euro ευρώ
Σενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι

Σενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι.

Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κοροναϊό, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Σε ότι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.

Τα σενάρια για τους μισθούς

Πληροφορίες αναφέρουν υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να κόβουν στο μισό τις μέρες εργασίας και αυτόματα και τον μισθό και στο δημόσιο να συμβαίνει το ίδιο χωρίς όμως μισθολογικές περικοπές.

Όμως όσο οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό αυξάνονται οι πιέσεις θα εντείνονται ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στην επόμενη αξιολόγηση τω μέτρων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apati
Νέα απάτη με «δωρεάν πακέτο γιορτών»: Τι κρύβεται πίσω από το ψεύτικο email
Το Υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί για κύμα phishing που μιμείται επίσημη ενημέρωση – Πώς αναγνωρίζετε και αποφεύγετε την παγίδα.
Νέα απάτη με «δωρεάν πακέτο γιορτών»: Τι κρύβεται πίσω από το ψεύτικο email
Σωκράτης Φάμελλος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς»
Φάμελλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς – Οι αγρότες βγαίνουν στα μπλόκα γιατί δεν έχουν μέλλον
Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κλείνει τις εθνικές οδούς»
κουτσουμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν πρόκειται να ανακόψει τον –όπως τον χαρακτήρισε– «μαζικό...
Δημήτρης Κουτσούμπας: Μεγαλειώδης ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των αγροτών