Σεξουαλική κακοποίηση - Μπεκατώρου: Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος
Νέα συγκλονιστική κατάθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου - «Χρειάζονται πολλά βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη χωρίς να σιχαίνεσαι»

Η Σοφία Μπεκατώρου συνομίλησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Δεν πρόκειται για τη δική μου ιστορία, εγώ είμαι ένα θύμα. Το κάθε θύμα θέλει χρόνια για να επανέλθει. Το τραύμα δεν έχει χρόνο, από την παραδοχή έως την αντιμετώπιση κάνουμε δειλά, αργά βήματα. Είναι πολλά τα βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη χωρίς να τον σιχαίνεσαι», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «το κέρδος δεν είναι δικό μου, το κέρδος είναι για όλη την ελληνική κοινωνία, να μην ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοικτά για τέτοια θέματα. Η κοινωνία μας παραμένει πατριαρχική, δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η προηγούμενη γενιά δεν έβλεπε κάτι μεμπτό σε αυτό που συζητάμε, οι νέες γενιές ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους, ότι είναι για αυτές αναφαίρετο δικαίωμα το ΟΧΙ, ότι το σεξ είναι απόλαυση και απαιτεί σεβασμό».

Η κυρία Παναγιωτάκου τόνισε ότι το ελληνικό κίνημα #metoo είναι κίνημα δικαίωσης, όχι πράξη εκδίκησης.

Στα σχολεία μιλάμε για την ανατομία του σώματος, τις ασθένειες, την αναπαραγωγή, ακόμη δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Στη συνέχεια της συζήτησης η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα, να αποσιωπούμε την αλήθεια, να εκφράζουμε με λέξεις αυτό που συμβαίνει. Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που δεν με πιστεύουν. Εγώ είμαι αθλήτρια, δεν ζητάω τη δημοσιότητα. Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος. Δούλεψα σκληρά για τους στόχους μου και όταν έγινε κατάχρηση εξουσίας ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται. 

Δεν προκάλεσα με την συμπεριφορά μου, κανένα κέρδος για δημοσιότητα δεν είναι κίνητρο για να κατηγορήσεις έτσι κάποιον άλλον άνθρωπο. Σας ζητάω μέσα από την καρδιά μου να αναλογιστούμε όλοι αν υποφέρει κάποιος από το δικό μας περιβάλλον. Πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τα όρια, να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση, να έχουν σεβασμό που πηγάζει από τη γνώση.

Μια ομάδα εργάζεται για τις αλλαγές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα και μία άλλη με εκπαιδευτικούς, για την σωστή διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, όλοι μαζί έχουμε στόχο να σταματήσουμε την κακοποίηση. Αν εσείς, αν εμείς, όλοι, αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα της κακοποίησης τότε όλοι μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή. Νομίζω ότι υποτιμούμε τους άνδρες όταν ρωτάμε τι φορούσες. Σαν να είναι ζώα. Πρέπει να μπορέσουμε όλοι μαζί να συμπορευτούμε. Δεν είμαστε ζώα», είπε η κυρία Μπεκατώρου.

«Το μπαμ στην κοινωνία έγινε για να ξυπνήσουμε», είπε η κυρία Παναγιωτάκου. «Δεν είναι θέμα μόρφωσης, είναι θέμα παιδείας, ενσυναίσθησης, Το σεξ δεν είναι πορνό, είναι απόλαυση, αλλά πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση. Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Κι αν είναι να κάνουμε μία ηρωική πράξη, να κάνουμε κάτι για την παιδεία για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε η κυρία Μπεκατώρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: Σοβάδες, κοντέινερ και πλημμυρισμένα προαύλια: Η πραγματικότητα στα σχολεία της Κεφαλονιάς
Εκπαιδευτικοί της Κεφαλονιάς και Ιθάκης καταγγέλλουν την κυβερνητική επίσκεψη ως επικοινωνιακή προπαγάνδα – «Απαιτούνται λύσεις, όχι βιτρίνες»
Εκπαιδευτικοί: Σοβάδες, κοντέινερ και πλημμυρισμένα προαύλια: Η πραγματικότητα στα σχολεία της Κεφαλονιάς
καιρός βροχές
Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονα φαινόμενα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη
Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονα φαινόμενα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Γιατί οι Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις καθυστερούν στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης;
​​​​​​​Η χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα, η έλλειψη στρατηγικής και ο φόβος της καινοτομίας κρατούν την Ελλάδα πίσω στη νέα τεχνολογική εποχή
Γιατί οι Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις καθυστερούν στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης;
eidiki_agogi_4.jpg
ΑΣΕΠ 4ΕΑ/2025: Νέα προκήρυξη για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής
Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ (4ΕΑ/2025), που αφορά την κατάταξη υποψηφίων εκπαιδευτικών κατηγορίας ΤΕ στην Πρωτοβάθμια και...
ΑΣΕΠ 4ΕΑ/2025: Νέα προκήρυξη για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής