Έως την Ικαρία έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο (εικόνα)
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου - Ερευνάται ο εμπρησμός

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

fotia2-e1621510060359.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Σύμφωνα με το korinthos.tv, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους ενώ η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να κατακαίει. Στο μεταξύ, πάντως, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα.

Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα - κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

Aρχηγός της Πυροσβεστικής: «Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά»

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά