Πετρέλαιο: Έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από 0 δολάρια το βαρέλι
Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι

Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Σύμφωνα με tanea.gr, το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού (WTI) έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Πρωτόγνωρη συνεδρίαση, πτώση της τιμής 306%

Μια πρωτόγνωρη συνεδρίαση βίωσαν τη Δευτέρα 20 Απριλίου οι traders στην αγορά πετρελαίου, που είδαν τα futures του αργού κυριολεκτικά να καταρρέουν και να διαπραγματεύονται μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικό επίπεδο, εν μέσω του πανικού που έχει δημιουργήσει ο πρωτοφανής εκμηδενισμός της ζήτησης λόγω παγκόσμιας καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Μαΐου του West Texas Intermediate σημείωσε κατακόρυφη πτώση 55,90 δολαρίων ή κατά 306%, κλείνοντας στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι traders ζητούν να πληρωθούν για να προχωρήσουν σε συναλλαγές, δεδομένου ότι η αγορά είναι πλημμυρισμένη από πετρέλαιο -λόγω και του μέχρι πρότινος πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας – τη στιγμή που η ζήτηση είναι ανύπαρκτη.

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η σημερινή πτώση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα, της καθ’ ομολογία πληττόμενης αγοράς, καθώς οι τιμές του συμβολαίου Μαΐου έχουν αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο του Ιουνίου, που είναι και το πιο ενεργό, το οποίο παρότι υποχώρησε κι αυτό σημαντικά, συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 4,60 δολάρια ή κατά 189,3% και έκλεισε στα 20,03 δολάρια το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σημερινή εικόνα του συμβολαίου Μαΐου δεν έχει προηγούμενο, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το αργό και φυσικά νέο ιστορικό χαμηλό.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του πετρελαίου είχε καταγραφεί στις 31 Μαρτίου του 1983, όταν έκλεισε στα 10,42 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Η σημερινή βουτιά επιπλέον εγείρει έντονες ανησυχίες για τις επερχόμενες εξελίξεις στην καταρρέουσα αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά και για την ευρύτερη πετρελαϊκή αγορά, καθώς παρά την πρόσφατη συμφωνία για γενναία μείωση της παραγωγής στο πλαίσιο του σχήματος του OPEC+, η αγορά εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρές πιέσεις δεδομένου ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε γενικευμένη παύση της οικονομικής δραστηριότητας και η υπερπροσφορά του προηγούμενου διαστήματος είναι άγνωστο πότε θα απορροφηθεί.

Με άλλα λόγια οι περικοπές που ανακοίνωσε ο OPEC+, της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα δεν έπεισαν τους επενδυτές ότι αρκούν για να σταθεροποιηθεί η αγορά και να εξισορροπηθεί η πτώση της ζήτησης εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης λόγω της πανδημίας.

Σε αντίθεση με το WTI, πάντως, το Brent που αποτελεί και διεθνές σημείο αναφοράς παρουσίασε σήμερα πιο ισορροπημένη εικόνα, χωρίς βέβαια να γλυτώνει την πτώση. Το συμβόλαιο Ιουνίου υποχώρησε και αυτό σημαντικά, κατά 2,51 δολάρια το βαρέλι ή κατά 8,94% στα 25,57 δολάρια το βαρέλι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα