Thumbnail
Διαχείριση του προσωπικού budget - 10 συμβολές "επιβίωσης"

Δεν είναι κάποιο κρυφό μυστικό πως οι περισσότερες οικογένειες αλλά και μεμονωμένα ο κάθε εργαζόμενος δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα, με τους μισθούς να συμπιέζονται και τις ανάγκες (ουσιαστικές ή "πλασματικές" να πολλαπλασιάζονται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη συμπίεση του μισθού αλλά και αυξήσεις σε βασικά αγαθά (μετακινήσεις, τρόφιμα κ.α).

Έτσι (δυστυχώς) όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε "τεχνικές επιβίωσης". Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε μερικές από αντίστοιχο άρθρο του britghtside.com:

1) Σκέψου καλά: Το θέλω ή το χρειάζομαι;

Όταν ενεργείς παρορμητικά, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνεις λάθος. Όταν θες να κάνεις μια αγορά, αφιέρωσε κάποιες ώρες μέχρι να πάρεις την τελική απόφαση: Θες κάτι επειδή πραγματικά το έχεις ανάγκη ή... από συνήθεια;

2) Προτίμησε τα μετρητά

Είναι εύκολο να "ξεφύγεις" όταν πληρώνεις τα πάντα με κάρτα και δεν συνειδητοποιείς τα ποσά που φεύγουν από τα χέρια σου. Αντιθέτως, τα μετρητά είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να έχεις μια επαφή με τα έξοδά σου. Φυσικά, υπάρχει και ο παράγοντας των αναγκαστικών πληρωμών με κάρτα για την επίτευξη του αφορολόγητου. Μπορεί να φανεί "κόπος", ωστόσο μπορείς να προσπαθήσεις να καταγράφεις τις αγορές σου σε ένα τετράδιο. Επίσης, μπορείς να διαλέξεις ένα "μικτό" σύστημα και να πληρώνεις με κάρτα τις ακριβές αγορές αλλά με μετρητά τις "μικρές" καθημερινές.

3) Όρισε ένα πλάνο για τα έξοδα και τήρησέ το

Μπορείς να καθιερώσεις, με βάση το μισθό που λαμβάνεις, ένα πλάνο για τις αγορές σου με ποσοστά: Το 50% σε βασικές ανάγκες (λογαριασμοί, τρόφιμα κτλ), το 30% σε προσωπικά έξοδα (διασκέδαση, χόμπι κτλ) και το υπόλοιπο 20% σε αποταμίευση. Προφανώς και μπορούν να κατανεμηθούν σε παραλλαγές, ωστόσο το σημαντικό είναι να τηρείται το πλάνο. Στην πάροδο του χρόνου, προφανώς θα υπάρχουν αυξομειώσεις (πχ στις διακοπές θα ξεφεύγουν οι "προσωπικές" δαπάνες) ωστόσο με τον χρόνο θα μπορέσεις να ελέγξεις και σε μακροπρόθεσμο διάστημα τα έξοδα.

4) Κάνε έξυπνες, "στρατηγικές" αγορές

Προτίμησε, στο μέτρο του δυνατού, πράγματα ποιοτικά και χρήσιμα, τα οποία θα χρησιμοποιήσεις σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο σε βάθος χρόνου να αγοράσεις ρούχα κάπως πιο ακριβά που θα μπορείς όμως να τα χρησιμοποιείς άφοβα, παρά ένα ζευγάρι παπούτσια "αναλώσιμα". Επίσης, επένδυσε σε πράγματα που καλύπτουν τις ανάγκες σου και σου ταιριάζουν. Ένα παράδειγμα τέτοιας αγοράς είναι π.χ ένας υπολογιστής που θα τον χρησιμοποιείς για την δουλειά σου.

5) Σχεδίασε καλά τις διακοπές σου

Οι διακοπές συνήθως συμπίπτουν με περίοδο πολλών εξόδων -και καλά κάνουν, γιατί είναι μια ξεκούραση που δικαιούμαστε. Όμως, μπορούμε να γλιτώσουμε αρκετά από αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να στερηθούμε κάτι. Φρόντισε να κλείσεις εισιτήρια και διαμονή από νωρίς, ενώ μπορείς να κάνεις μια μικρή έρευνα για το πού μπορείς να βρεις φθηνό φαγητό κτλ. Επίσης, έλεγξε καλά πως θα έχεις ο, τι χρειαστείς: Γιατί να δώσεις αυτά τα 10 ευρώ για μια πετσέτα, απλά επειδή την ξέχασες στο σπίτι;

6) Πρώτα οι λογαριασμοί!

Υπολόγισε έγκαιρα τα "στάνταρ" έξοδα του μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, φόροι κ.α) και μετά... αφέσου ελεύθερος.

7) Η λίστα... του Άγιου Βασίλη

Φυσικά και κάνουμε δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα σε περιόδους γιορτών - είναι μια ευγενική χειρονομία που θυμίζει πως τους σκεφτήκαμε. Και δεν χρειάζεται ούτε να την σταματήσουμε ούτε να την περιορίσουμε. Μπορούμε, όμως να την προγραμματίσουμε: Κάνε μια λίστα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και αγόρασε κάποια δώρα σε περιόδους εκπτώσεων. Φύλαξέ τα και δώρισέ τα την κατάλληλη στιγμή. Και πάλι... δώρο είναι!

8) Σήμερα δεν ξοδεύω!

Μπορείς να θέσεις μια αναλογία για τις μέρες που θα ξοδεύεις και τις μέρες που θα εξοικονομείς. Για παράδειγμα, καθιέρωσε (ανάλογα και με το χρόνο σου) 2 ημέρες που θα παραγγέλνεις φαγητό και τις υπόλοιπες 5 μαγείρεψε στο σπίτι.

9) Επισκεύασε - μην πετάξεις κάτι κατευθείαν

Υπάρχουν σε κάθε γειτονιά διαφόρων ειδών μαγαζιά για επισκευές. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πετάξεις κατευθείαν το καλό σου πουκάμισο αν δεν δοκιμάσεις να το πας στη ράφτρα. Για τις ηλεκτρονικές συσκευές, βέβαια, το ζήτημα είναι λίγο πιο σύνθετο καθώς πολλές φορές είναι πιο συμφέρον να πάρεις κάτι καινούριο παρά να το επισκευάσεις. Γι΄αυτό το λόγο, πάντα να αγοράζεις με εγκύση τουλάχιστον 2 ετών.

10) Ξόδεψε για αυτό που θα σε κάνει χαρούμενο

Για έναν μέσο Έλληνα εργαζόμενο/η του 2019 δυστυχώς τα χρήματα που θα προοριστούν αποκλειστικά "για αυτόν" είναι λίγα: οπότε, πρέπει να είναι και "σωστά". Δεν υπάρχει κάποιος ιερός κανόνας που θα απαγορεύσει να ξοδέψεις ένα σεβαστό ποσό π.χ για ένα βιβλίο, μια εκδρομή, ένα εισιτήριο συναυλίας κτλ. Αντιθέτως, μπορείς να κόψεις π.χ την 4η μπύρα σε μια συνηθισμένη έξοδο ή έναν καφέ μετά τη δουλειά και δώσεις τα αντίστοιχα χρήματα σε κάτι που σε ευχαριστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέλετε να χάσετε 2 - 4 κιλά σε μία εβδομάδα; Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panpatrwn.jpg
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες
Σε ποια μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως που πραγματοποιούνται από Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΔΕΝ χρειάζονται ΔΟΑΤΑΠ) μπορείτε να διεκδικήσετε...
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες