fotia
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Μέσα στο Πευκί και στις Γούβες έχουν μπει οι φλόγες - Στη θάλασσα φτάνουν οι φλόγες - Κραυγές αγωνίας από τους κατοίκους για εναέρια μέσα (Vid)

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια όπου η μάχη δίνεται πλέον στο Πευκί, στη η Γερακιού και στις Γούβες, με τις εικόνες να είναι σοκαριστικές. Οι πληροφορίες θέλουν τις φλόγες να έχουν περικυκλώσει το χωριό Πευκί από τρεις πλευρές και να καίνε μεγάλα δέντρα.

Η πυρκαγιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο και τον ξεπερνά, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές. Παράλληλα τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο. 

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό. Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Στις παρυφές του χωριού Γούβες έχουν φτάσει οι φλόγες, με τους κατοίκους να προσπαθούν ηρωικά να σώσουν ό,τι μπορούν, με ό,τι μέσα διαθέτουν. Έχουν καεί ήδη δύο σπίτια καθώς επίσης και το γυμνάσιο του χωριού. Σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, με τα πλάνα που μετέδωσε το OPEN να είναι συγκλονιστικά.

«Η πυρκαγιά έχει φτάσει στον κάμπο της Ιστιαίας στα Νότια όρια, αφού κατέκαψε τα ημιορεινά» είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος ανέφερε διεξοδικά τις περιοχές που έχουν αμεσότερη ανάγκη και ενημέρωσε ότι επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά δεν επαρκούν και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι πολίτες είναι ασφαλείς.

Με εντολή λιμενάρχη δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί με τα φέρυ μποτ από Αρκίτσα προς Αιδηψό κανένας πολίτης παρά μόνο οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην κατάσβεση.
 

 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Πευκί, είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, αναφερόμενος στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Εύβοια, σύμφωνα με τον οποίο λόγω περιορισμένη ορατότητας δεν μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εικόνες που μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του OPEN, καθώς η φωτιά σε ελάχιστο χρόνο άρχισε να κατεβαίνει από το βουνό.
 

«Μας καταστρέψανε, πείτε τους να στείλουν κι άλλα αεροσκάφη, βοηθήστε μας, καήκαμε! Δεν φεύγουμε από τα σπίτια μας, πρέπει να σώσουμε το βιός μας», λέει κάτοικος της βόρειας Εύβοιας μη μπορώντας να συγκρατήσει την αγωνία της.

Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το πρώτο σπίτι του χωριού Καματριάδες στην Εύβοια, με την ιδιοκτήτριά του να ευχαριστεί συγκινημένη τους συγχωριανούς της για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν για να σώσουν το χωριό. «Η Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει, εδώ συντελείται ένα έγκλημα», λέει.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία στο Μενίδι
Νέα στοιχεία για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι: Απίστευτο το μένος του 50χρονου - Τη μαχαίρωσε 17 φορές
Μενίδι: Σήμερα στον εισαγγελέα ο γυναικοκτόνος - Δηλώνει αμετανόητος
Νέα στοιχεία για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι: Απίστευτο το μένος του 50χρονου - Τη μαχαίρωσε 17 φορές