Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Βig Βrother: Δεν σημαίνει τίποτα η απομάκρυνση από το «παιχνίδι» του αγοραίου σεξιστή και μισογύνη παίκτη
Ανακοίνωση της επιτροπής ισότητας φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τηλεοπτική αγορά και σεξιστική βία

Η πρόοδος για μια κοινωνία που τεκμηριώνει αιτήματα ισότητας, αναγνώρισης και σεβασμού απέναντι στη διαφορά δεν είναι μια αυτόματη και γραμμική διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων αγώνων και ενεργού συμμετοχής ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων.  Αυτοί οι αγώνες πέτυχαν ισχυρές κοινωνικές και πολιτισμικές μεταβολές ως προς την ισότητα των δύο φύλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πολυμορφία στις μορφές συμβίωσης.  Ωστόσο, καθημερινά, στον κοινωνικό βίο διαχέονται σεξιστικές προκαταλήψεις, πρακτικές συστηματικής και απροκάλυπτης διάκρισης που προσβάλλουν όσα έχουν επιτευχθεί και αποτρέπουν την εμπέδωση της κοινωνικής προόδου.  Μια εκδήλωση αυτής της διάχυσης αποτελεί η ψυχαγωγική τηλεοπτική αγορά που διαμορφώνει συχνά ένα πεδίο ακραίου επιθετικού σεξισμού.

Η διαδικτυακή μετάδοση της παραγωγής του «Big Brother» και η διακίνηση απειλών βιασμού από έναν παίκτη δεν αποτελεί μόνο μια αστοχία ή κατάφωρη δεοντολογική παραβίαση ενός ιδιωτικού σταθμού, αλλά ένα επιπλέον σύμπτωμα μιας επιθετικής σεξιστικής κουλτούρας, ενισχυτικής της έμφυλης βίας, που κυριαρχεί στα τηλεοπτικά προϊόντα και αποτρέπει τη δημιουργία μιας δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας.  Η απομάκρυνση του παίκτη και η μαζική ηθική καταδίκη της συγκεκριμένης διαδικτυακής παραγωγής δεν είναι αρκετά για την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων που ταυτίζουν την ψυχαγωγία με μια ελαφρότητα, η οποία επιτρέπει και δίνει χώρο στο σεξισμό, το μισογυνισμό και το μισανθρωπισμό. 

Για άλλη μια φορά, η γυναικεία υπόσταση και αξιοπρέπεια συνθλίβεται και γίνεται βορρά στην τηλεθέαση και στο τηλεοπτικό, καθόλου αμελητέο, κέρδος ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Ο σεξισμός, σε αγαστή συνάφεια με την προτροπή σε έμφυλη βία, και μάλιστα σε ακραία μορφή της, όπως είναι ο βιασμός, αναδεικνύεται, στο πλαίσιο μιας σεξιστικής, μισογύνικης, ακραίας φασιστικής κουλτούρας, σε εργαλείο επιτυχίας ενός αποκρουστικού reality show, που βρίθει παράλληλα από ρατσισμό, ομοφοβία, ξενοφοβία κ.λπ. Δεν σημαίνει τίποτα η απομάκρυνση από το «παιχνίδι» του αγοραίου σεξιστή και μισογύνη παίκτη. Η κουλτούρα παραμένει, αφού συνεπάγεται κέρδος και τηλεθέαση για το σταθμό. Το ζήτημα είναι η αδράνεια του νομικού μας συστήματος, το οποίο μοιάζει παθητικό και απρόθυμο να λάβει θέση, παρά την κατάφωρη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου, παρά την κυρωμένη με νόμο Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το γεγονός επισημαίνεται ως εξαιρετικά απογοητευτικό. 

Ως μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων αναγνωρίζουμε ότι οι μικρές μάχες που καθημερινά δίνουμε ενάντια στο σεξισμό είναι συνεχιζόμενες και δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό που συχνά εκφράζεται με στάσεις του τύπου «έτσι είναι η κοινωνία», «αυτά θέλει ο κόσμος», «είναι για πλάκα».  Οφείλουμε να ονοματίσουμε τις διαφορετικές όψεις του σεξισμού και τα πεδία στα οποία εκδηλώνεται, και να τον ανατρέψουμε. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια