Ζακ Κωστόπουλος-Διεθνής Αμνηστία: Τρία χρόνια μετά η απόδοση δικαιοσύνης εκκρεμεί
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί», σημειώνει η Διεθνής ΑΜνηστία με αφορμή τη δίκη που ξεκινάει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

«Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί». Αυτό σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τη δίκη που ξεκινά την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως έξι άνθρωποι – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού καθώς δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά την χρήση ουσιών ή αλκοόλ, «γκρεμίζοντας» και αυτό το επιχείρημα Αστυνομίας και κοσμηματοπώλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ξεκινάει την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Αθήνα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Όλο αυτό το διάστημα η διεθνής κοινότητα δεν έμεινε αδρανής. Αντίθετα, κινητοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους για την απόδοση ορατότητας στις παραβιάσεις, αλλά και για να βάλει τέλος στο στίγμα, τις προκαταλήψεις και τη ρητορική μίσους, με τα οποία ο Ζακ Κωστόπουλος και η οικογένειά του ήρθαν συχνά αντιμέτωποι ακόμα και μετά τον θάνατο του Ζακ.

Η Διεθνής Αμνηστία, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί.

Η Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοτικο
Πότε κλείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία το 2026 – Η ημερομηνία για τις καλοκαιρινές διακοπές
Αυλαία για το σχολικό έτος 2025-2026: Στις 15 Ιουνίου το τελευταίο κουδούνι σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Πότε κλείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία το 2026 – Η ημερομηνία για τις καλοκαιρινές διακοπές
panelinies400_px_4.jpg
Πώς εξετάζονται τα Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες 2026
Τα Ειδικά Μαθήματα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές. Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος...
Πώς εξετάζονται τα Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες 2026