Επιδείνωση-Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Mε ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες ξανά περισσότερα από 7.000 κρούσματα, τη στιγμή που τόσο οι θάνατοι, όσοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με το 4ο κύμα να σαρώνει την Ελλάδα και τα lockdown να επιστρέφουν σε χώρες της Ευρώπης στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός εν όψει των Χριστουγέννων, όπου είθισται ο κόσμος να βγαίνει έξω και να συνωστίζεται σε σπίτια και καταστήματα.

Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο ενός lockdown, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, που είναι στα όριά του για μία ακόμη φορά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματος συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την Πολιτεία στον σχεδιασμό νέων μέτρων, με ένα lockdown να μοιάζει πλέον – αν όχι αναπόφευκτο – διόλου απίθανο…

Τι θα συμβεί εάν επιβληθεί lockdown σε 9 κόκκινες περιοχές και στην Ελλάδα

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdowns. Κι αυτό επειδή οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, εάν οι εννέα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας, η UBS υπολογίζει ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναγκαστούν να σκληρύνουν τα μέτρα, το δ' τρίμηνο θα μπορούσε να εμφανίσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι εφόσον υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, αυτοί θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επιδείνωση-Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά


Αύξηση κατά 4,4% για την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη αναγράφει στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, με το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών στους 11.131, το 24% όλων των κρουσμάτων.

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κορονοϊού που πλήττει τη χώρα μας, όπως προκύπτει από την εκτίμηση του καθηγητή Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα.

«Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.

Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι «μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς» όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Νέα μέτρα ανακοινώνονται το Σάββατο

Στα πλαίσια αυτά νέο πακέτο σκληρών μέτρων αναμένεται να εγκριθεί από κυβέρνηση μετά από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και να τεθεί σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο (27/11).

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, για να εισέλθουν οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test στην είσοδο του καταστήματος.

Επιπλέον, θα επανέλθει η μέθοδος αγορών «click away» στο λιανεμπόριο, προκειμένου να ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι.

Κατά το ρεπορτάζ του καναλιού, εξετάζεται εάν το μέτρο των rapid test θα ισχύει και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Επιστρέφουν τα lockdown στην Ευρώπη και «κυκλώνουν» την Ελλάδα

Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να αυστηροποιούνται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής.

Το ενδεχόμενο να πάμε σε lockdown στην Ελλάδα αν τα μέτρα που είναι σε ισχύ δεν αποδώσουν άφησαν ανοιχτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωθείται ο κόσμος σε πολλά τεστ. Πάρα πολύ καλό μέτρο είναι το γεγονός του ωραρίου, ενδεχομένως να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Η άποψή μου είναι ότι θα αποδώσουν. Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» δήλωσε για τα μέτρα ο Νίκος Τζανάκης στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι «πέραν των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα».

Παράλληλα «δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» προειδοποίησε ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τον κορονοϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» είπε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορονοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια συναίνεση».

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνες και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε για άλλο κορονοϊό και τώρα έχουμε άλλο», ανέφερε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Ελλάδα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθώς αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλα μέτρα για τον κορονοϊό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber