Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-111175107346506 at this time, please check again later.
enosi kallitexnon ipeirou
Διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση - συνέλευση πραγματοποιεί η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου την Κυριακή 28 Μαρτίου για τις εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο και τα φλέγοντα ζητήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών

H Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου (ΕΚΗ), το νεοσύστατο σωματείο των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού της Ηπείρου, παραθέτει τις θέσεις του σχετικά με τις επείγουσες εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ παράλληλα τοποθετείται γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για τους λόγους αυτούς, προσκαλεί τους επαγγελματίες όλων των κλάδων των τεχνών να συμμετέχουν στην ανοιχτή συζήτηση - συνέλευση, στις 28 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom.

Το link του zoom θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα του σωματείου στο facebook.

https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-111175107346506

Ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα :

Πέρυσι τέτοιες μέρες εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και ο Υπουργός Υγείας Κικίλιας εκ μέρους της κυβέρνησης καθησύχαζε πως «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι» .

 Ένα χρόνο μετά η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε όλους τους τομείς ζωής -σωματικής και ψυχικής υγείας, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής- χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί σε όλη τους την έκταση οι βαριές συνέπειες της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, κάθε μέρα εκπέμπονται μηνύματα πανικού, νέα μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων για τον καταταλαιπω­ρημένο και εξουθενωμένο λαό.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ο εντεινόμενος αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον των επιχειρούμενων αντιδραστικών ανατροπών στην Παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων από το κράτος, ο πολιτισμός «ερμητικά κλειστός», ο προκλητικός χειρισμός των καταγγελιών μιας δυσώδους πραγματικότητας στους χώρους της Τέχνης και του Αθλητισμού δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα, ειδικότερα η μεταχείριση των επαγγελματιών  του χώρου του πολιτισμού, κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν πρωτόγνωρα απαξιωτική, γεγονός που πυροδότησε την μαζική συσπείρωση των καλλιτεχνών στα σωματεία τους, αλλά και σε νέες συλλογικότητες. Ποτέ, μέχρι τώρα, ο πολιτισμός δεν ήταν ζήτημα καθημερινής συζήτησης, καθημερινής τριβής και, κυρίως και πρωταρχικά, ποτέ άλλοτε δεν ήταν προϊόν ανοιχτών και συλλογικών διαδικασιών όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα οι πολιτιστικοί χώροι (θεατρικές αίθουσες, γκαλερί, σχολές χορού, studio καλλιτεχνικών μαθημάτων, εικαστικά εργαστήρια κ.ά.) παραμένουν κλειστοί χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για κάποιο οργανωμένο σχέδιο επανάκαμψης από την κρίση και ουσιαστικά μετρά ενίσχυσης. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται το διάστημα αυτό χωρίς δραστηριότητα, ενώ και οι λίγες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καλοκαιρινές παραστάσεις ανά την Ελλάδα, γνώρισαν νέες σημαντικές ζημιές. Από τη μια η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι επιχειρήσεις του χώρου, όσο και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες σε αυτές και από την άλλη τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι ακυρώσεις παραστάσεων με αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ η κατάσταση διαφαίνεται αδιέξοδη το επόμενο χρονικό διάστημα (σεζόν καλοκαιριού και νέα φθινοπωρινή σεζόν).

Δεν γίνεται καμιά αναφορά πουθενά για το τι πρόκειται να συμβεί, ούτε διαφαίνεται κάποιο σχέδιο για τον πολιτισμό, ενώ έχουν χαθεί σχεδόν 2 ολόκληρα διδακτέα έτη στις καλλιτεχνικές δομές εκπαίδευσης, με την ίδια κατάσταση να παρατείνεται επ’αόριστω (σε σχέση δε, με τις Σχολές  Χορού, τις Δραματικές Σχολές και την Σχολή Καλών Τεχνών είναι αδύνατο να συνεχιστούν οι σπουδές μέσω διαδικτύου, καθότι η πρακτική εφαρμογή διά ζώσης είναι αναντικατάστατη). Ποτέ θα ανοίξουν ; Πότε θα αντιμετωπιστεί ο κλάδος μας ως οντότητα αυτούσια με τις ιδιαιτερότητες της, ώστε τα εκάστοτε μέτρα να αφορούν εξειδικευμένα τον κλάδο μας με τις ιδιαιτερότητες του; Όλα είναι αναπάντητα. Στα υπαρκτά αυτά προβλήματα των κλάδων και του πολιτισμού δεν υπάρχει καμιά απόφαση.

Με το κλίμα να είναι βαρύ και επισφαλές μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά από δυο κινητοποιήσεις, ξεκίνησαν συζητήσεις για την ανάγκη συλλογικών διαδικασιών και δράσεων στην Ήπειρο, λαμβάνοντας μέριμνα για όλους τους κλάδους του πολιτισμού. Ευτυχές γεγονός αυτών των ζυμώσεων είναι η ίδρυση και η δημιουργία του σωματείου Ε.Κ.Η (Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου).

 Η Ε.Κ.Η προσδοκά να συμβάλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των τεχνών στην περιοχή της Ηπείρου:

α) Με την ανάδειξη και την προβολή των ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Ηπείρου και του καλλιτεχνικού δυναμικού της.

β) Με την ενίσχυση του νέου δημιουργικού δυναμικού με αίτημα την διεκδίκηση της υλικής, οικονομικής και ηθικής υποστήριξης για όλες τις τέχνες, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι καλλιτέχνες της περιοχής μας : των καλών τεχνών, εικαστικών τεχνών, μουσικής, θεάτρου, κουκλοθεάτρου, κινηματογράφου , χορού(κλασσικό και σύγχρονο), παραστατικών και ψηφιακών τεχνών καθώς και θεραπειών μέσω τέχνης (χοροθεραπείας, μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας), της λογοτεχνίας, φωτογραφίας και Video art και κάθε άλλης μορφής σύγχρονης, αλλά και κλασικής τέχνης εκ μέρους των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών φορέων στην περιοχή της Ηπείρου.

γ) Με τη δημιουργία Ταμείου Αρωγής προς τους συναδέλφους μας που έχουν άμεση ανάγκη λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημική κρίση. Η ανάγκη ενός κοινού σημείου αναφοράς για όλους τους καλλιτέχνες προκύπτει από την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της τέχνης τους τελευταίους μήνες , μια κατάσταση που μονό φαίνεται να δυσκολεύει .

Η Ε.Κ.Η καλεί όλους τους καλλιτέχνες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και όλους τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες σε συζήτηση του σωματείου για να αναζωπυρώσουμε τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου.

 Άμεσα θέματα πρός συζήτηση:

-Καταγραφή των επαγγελματιών εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται και έχουν επαγγελματική σχέση με την περιοχή

-Η τωρινή κατάσταση των καλλιτεχνών (εργαζομένων και επιχειρήσεων) στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου

-Εργασιακά ζητήματα που αφορούν το κλείσιμο των χώρων δουλειάς μας (καλλιτεχνική εκπαίδευση, ιδιωτικά θέατρα, σχολές χορού, ωδεία, εικαστικά εργαστήρια κλπ)

-Η λειτουργία των τακτικώς επιχορηγουμένων φορέων πολιτισμού της Ηπείρου και ο ρόλος τους στην στήριξη των επαγγελματιών καλλιτεχνών (Πνευματικά Κέντρα Δήμων και Δηπεθε Ιωαννίνων)

- Εργασιακά και οικονομικά θέματα που αφορούν τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες (ΑΜΚΕ) ή ατομικές εταιρίες θεάτρου, χορού, μουσικής κλπ. που δραστηριοποιούνται στην Ηπείρου (επιχορηγήσεις από ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ΥΠΠΟΑ, συμπαραγωγές με τοπικούς φορείς κλπ.)

*Καθώς τα θέματα είναι πολλά και σημαντικά, ευελπιστούμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στον ορισμό σταθερών συνελεύσεων της Ε.Κ.Η κάθε μήνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει την απεργία - αποχή για τους/τις εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την εκδίκαση...
Αξιολόγηση: Νέα αγωγή του υπουργείου Παιδείας για την Απεργία - Αποχή της ΟΛΜΕ
πιερρακακης διαδραστικοι πινακες
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία της χώρας -από πέμπτη δημοτικού εως τρίτη λυκείου- θα εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες, καθώς είναι ένα...
Πιερρακάκης από Θεσσαλονίκη: Διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία