agalma freiderikis
Το άγαλμα της... Φρειδερίκης, κατάλοιπο του θεσμού της βασιλείας και του μετεμφυλιακού κράτους, θέλει να επανατοποθετήσει στην Κόνιτσα ο Δήμαρχος, Νίκος Εξάρχου

Το άγαλμα της... Φρειδερίκης, κατάλοιπο του θεσμού της βασιλείας και του μετεμφυλιακού κράτους, θέλει να επανατοποθετήσει στην Κόνιτσα ο δήμαρχος, Νίκος Εξάρχου.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, ο Νίκος Εξάρχου επικαλέστηκε τους... Μπολσεβίκους που δεν κατέστρεψαν, σύμφωνα με τους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς του, κανένα άγαλμα στην Ρωσία, καθώς και τα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό!

«Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα..» διατείνεται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, προκαλώντας ερωτηματικά για τη στάση του.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι «έχουμε το άγαλμα της βασιλίσσης Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό…»! Ο ίδιος θεωρεί ότι το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί και δεσμεύτηκε πως θα το φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Το συγκεκριμένο άγαλμα αποκαλύφθηκε σε πλατεία της Κόνιτσας στις 7 Ιανουαρίου 1948, για να... τιμήσει την επίσκεψη της Βασίλισσας στην πόλη! Το άγαλμα αποσύρθηκε από την πλατεία και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αποθηκευτικό χώρο.

Οι συζητήσεις για την εκ νέου τοποθέτηση του σε δημόσιο χώρο έχουν ξεκινήσει από το 2012, χωρίς να έχει επέλθει κάποια συμφωνία.

Ποια ήταν η Φρειδερίκη ή «βασίλισσα Φρίκη»

Η Φρειδερίκη ήταν πριγκίπισσα του Ανόβερου και σύζυγος του βασιλιά Παύλου Α΄. Ήταν γνωστή και με το παρατσούκλι... «Φρίκη».

Υπήρξε μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας Κορασίδων στη Γερμανία και αρχηγός των κοριτσιών της περιοχής της.

Στην Ελλάδα συνέχισε τη ναζιστική της δράση ως γενική διοικήτρια των κοριτσιών της φασιστικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Η Φρειδερίκη «εμπνεύστηκε» τη δημιουργία των πενήντα περίπου «παιδουπόλεων» που λειτουργούσαν στην περίοδο του εμφυλίου και τα επόμενα χρόνια και έχουν καταγγελθεί ως θεσμός.

Η Φρειδερίκη συνέδεσε το όνομά της με το μετεμφυλιακό κράτος και την ταραγμένη δεκαετία του 1960.

Μερόπη Τζούφη: Οι προθέσεις του δήμαρχου Κόνιτσας προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα

Σε δήλωσή της, η Μερόπη Τζούφη, βουλευτοής Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει για την πρόθεση του δήμαρχου Κόνιτσας να τοποθετήσει άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας:

Η πρόσφατη ανακοίνωση του δήμαρχου Κόνιτσας Νίκου Έξαρχου σχετικά με την πρόθεσή του να τοποθετήσει άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας αποτελεί σημείο σκοταδισμού και οπισθοδρομικότητας. Ο δήμαρχος ικανοποιεί «αιτήματα» φιλοβασιλικών κύκλων και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Φρειδερίκη, η ξεπεσμένη πριγκίπισσα του Ανόβερου που ήρθε να βασιλέψει την Ελλάδα με τη φαντασίωση του απόλυτου μονάρχη, υπήρξε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Συμβολίζει την Ελλάδα των παρακρατικών μηχανισμών, της δολοφονίας Λαμπράκη, του παλατιανού πραξικοπήματος ενάντι του Γέρου που οδήγησε στο ένοπλο πραξικόπημα του 1967.

Ήταν μέλος της ναζιστικής νεολαίας, γενική διοικήτρια των κοριτσιών της φασιστικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Η παρασκηνιακή της παρεμβατικότητα στην πολιτική σκηνή και ο προκλητικά επιδεικτικός τρόπος ζωής του βασιλικού ζεύγους είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση και την απέχθεια του ελληνικού λαού προς το Παλάτι.

Υπενθυμίζω πως μια από τις κορυφαίες στιγμές του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος ήταν οι κινητοποιήσεις του 1962, με κεντρικά συνθήματα το «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» και το «Δε σε θέλει ο λαός, παρ’ τη μάνα σου και μπρος». Συνθήματα που καυτηρίαζαν την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προικοδοτήσει την κόρη της Φρειδερίκης, πριγκίπισσα Σοφία, με 9 εκατ. δραχμές ώστε να παντρευτεί τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Άραγε, αυτά και άλλα πολλά θέλει να αναδείξει ο δήμαρχος της Κόνιτσας με την τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία; Όσο και αν κάποιοι σήμερα προσπαθούν να αναθεωρήσουν την ιστορία, να αγιοποιήσουν και να τιμήσουν τους δυνάστες του ελληνικού λαού, προσβεβλημένοι από ιδεολογική τυφλότητα και μονομέρεια, ας μην ξεχνούν πως ο λαός μας έχει απαντήσει με σαφήνεια στα ιστορικά ερωτήματα που του τέθηκαν. Με το Δημοψήφισμα του 1974, το 69.18% των πολιτών έστειλε τον εγκάθετο θεσμό της Βασιλείας στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, εξασφαλίζοντας μια συντριπτική νίκη υπέρ της Δημοκρατίας.

Στον ίδιο σκουπιδοτενεκέ θα οδηγηθούν σήμερα και οι προθέσεις και τα αγάλματα που δοκιμάζουν την ιστορική μνήμη και θίγουν τη Δημοκρατία. Τέλος ο δήμαρχος αναφέρει πως πρέπει «να τελειώνουμε με τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα», ειδικά σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από τις ακροδεξιές πολιτικές και το φανατισμό από την περίοδο του εμφυλίου μέχρι τις μέρες μας.

Να του θυμίσουμε πως όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε στα παγωμένα βουνά ενάντια στον κατακτητή, η Φρειδερίκη μαζί με τη βασιλική οικογένεια απολάμβανε τον ζεστό ήλιο στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα