Πότε πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο; Τι θα ισχύσει για το δώρο Πάσχα; Ποιες νέες κατηγορίες εντάσσονται στο επίδομα των 534€ ευρώ

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να πληρωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Μάρτιο του 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή για τις αναστολές συμβάσεων του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 9 Απριλίου 2021.

Ταυτόχρονα, μειωμένο αναμένεται να είναι φέτος το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα δοθεί επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για την αναλογία των ημερών αναστολής των εργαζομένων.

Τέλος, εννέα νέες κατηγορίες εντάσσονται στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανάμεσα τους και οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο καθώς και Λαχειοπώλες και Φορτοεκφορτωτές

Μειωμένο το δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης για τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή θα λάβουν μειωμένο το δώρο Πάσχα, αφού θα το λάβουν επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή θα λάβουν το Δώρο Πάσχα από το κράτος για όσο καιρό οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή, βάση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έλαβαν, και από τον εργοδότη τους για τις υπόλοιπες ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των παρατεταμένων Lockdown, υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή όλο το τετράμηνο κατά το οποίο υπολογίζεται το δώρο Πάσχα.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν για δώρο Πάσχα αποκλειστικά από το Κράτος το ποσό των 267€ ευρώ, δηλαδή το μισό από το επίδομα των 534€ ευρώ, ανεξαρτήτως του ονομαστικού τους μισθού.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται από τους εργοδότες ως είθισται έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Φέτος δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως και την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.

Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία που θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας το δικό του «μερίδιο».

Νέες κατηγορίες δικαιούχων

Με νέα κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών, που έχει προωθηθεί προς δημοσίευση, επεκτείνεται  η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοϊού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η νέα απόφαση αφορά εννέα (9) νέες κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται για πρώτη φορά στην λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και αναμένεται να επεκταθεί και τον Μάρτιο - Απρίλιο.

Ειδικότερα το επίδομα ύψους έως 534 ευρώ, όπως προβλέπει κοινή απόφαση, από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, επεκτείνεται στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

  • Φορτοεκφορτωτές
  • Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού
  • Δασεργάτες-Ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020
  • Λαχειοπώλες, μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα
  • Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου
  • Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο, δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2020 έως 31.12.2020
  • Πωλητές υπαίθριου εμπορίου (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανοδίου εμπορίου), των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας για το 2020
  • Πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ»
  • Απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, των Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 534 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber