Thumbnail
Θεσσαλονίκη

Επιμνημόσυνη δέηση για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης τελέστηκε στην Ιερά Συναγωγή "Μοναστηριωτών".

"Μπορούσε να αποφευχθεί το Ολοκαύτωμα; Το ερώτημα καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ρητορικό, τα ιστορικά φαινόμενα, ωστόσο, δεν είναι υπερβατικές μεταφυσικές έννοιες, αλλά ένα σύμπλεγμα κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών, στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας είναι τελικά ο καταλύτης και των εξελίξεων και των επιλογών", ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού "ΕΝΕΚΕΝ", Γιώργος Γιαννόπουλος.

Μιλώντας για τη γνώση και αναγνώριση της ιστορίας ως στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης απέναντι στα αθώα θύματα και ως "προϋπόθεση για να γίνουμε και να είμαστε πολίτες της Θεσσαλονίκης", ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε ότι "σήμερα που με αφορμή την οικονομική κρίση αναβιώνει ο ρατσισμός, το τέρας του φασισμού και του αντισημιτισμού, το αίτημα της μνήμης αποτελεί ζωτικό ανάχωμα της κοινωνίας και αφορά όλους μας, αφορά το μέλλον των παιδιών μας, των παιδιών όλου του κόσμου".

Την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποίησε ο Σοφολογιότατος Ραβίνος Ααρών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ποιημάτων από τη συλλογή "Ποιήματα για το Ολοκαύτωμα", που μετέφρασε η Άντυ Σαούλ- Αντώτσιου. Την απαγγελία έκαναν οι Γιάννης Φέρτης και Βικτώρια Μπενουζίλιο, πλαισιωμένοι από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Απόστολο Χανδράκη (βιολοντσέλο) και Μαρίνα Ηλιοπούλου (φαγκότο).

Στη τελετή παρέστησαν ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σ.Φάμελλος, βουλευτές και υποψήφιοι Δήμαρχοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μάριος
«Τιμωρήθηκα γιατί στάθηκα στο πλευρό των αγροτών» – Καταγγελία στρατιώτη για ποινή και αποπομπή
Αντιδράσεις μετά την καταγγελία για τιμωρία λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στους αγρότες
«Τιμωρήθηκα γιατί στάθηκα στο πλευρό των αγροτών» – Καταγγελία στρατιώτη για ποινή και αποπομπή