Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Βig Βrother: Δεν σημαίνει τίποτα η απομάκρυνση από το «παιχνίδι» του αγοραίου σεξιστή και μισογύνη παίκτη
Ανακοίνωση της επιτροπής ισότητας φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τηλεοπτική αγορά και σεξιστική βία

Η πρόοδος για μια κοινωνία που τεκμηριώνει αιτήματα ισότητας, αναγνώρισης και σεβασμού απέναντι στη διαφορά δεν είναι μια αυτόματη και γραμμική διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων αγώνων και ενεργού συμμετοχής ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων.  Αυτοί οι αγώνες πέτυχαν ισχυρές κοινωνικές και πολιτισμικές μεταβολές ως προς την ισότητα των δύο φύλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πολυμορφία στις μορφές συμβίωσης.  Ωστόσο, καθημερινά, στον κοινωνικό βίο διαχέονται σεξιστικές προκαταλήψεις, πρακτικές συστηματικής και απροκάλυπτης διάκρισης που προσβάλλουν όσα έχουν επιτευχθεί και αποτρέπουν την εμπέδωση της κοινωνικής προόδου.  Μια εκδήλωση αυτής της διάχυσης αποτελεί η ψυχαγωγική τηλεοπτική αγορά που διαμορφώνει συχνά ένα πεδίο ακραίου επιθετικού σεξισμού.

Η διαδικτυακή μετάδοση της παραγωγής του «Big Brother» και η διακίνηση απειλών βιασμού από έναν παίκτη δεν αποτελεί μόνο μια αστοχία ή κατάφωρη δεοντολογική παραβίαση ενός ιδιωτικού σταθμού, αλλά ένα επιπλέον σύμπτωμα μιας επιθετικής σεξιστικής κουλτούρας, ενισχυτικής της έμφυλης βίας, που κυριαρχεί στα τηλεοπτικά προϊόντα και αποτρέπει τη δημιουργία μιας δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας.  Η απομάκρυνση του παίκτη και η μαζική ηθική καταδίκη της συγκεκριμένης διαδικτυακής παραγωγής δεν είναι αρκετά για την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων που ταυτίζουν την ψυχαγωγία με μια ελαφρότητα, η οποία επιτρέπει και δίνει χώρο στο σεξισμό, το μισογυνισμό και το μισανθρωπισμό. 

Για άλλη μια φορά, η γυναικεία υπόσταση και αξιοπρέπεια συνθλίβεται και γίνεται βορρά στην τηλεθέαση και στο τηλεοπτικό, καθόλου αμελητέο, κέρδος ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Ο σεξισμός, σε αγαστή συνάφεια με την προτροπή σε έμφυλη βία, και μάλιστα σε ακραία μορφή της, όπως είναι ο βιασμός, αναδεικνύεται, στο πλαίσιο μιας σεξιστικής, μισογύνικης, ακραίας φασιστικής κουλτούρας, σε εργαλείο επιτυχίας ενός αποκρουστικού reality show, που βρίθει παράλληλα από ρατσισμό, ομοφοβία, ξενοφοβία κ.λπ. Δεν σημαίνει τίποτα η απομάκρυνση από το «παιχνίδι» του αγοραίου σεξιστή και μισογύνη παίκτη. Η κουλτούρα παραμένει, αφού συνεπάγεται κέρδος και τηλεθέαση για το σταθμό. Το ζήτημα είναι η αδράνεια του νομικού μας συστήματος, το οποίο μοιάζει παθητικό και απρόθυμο να λάβει θέση, παρά την κατάφωρη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου, παρά την κυρωμένη με νόμο Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός επισημαίνεται ως εξαιρετικά απογοητευτικό. 

Ως μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων αναγνωρίζουμε ότι οι μικρές μάχες που καθημερινά δίνουμε ενάντια στο σεξισμό είναι συνεχιζόμενες και δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό που συχνά εκφράζεται με στάσεις του τύπου «έτσι είναι η κοινωνία», «αυτά θέλει ο κόσμος», «είναι για πλάκα».  Οφείλουμε να ονοματίσουμε τις διαφορετικές όψεις του σεξισμού και τα πεδία στα οποία εκδηλώνεται, και να τον ανατρέψουμε. 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πριν τις γιορτές πιθανόν θα ανοίξουν τα σχολεία: Νέες δηλώσεις Κεραμεώς

Tο περιζήτητο σεμινάριο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Παν.Αιγαίου για μόρια - Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτησή του

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Οι περιοχές που ανησυχούν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές, λόγω κορονοϊού - Ποιες βρίσκονται στο «κόκκινο» σύμφωνα με το Νίκο Χαρδαλιά
Κορονοϊός-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;
Άρχισε η συζήτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων… Και αναρωτιόμαστε εύλογα. Άραγε με ποιον τρόπο;
Άνοιγμα σχολείων: 4+1 σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία;