλάδα;Τα άτομα που διαμένουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες στη Χώρα ή έχουν εγκατασταθεί στη Χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο με την πρόθεση να παραμείνουν, απογράφονται όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ιθαγένειας.
Πώς θα απογραφούν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μένουν σε δομές μεταναστών/ προσφύγων;Θα οριστούν Ειδικοί Απογραφείς από τις δομές φιλοξενίας οι οποίοι, με τη βοήθεια Συνοδών-Διερμηνέων, θα απογράψουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Είμαι σεισμόπληκτος / πλημμυροπαθής / πυροπαθής και ζω σε πρόχειρο καταυλισμό. Πώς θα απογραφώ;Από τον  Απογραφέα που θα οριστεί να απογράψει τον πληθυσμό του καταυλισμού όπου διαμένετε. Το κάθε νοικοκυριό θα απογραφεί στη σκηνή ή στο τροχόσπιτο που του έχει διατεθεί.
Είμαι παράνομος μετανάστης (δεν έχω χαρτιά). Πώς θα απογραφώ;Κατά την Απογραφή, δεν ζητείται κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής στη Χώρα. Ο απογραφόμενος θα κληθεί να απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις όπως όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας.
Στην περιοχή μου έχουμε δομή προσφύγων. Θα επηρεάσει ο αριθμός τους την  κατανομή των βουλευτικών εδρών;Όχι. Ο Νόμιμος Πληθυσμός, με βάση τον οποίο γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών, προκύπτει από τους έχοντες ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα/ ιθαγένεια.
Έχω κάνει γάμο στο εξωτερικό με τον/τη σύντροφό μου, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Τί κάνω;Ο απογραφόμενος καλείται να δηλώσει τη νόμιμη οικογενειακή κατάσταση με βάση το καθεστώς που ισχύει στη Χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα δηλώσει άγαμος.
Είμαστε διαζευγμένοι. Ποιος απογράφει τα παιδιά μας και σε ποιο νοικοκυριό;Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021.
Διαμένω με τον φίλο μου σε κατοικία της οποίας εκείνος είναι ιδιοκτήτης και εγώ του πληρώνω ενοίκιο. Ποια απάντηση πρέπει να δώσουμε στο ερώτημα 18 «Το νοικοκυριό σας κατοικεί στην απογραφόμενη κατοικία ως: «ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής;»;Στην περίπτωσή σας, όπως και σε κάθε άλλο νοικοκυριό στο οποίο τουλάχιστον ένα μέλος είναι ιδιοκτήτης της κατοικίας που διαμένει και κάποια άλλα μέλη ενοικιαστές, προτεραιότητα έχει η απάντηση «ιδιοκτήτης».
Είμαι πτυχιούχος  ΑΕΙ και έχω δύο πτυχία,  ποιον τίτλο σπουδών αναγράφω στο ερώτημα 14 «Αν απαντήσατε σε κάποια από τις περιπτώσεις 1 έως 5 του ερωτήματος 13α, ποιος είναι ο βασικός τίτλος σπουδών σας;»Συμπληρώστε τον τίτλο σπουδών που σχετίζεται με το επάγγελμα που κάνετε. Εάν δεν εργάζεστε ή το επάγγελμά σας δεν έχει σχέση με το πτυχίο σας και συνεχίζετε τις σπουδές σας σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, συμπληρώστε τον τίτλο ο οποίο σας οδήγησε σε αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση συμπληρώστε αυτόν που εσείς θεωρείτε σημαντικότερο.
Είμαι φοιτητής/τρια / σπουδαστής/τρια και παράλληλα εργάζομαι. Τι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα 15 «Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;»Όλα τα άτομα τα οποία, το διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021, εργάστηκαν έστω και μία (1) ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος σε μετρητά ή σε είδος ή είχαν μία θέση εργασίας από την οποία απουσίαζαν προσωρινά  και παράλληλα είχαν και άλλη ασχολία,  π.χ. φοιτητές, οικιακά, κ.λπ., θα απαντήσουν ότι ήταν εργαζόμενοι.
Είμαι φοιτητής/τρια / σπουδαστής/τρια και παράλληλα ψάχνω για εργασία. Τι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα 15, «Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;»Όλα τα άτομα τα οποία, το διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021, έψαχναν για εργασία κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες και ήταν έτοιμα να αναλάβουν την εργασία που θα τους προσφερόταν, θα απαντήσουν «ζητούσαν εργασία» ή «ζητούσαν για πρώτη φορά εργασία», ανάλογα αν είχαν εργαστεί στο παρελθόν ή όχι, και ανεξάρτητα εάν το διάστημα αυτό είχαν και άλλη ασχολία, π.χ. φοιτητές, οικιακά κ.λπ.
Είμαι εργαζόμενος/η σε δύο εργασίες. Οι απαντήσεις που θα δώσω στα ερωτήματα 16, 17, 18, 19 που αφορούν στο είδος της επιχείρησης, το επάγγελμα, τη θέση στο επάγγελμα και τον τόπο εργασίας, αντίστοιχα, σε ποια από τις δύο εργασίες μου θα αναφέρονται;Οι απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα αφορούν στην κύρια εργασία σας, δηλαδή σε αυτή που αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο. Σε περίπτωση που ο χρόνος που αφιερώνετε στις δύο εργασίες μοιράζεται ισόποσα, οι απαντήσεις θα αφορούν στην εργασία που σας αποδίδει το μεγαλύτερο εισόδημα.
Δεν βρήκα τον φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου. Τι πρέπει να κάνω;Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν πέρασε από το σπίτι μου ο Απογραφέας. Τι πρέπει να κάνω;Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Δεν γνωρίζω από υπολογιστές, ούτε έλαβα φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου. Τι πρέπει να κάνω;Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοαπογραφής, θα τους επισκεφθεί ο Απογραφέας της περιοχής τους προκειμένου να τους απογράψει με έντυπο ερωτηματολόγιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Έχασα τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου, τί πρέπει να κάνω;Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Έκανα πριν λίγες ημέρες την αυτοαπογραφή και σήμερα έγινα μητέρα. Θα πρέπει να συμπληρώσω ξανά το ερωτηματολόγιο;Δεν θα  απογραφούν τα άτομα που θα γεννηθούν μετά την 12η νυκτερινή της 22ας Οκτωβρίου 2021.
Ένα μέλος του νοικοκυριού απεβίωσε αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει να απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα για το μέλος αυτό;Η ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 είναι η 22α Οκτωβρίου 2021. Συνεπώς, συμπληρώνονται τα στοιχεία όλων των ατόμων που απεβίωσαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.
Μετανάστευση στο εξωτερικό. Το 2010 έμενε μαζί μου η κόρη μου. Παντρεύτηκε το 2015, έμεινε σε δικό της σπίτι με τον σύζυγό της και ακολούθως έφυγε και διαμένει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Εάν έφυγε για το εξωτερικό μόνο η κόρη σας, θα την απογράψει ο σύζυγός της στο δικό τους νοικοκυριό με δελτίο Π-1.3 (εκροής μεταναστών). Εάν έφυγαν στο εξωτερικό όλα τα μέλη του νοικοκυριού της, δεν θα απογραφούν.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα