Ξανά στο εδώλιο οι αστυνομικοί που χτύπησαν ανεπανόρθωτα άτομο ψυχικά προβλήματα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σε δεύτερο βαθμό δικάζονταν σήμερα οι αστυνομικοί που τον Απρίλιο του 2015 είχαν καταδικαστεί τη δια βίου σοβαρότατη αναπηρία του Χρ. Χρονόπουλου, επειδή ενοχλούσε φραστικά θαμώνες καφενείου

Τη Δευτέρα, 10/2/20 δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, οι δυο αστυνομικοί του ΑΤ Καλλιθέας που τον Απρίλιο του 2015 είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων (με αναστολή) για τον άγριο ξυλοδαρμό και την δολοφονική κακοποίηση του Χρ. Χρονόπουλου (ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή ενοχλούσε, φραστικά, το περιβάλλον του καφενείου, όπου πάντα σύχναζε (χωρίς, φυσικά, να προβάλλει κανενός είδους απειλή). 
 
Όπως σημειώνει η «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία», το αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού ήταν μια αμετάστρεπτη εγκεφαλική βλάβη (νοσηλεύτηκε στο Θριάσιο σε κωματώδη κατάσταση, στην Εντατική, διασωληνωμένος για αρκετό διάστημα), συνέπεια της οποίας είναι η δια βίου σοβαρότατη αναπηρία του. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σκεπτικό της απόφασης είχε συμπεριληφθεί το στοιχείο του «βασανισμού κρατούμενου πολίτη», κάτι που δεν συνηθίζεται για τις παρόμοιες περιπτώσεις που, ενίοτε, φτάνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
 
Δυο άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, «απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής», καθώς η κατηγορία γι΄ αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα. 
 
Η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας αμέσως μετά το συμβάν, ήταν, φυσικά, να σπεύσει να το συγκαλύψει, διενεργώντας μια ΕΔΕ η οποία κατέληξε, το 2010, σ΄ ένα απαλλακτικό πόρισμα για τους δράστες, σε μια προσπάθεια το περιστατικό αυτό, όπως και πολλά άλλα, να πάρει όσο γίνεται μικρότερη δημοσιότητα, να περάσει ως «προϊόν αυτοτραυματισμού» - κάτι που το πιθανότερο είναι ότι δε θα αποφεύγονταν, αν δεν υπήρχαν «ενδιαφερόμενοι τρίτοι» (οικογένεια κλπ) να το αναδείξουν.
 
Η υπόθεση του Χρ. Χρονόπουλου μας αφορά όλους και όλες, τονίζει η «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία». 
 »
«Πρόκειται για μιαν άκρως τραγική έκβαση μιας καθημερινής πρακτικής της αστυνομίας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, που της αναθέτουν να διαχειριστεί και να καταστείλει – μεταξύ άλλων, και πρωτίστως - κατά την εκτέλεση (πάντα από την αστυνομία) των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία. Όπως, φυσικά, και απέναντι σε πολλούς άλλους (πρόσφυγες κλπ), με τα επανειλημμένα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών, βασανιστηρίων, θανάτων, μέσα στα διάφορα αστυνομικά τμήματα», σημειώνει η Πρωτοβουλία και καταλήγει:
 
«Είναι πάνω σε αυτό τον ρόλο και την λειτουργία της αστυνομίας που ακουμπά και λειτουργεί το κυρίαρχο ψυχιατρικό σύστημα, η «επίσημη ψυχιατρική», που εξακολουθεί, και μέσα από τα επίσημα όργανά της, να διακηρύσσει ότι αδυνατεί να λειτουργήσει χωρίς την αστυνομία».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Οι 684 κενές θέσεις του 2025, η ΕΒΕ και οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική δημιουργούν προβληματισμό λίγο πριν από τις φετινές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Παιδί με αυτισμό παίζει παιχνίδι
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται μετά τα 2 έτη, τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
asfaleia_aytokiniton.jpg
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων που αλλάζουν χώρα πώλησης...
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων