Καταγγελία δημοσιογραφικών ενώσεων για λογοκρισία στην ΕΡΤ
Ανακοίνωση δημοσιογραφικών ενώσεων για την λογοκρισία στην ΕΡΤ - Αφορμή αποτέλεσε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου για τα επεισόδια στη Λέσβο και τη Χίο, το οποίο με εντολή «άνωθεν» αντικαταστάθηκε με «άλλο» και έπειτα «εξαφανίστηκε» - Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ.

Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ  της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε».

Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».

Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».

Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί, και έγκυροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.

Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;

Παραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον Δήμαρχο της περιοχής.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά .

Παράλληλα καλεί τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.

Οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.

Tα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών της Περιφέρειας

ΕΣΗΕΜΘ     

ΕΣΗΕΠΗΝ                                

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε                                                                                         

ΕΣΠΗΤ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimosio
Δημόσιο: Τα 13 «θανατηφόρα» παραπτώματα που φέρνουν άμεση απόλυση
Νέα εγκύκλιος-βόμβα για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο - Ποινικές καταδίκες, παραπομπές, ανακλήσεις διορισμών και νέα ασυμβίβαστα
Δημόσιο: Τα 13 «θανατηφόρα» παραπτώματα που φέρνουν άμεση απόλυση
metaptixiako.jpg
Νέα απόφαση ΑΣΕΠ ξεμπλοκάρει αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών – 16 τίτλοι εγκρίθηκαν στην ΠΔΕ Πελοποννήσου
Κάλεσμα για επανεξέταση παλαιών απορρίψεων στη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών
Νέα απόφαση ΑΣΕΠ ξεμπλοκάρει αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών – 16 τίτλοι εγκρίθηκαν στην ΠΔΕ Πελοποννήσου