πορεία Πολυτεχνείου
Την κοινή ανακοίνωση καταδίκης της αυταρχικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης υπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων

Κοινό κείμενο καταδίκης της «αυταρχικής και αντιδημοκρατικής» απόφασης της κυβέρνησης, για απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, αλλά και του αγωνιστικού εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου συνυπογράφουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, μαζί με πλήθος νομικών και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το κείμενο υπογράφεται από τα τρία αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης, με σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

Ολόκληρο το κείμενο:

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ποια είναι η θέση των Πανεπιστημιακών για τη δημιουργία νέου Υπουργείου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης
Η ανακοίνωση της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης ΔΤ ΚΙΠΑΝ 
Ποια είναι η θέση των Πανεπιστημιακών για τη δημιουργία νέου Υπουργείου Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης
Διοίκηση στην εκπαίδευση
Διοίκηση στην εκπαίδευση: Γιατί σήμερα χρειάζονται νέοι «ηγέτες» στα σχολεία
Όταν η διοίκηση δεν είναι απλώς «τίτλος», αλλά ο παράγοντας που καθορίζει το κλίμα, τις σχέσεις και τελικά τη μάθηση μέσα στο σχολείο.
Διοίκηση στην εκπαίδευση: Γιατί σήμερα χρειάζονται νέοι «ηγέτες» στα σχολεία
seismos
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα ταρακούνησε την Πελοπόννησο - Αισθητός και στην Αττική
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε τα Καλάβρυτα, αλλά και την Πάτρα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην εκτίμησή του.
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα ταρακούνησε την Πελοπόννησο - Αισθητός και στην Αττική