"Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Η παρουσίαση του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων. Μίλησαν για το βιβλίο ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός και πρόσφυγας πολέμου, ο Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός και ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ο Κώστας Πίττας. Τόσο οι ομιλητές, όσο και στις παρεμβάσεις τους ο Λεωνίδας Βαρβαρός, ο Λεωνίδας Κουντουδάκης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου κ.ά. κατήγγειλαν τη λογοκρισία της διοίκησης της ΕΡΤ στο β΄ μέρος του σχετικού ντοκιμαντέρ και απαίτησαν την άμεση προβολή του από την ΕΡΤ. Σύντομα θα αναρτηθούν και τα βίντεο από τις ομιλίες.

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο σας περιμένει στην επόμενη εκδήλωση-παρουσίαση για τα Δεκεμβριανά που θα γίνει στο χώρο του την Κυριακή 22 Δεκέμβρη, 12.00μεσ. Η παρουσίαση αφορά το συλλογικό τόμο "Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά" και το βιβλίο "Αντίσταση - η επανάσταση που χάθηκε". Θα μιλήσουν οι ιστορικοί Μιχάλης Λυμπεράτος και Προκόπης Παπαστράτης, που έχουν επιμεληθεί το συλλογικό τόμο και ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας του βιβλίου για την Αντίσταση.

Συνήθως τις κάθε είδους εκδηλώσεις τις χαρακτηρίζουν επιτυχημένες ή όχι, στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", που οργάνωσε το "μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο", όπως και οι προηγούμενες παρουσιάσεις του βιβλίου ανά την Ελλάδα, εκτός από την επιτυχία, ανέδειξαν τη χρησιμότητα αυτού του υλικού για τους δεκάδες συμμετέχοντες, αλλά και γι αυτούς που θα γίνουν κοινωνοί του περιεχομένου του.

Όπως γίνεται άλλωστε μέσα στη διετία που κυκλοφορεί το βιβλίο και έχει κάνει ήδη δεύτερη συμπληρωμένη σε ύλη έκδοση.

 Ήταν λοιπόν πάνω από όλα μία εκδήλωση χρήσιμη στον τομέα της διάσωσης της ιστορικής μνήμης και της καταπολέμησης αντιλήψεων ρατσισμού, φασισμού, πολεμοκαπηλείας και ξενοφοβίας. 

Ομιλητές ήταν ο Πανεπιστημιακός καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Προκόπης Παπαστράτης, ο Πανεπιστημιακός και πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι το 1968 Μάκης Καβουριάρης, που υπήρξε και πρόσφυγας πολέμου, και ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος, ενώ το συντονισμό έκανε ο Κώστας Πίττας.

Μετά τις εισηγήσεις έγινε συζήτηση στην οποία πρέπει να τονίσουμε τις παρεμβάσεις του Ικαριώτη σκηνοθέτη και ηθοποιού Λεωνίδα Βαρδαρού  που πρόσφατα είδαμε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του "Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή", της Ικαριώτισας Ιωάννας Πούλου, που έχει ασχοληθεί με θέματα ιστορικής μνήμης, του Πέτρου Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ και του Λεωνίδα Κοντουδάκη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Όλοι και όλες τόνισαν ότι είναι απαράδεκτη η επιλογή κύκλων της διοίκησης της ΕΡΤ να ματαιώσει την προβολή του Β' μέρους του ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' ΠΠ" και τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια για να αρθεί το "μαύρο".

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αντιπαλαιψαν το "μαύρο", αφού το άλλο το μεγάλο "μαυρο" του 2013-2015 τους βρήκε στους δρόμους και τις πλατείες ως συμπαραστάτες και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ τους βρήκε να κινητοποιούνται για να μην προβάλλει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, την ίδια ώρα που έμπαιναν τρικλοποδιές σε υλικά σαν το ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες πρόσφυγες του Β'ΠΠ.

Ακολούθησε η προβολή του Α' μέρους.


ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Α' ΜΕΡΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ) ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Cafe Πανελλήνιον). Διοργάνωση: Φίλοι της Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και συνάδελφοι από τα τοπικά ΜΜΕ.

 

(φωτογραφία από το πάνελ της παρουσίασης)

79758126_3465203550186853_4613006330028883968_o.jpg

σχετικά άρθρα

«Τα ΠΕΚΕΣ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους»
«Τα ΠΕΚΕΣ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους»
Κοινή ανακοίνωση 21 οργανωτικών συντονιστών ΠΕΚΕΣ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
«Τα ΠΕΚΕΣ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους»
Επιστολή συλλόγου των 5.500 του προγράμματος πτυχιούχων του ΟΑΕΔ στον υπουργό Εργασίας
Επιστολή συλλόγου των 5.500 του προγράμματος πτυχιούχων του ΟΑΕΔ στον υπουργό Εργασίας
Επιστολή του Πανελλήνιου Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα»
Επιστολή συλλόγου των 5.500 του προγράμματος πτυχιούχων του ΟΑΕΔ στον υπουργό Εργασίας