σχολεία μάσκα
Επειδή δεν γνωρίζουμε πότε υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση,  φοράμε όλοι και παντού μάσκα

Έχει περάσει πάνω από χρόνος που η μάσκα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το μόνο μέρος που δεν φοράμε μάσκα (ακόμα) είναι μέσα στο σπίτι μας. Στους δρόμους την φοράμε, στην αγορά, στα σχολεία, στα super markets, στα αυτοκίνητα, στα αεροπλάνα … με λίγα λόγια παντού. Είναι εύκολο; Όχι βέβαια. Ειδικά αν φοράς και γυαλιά είναι ακόμα δυσκολότερο, επειδή τα γυαλιά θολώνουν και πρέπει να έχεις πολύ ψηλά την μάσκα και τα γυαλιά απ’ έξω (το διαπιστώνω στο σχολείο).

Τελικά οι κυβερνήσεις ούτε να αναπνέουμε ελεύθερα δεν μας αφήνουν. Σε λίγο δεν θα μας επιτρέπουν ούτε να ζούμε ! Δεν ήταν όμως το θέλημα του Θεού να έχουμε κυβερνήσεις να μας κυβερνάνε. Ήταν αποτέλεσμα των αμαρτιών μας. Ας μην χαίρονται οι αντιεξουσιαστές, επειδή η άλλη επιλογή ήταν να μας κυβερνάει απ’ ευθείας ο Θεός με τους Κριτές και τους Προφήτες όπως τον λαό του Ισραήλ πριν τους Βασιλείς και όχι να μην υπάρχει καμία εξουσία όπως θα ήθελαν αυτοί. Όμως «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η μάσκα έχει και μερικές ευλογίες για εμάς που είμαστε γεμάτοι πάθη.

Μια από τις αιτίες που οι Έλληνες μετά τον εμφύλιο πόλεμο μείναμε ανώριμοι και ανεύθυνοι είναι ότι δεν εφαρμόσαμε τα λόγια του σοφού ασκητή αγίου Ισαάκ του Σύρου : «κρύψε τα μυστικά σου, τις πράξεις σου, τους πολέμους σου από κάθε άνθρωπο». Στο κάθε άνθρωπο βάλτε μέσα γονείς, αδέρφια, συζύγους, παιδιά, φίλους, συναδέλφους … Είχαμε την καρδιά μας ανοιχτή στους δικούς μας ανθρώπους κι αυτοί, με την καλή διάθεση να βοηθήσουν, την ρήμαζαν επειδή η καρδιά είναι πολύ ευαίσθητη για να την ακουμπάνε ξένα χέρια.

Ήρθε όμως η μάσκα να μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε αυτά τα λόγια. Η μάσκα κρύβει το πρόσωπό μας μέχρι τα μάτια. Έτσι είναι δύσκολο να καταλάβουν οι άλλοι τι παίζεται στην καρδιά μας, αν πετάμε στα ουράνια ή αν έχουμε βουλιάξει στην κόλαση. Θυμάμαι παλιότερα στο σχολείο κάποιες δύσκολες μέρες με ρωτούσαν κάποιοι παρατηρητικοί μαθητές «τι έχετε κύριε;», ενώ τώρα με την μάσκα και να έχω κάτι δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Πόσες φορές στο παρελθόν οι άλλοι δεν καταλάβαιναν από τις εκφράσεις του προσώπου μας τις διαθέσεις μας, το αν μας πλήγωσαν κάποια λόγια τους, το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις τους, το πώς νοιώθουμε … κι έτσι είχαν την άνεση να ελιχθούν και να πετύχουν εύκολα αυτά που ήθελαν. Τώρα όμως με την μάσκα είμαστε ασφαλισμένοι από όλα αυτά.

Ακόμα, επειδή είμαστε άνθρωποι εμπαθείς και αδύνατοι, το να βλέπουμε όμορφα πρόσωπα γυναικών ή ανδρών, μας γρατζουνάει την ψυχή (εκτός κι αν δεν ενδιαφέρεται να μας πολεμήσει ο Διάβολος). Βλέπετε δεν είμαστε όπως ο Αδάμ και η Εύα στον παράδεισο πριν την πτώση που ήταν γυμνοί και δεν ντρεπόντουσαν. Συμβούλευε ο άγιος Παΐσιος «καλύτερα να σε παρεξηγήσουν ότι δεν τους χαιρέτησες, παρά να σε γρατζουνάει μετά ο εχθρός» (εννοεί στον δρόμο μην κοιτάζεις τους άλλους).

Η μάσκα όμως ήρθε να μας βοηθήσει και σ’ αυτό. Με το πρόσωπο κρυμμένο μέχρι τα μάτια δεν φαίνεται η ομορφιά των ανθρώπων κι έτσι δεν ενοχλείται η ταλαίπωρη καρδιά μας.  Έτσι βέβαια έχουν περιοριστεί και οι κεραυνοβόλοι έρωτες, που έβλεπε ο άντρας μια όμορφη γυναίκα και την ερωτευόταν αμέσως (εννοείται και το αντίστροφο).

Και στην Εκκλησία μέσα κατά την λατρεία, σου δίνει η μάσκα το πλεονέκτημα να απευθύνεσαι στον Χριστό και να Του λες μαζί με τον προφήτη Δαυΐδ :«ίδε την ταπείνωσίν μου και τον κόπον μου και άφες πάσας τας αμαρτίας μου» (ψαλμ.24,18). Δες Χριστέ μου που από τις πολλές μου αμαρτίες και τα πάθη, ούτε το πρόσωπό μου δεν είμαι άξιος να Σου δείξω και το κρύβω με τη μάσκα, συγχώρεσέ με, βοήθησέ με, θεράπευσέ με. Κάποιοι θεούσοι θεωρούν βλασφημία την μάσκα μέσα στην Εκκλησία, αλλά έχουν λάθος. Μακάρι να ήταν αυτές οι βλασφημίες μας !

Είναι λάθος όταν εικονίζουν τον Χριστό να κουβαλάει τον Σταυρό στην πλάτη Του. Όχι, τον Σταυρό Του ο Χριστός τον πήρε αγκαλιά και τον κουβαλούσε. Φυσικά δεν χωράει σύγκριση μάσκας και Σταυρού, αλλά μήπως κι εμείς την μάσκα να την φοράμε με ευγνωμοσύνη;

Δεν γνωρίζω σε τι ποσοστό έχουμε προφύλαξη από τον κορονοϊό με την μάσκα. Εννοώ σε πόσες περιπτώσεις θα υπήρχε πραγματικά μόλυνση από τον κορονοϊό και την γλυτώσαμε επειδή φορούσαμε μάσκα. Φαντάζομαι δεν θα είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά εμείς επειδή δεν γνωρίζουμε πότε υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση,  φοράμε όλοι και παντού μάσκα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι ο Θεός επιτρέπει μια ταλαιπωρία στην ζωή μας, μόνο αν πρόκειται να προέλθουν και αρκετά καλά (για την ψυχή μας) από την ταλαιπωρία, διαφορετικά δεν θα την επέτρεπε, επειδή είναι Παντοδύναμος και Φιλάνθρωπος.

* Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος είναι καθηγητής χημικός στα Γιαννιτσά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κνητοπ
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση της αστυνομίας σε καθηγήτρια πανεπιστημίου
Σοκ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη καθηγήτριας επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές φοιτητών (Vid)
eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία