Φωτεινή Κούβελα
Προτάσεις της Φωτεινής Κούβελα

Καταθέσαμε 18 προτάσεις στην κυβέρνηση για την ενδοοικογενειακή βία που είναι σε έξαρση εν μέσω καραντίνας, μεταξύ τους σύστημα SOS με sms και σύνδεση της γραμμής SOS με τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ, ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία γιατί οι δομές δεν επαρκούν, ένταξη εξειδικευμένων τμημάτων και γραφείων στη δομή της ΕΛΑΣ, είπε η πρώην ΓΓ Ισότητας Φωτεινή Κούβελα Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε μέτρα για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, είπε η κ. Κούβελα, καθώς υπάρχει αύξηση, το βλέπουμε και διεθνώς, κατατέθηκαν στοιχεία από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Στην Ελλάδα τα αντλούμε από τα συμβουλευτικά κέντρα, την γραμμή SOS του 15900, τα περιστατικά της ΕΛΑΣ. Έχουμε το Παρατηρητήριο, τις δομές, αλλά οι γυναίκες δυσκολεύονται με τον εγκλεισμό δίπλα σε έναν βίαιο άντρα.

Μεταξύ των 18 προτάσεων που καταθέσαμε προς την Πολιτεία περιλαμβάνονται διαδικασίες διευκόλυνσης καταγγελιών, όπως η συγκρότηση αντίστοιχης γραμμής SOS με μηνύματα sms αντί της φωνητικής κλήσης, αλλά και ενός συστήματος συναγερμού σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, όπου μία απλή αναφορά να ενεργοποιεί ενημέρωση της γραμμής SOS, παρέμβαση της ΕΛΑΣ, κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει να στελεχωθούν άρτια τα νοσοκομεία όπου καταφεύγει μία κακοποιημένη γυναίκα, με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κτλ.

Οι 20 ξενώνες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν επαρκούν, γι` αυτό προτείνουμε έγκαιρη ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων που να φιλοξενούν αυτές τις γυναίκες και προσωπικό που θα μεριμνήσει ουσιαστικά. Επιπρόσθετα, να γίνονται τεστ για κορωνοϊό σε γυναίκες που προσεγγίζουν αυτές τις δομές, προκειμένου να προχωρά χωρίς προβληματισμό η υποδοχή τους.

Για την ΕΛΑΣ, η ίδια ανέφερε ότι προτείνεται συγκρότηση αρμόδιου κεντρικού τμήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και γραφεία στα επί μέρους αστυνομικά τμήματα, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα το θέμα της έμφυλης βίας, να υπάρχουν οι σωστές οδηγίες διαχείρισης των καταγγελιών στους αστυνομικούς και να υπάρχει συνεργασία με το δίκτυο των δομών.

Κρίσιμο θέμα είναι επίσης η πρόσβαση των εργαζόμενων στις δομές αυτές εν μέσω περιοριστικών μέτρων και η παροχή δυνατότητας τηλεσυνεδριών με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Θύμισε παράλληλα ότι τελειώνει η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και στο άμεσο μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγκέφαλος
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
Το Πεκίνο επενδύει δυναμικά στις τεχνολογίες BCI, με στόχο να φτάσουν σε πρακτική χρήση μέσα στην επόμενη πενταετία
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
molivi.jpg
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
Γιατί το χαρτί και το μολύβι εξακολουθούν να υπερέχουν απέναντι στο πληκτρολόγιο και τις ψηφιακές συσκευές
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
δίπλωμα οδήγησης
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς
Ανατροπές στο δίπλωμα οδήγησης με ψηφιακή άδεια, οδήγηση από τα 17 με συνοδό έως και απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς