Να καταπατήσει τη ΣΣΕ των ναυτεργατών επιχειρεί η ναυτιλιακή «SEAJETS»
Τι καταγγέλλουν ναυτιλιακά σωματεία εργαζομένων

Καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών που εργάζονται στα πλοία της επιχειρεί η ναυτιλιακή εταιρεία «SEAJETS», όπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν πως η εταιρεία «με έγγραφό της που κοινοποιήθηκε στα πλοία της εταιρείας την 1 Φλεβάρη, αναφέρει: "Σας ενημερώνουμε ότι μισθό μηνιαίο θα έχουν μόνο οι Α’ μηχανικοί και οι πλοίαρχοι. Οι υπόλοιποι θα είναι με ημερομίσθιο και θα απασχολούνται 6 ημέρες την εβδομάδα (εκτός Σαββάτου). Σε περίπτωση που χρειαστούν παραπάνω μέρες ή ώρες θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρχιμηχανικούς του γραφείου".

Από καταγγελίες ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, η ναυτιλιακή εταιρεία τους καλεί σε προσωπικές διαπραγματεύσεις και με εκβιαστικές μεθόδους επιβάλλει τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει από τις εταιρείες που δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά της ΣΣΕ για το 2018.

Για τις εκβιαστικές μεθόδους και την παραβίαση της ΣΣΕ από την ναυτιλιακή εταιρεία, έχει συμβάλει με τη στάση του ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ. Χαρακτηριστική ήταν η στάση της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ με τον πρόεδρο της Νταλακογέωργο Α., που για τον κλάδο των ναυτών το καλοκαίρι του 2018, έκαναν βρώμικο αλισβερίσι με την εταιρεία για την υπονόμευση της ΣΣΕ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τις ταξικές δυνάμεις σε συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ.

Απαιτούμε τον άμεσο έλεγχο με την παρουσία εκπροσώπων των σωματείων μας σε όλα τα πλοία της εταιρείας, για την εφαρμογή της ΣΣΕ, επιβάλλεται η οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων για την εφαρμογή και διεκδίκηση ΣΣΕ, Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται».

σχετικά άρθρα