Thumbnail
Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας, υποψήφιος περιφερειάρχης

Συγκονισμένη είναι ακόμη η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας αλλά και γενικότερα η κοινή γνώμη της χώρας, καθώς από μια σαΐτα που εκτοξεύτηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ένας εικονολήπτης, ο Κώστας Θεοδωρακάκης, βρήκε σχεδόν ακαριαίο θάνατο.

Για το τραγικό συμβάν μίλησε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ο δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας.

Σε σχόλιο του Κ.Παπαδάκη για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας αλλά και τον επί της ουσίας παράνομο χαρακτήρα της οργάνωσης, λόγω της χρήσης εκρηκτικών υλών, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για διαχρονικό θεσμό, που διοργανώνεται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, ο οποίος επίσης στηρίζεται από «ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που δεν μπόρεσε να σταματήσει η δικτατορία».

Σχετικά με τις σαΐτες, δήλωσε ότι «υπάρχει σωματείο με εγκεκριμένο καταστατικό από το Ειρηνοδικείο», εξήγησε, τονίζοντας πως «ποτέ δεν έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών».

Προσέθεσε πως τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει ο Δήμος Καλαμάτας ήταν, δεδομένων των δυνατοτήτων, «καλύτερα από κάθε άλλη φορά» και ανέφερε χαρακτηριστικά την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στο σημείο και την αυτοοργάνωση των «σαϊτομάχων».

«Ήταν μία κακιά ώρα», είπε για το θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου πατέρα δύο παιδιών, υπογραμμίζοντας πως «μετά από αυτό, ο θεσμός περνά από δύσκολη καμπή, δεν μπορεί να συνεχιστεί αν η πολιτεία δεν λάβει μέτρα».

Στην επίμονη ερώτηση του δημοσιογράφου για τον (μη) έλεγχο του υλικού των σαϊτών, την μαυροπυρίτιδια που θεωρείται εκρηκτική ύλη και ως εκ τούτου είναι παράνομη η αγορά της, ο δήμαρχος επέμεινε πως πρόκειται για «βεγγαλικό».

Σχετικά με τον θεσμό, ο Κ.Παπαδάκης έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», καθώς η πολιτεία χρηματοδοτεί και το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει μια διαδικασία παράνομη, στην οποία δεν παρίσταται ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η αστυνομία, αλλά και το ΕΚΑΒ, καθώς δεν υπήρχε στην πλατεία ασθενοφόρο, το οποίο έφθασε αργότερα.

Τέλος, σχολιάστηκε η αντίδραση του υιού του Θεοδωρικάκη, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του εθίμου, λόγω της επικινδυνότητάς του.

Ο δήμαρχος τόνισε πως «το παιδί του έχει δίκιο» και πως η απώλεια του εικονολήπτη στο μέλλον θα δεσμεύσει τους τοπικούς φορείς καθώς «κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

Η δήλωση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις:

«Ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιωτης Νίκας, λίγες ώρες μετά τον άδικο θάνατο του εικονολήπτη, Κώστα Θεοδωρακάκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα