Thumbnail
Έγινε δωρητής νεφρού στον νεφροπαθή υιό του, σε ηλικία 70 ετών

«Η Ελλάδα με τα τόσα πολλά τροχαία που έχει κάθε χρόνο και που αφορούν κυρίως νεαρά παιδιά, θα πρέπει να επενδύσει στην ενημέρωση των πολιτών της ώστε να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα γίνουν δωρητές οργάνων». Αυτό το μήνυμα έστειλε μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο γνωστός οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός ως «Ιαβέρης», που πριν από έναν περίπου μήνα και μετά από χειρουργείο επτά ωρών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» χάρισε το νεφρό του στον γιο του, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι ήταν νεφροπαθής.

«Εγώ παίρνω φαρμακευτική αγωγή και ο Κωνσταντίνος το ίδιο. Το ευχάριστο είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Προσωπικά έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Σήμερα είμαι 70 ετών και το τελευταίο διάστημα αγχωνόμουν ότι έπρεπε να κάνω την μεταμόσχευση όσο είμαι υγιής. Είμαι πλέον μεγάλος άνθρωπος και ανά πάσα στιγμή μπορώ έχω επιπλοκή στην υγεία μου. Τα τελευταία χρόνια αυτό ήταν και το μοναδικό άγχος μου. Σήμερα, αναλύοντας την πράξη μου θέλω να πω πως έκανα αυτό που κάθε γονιός θα έκανε στο παιδί του», τόνισε.

Μέχρι σήμερα ο «Ιαβέρης» ήταν καυστικός στα θέματα ασφαλούς οδήγησης. Μετά την μεταμόσχευση, εκτός των γνωστών θεμάτων, θα επικεντρωθεί και στην προσπάθεια ενημέρωσης του Έλληνα να γίνει δωρητής οργάνων. «Ως λαός είμαστε χαιρέκακος. Ο καθένας χαίρεται με την αποτυχία του άλλου. Δεν κοιτάει τον εαυτό του, αλλά συνεχώς τους άλλους και χαίρεται με την αποτυχία τους. Το ίδιο συμβαίνει και στα θέματα υγείας. Υπάρχουν γονείς που έχουν χάσει κάποιο παιδί τους και θέλουν και οι άλλοι να χάσουν το δικό τους παιδί για να μην είναι μόνοι τους στη δυστυχία. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει και οφείλουμε όλοι να βλέπουμε το γενικότερο καλό. Θα πρέπει όλοι να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Ένα πρώτο βήμα είναι η δωρεά οργάνων. Πλέον θα ξεκινήσω εκστρατεία για να πείσω τους Έλληνες να δωρίζουν τα όργανά τους».

Αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης σκέφτεται να την ξεκινήσει σε ένα περίπου μήνα, όταν θα αναρρώσει πλήρως και θα μπορεί να δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για ενημέρωση. «Ο Έλληνας έχει καλές αξίες και αρχές. Πρέπει να μάθει να δωρίσει τα όργανά του. Κάθε χρόνο χιλιάδες τροχαία, κυρίως νέων παιδιών, αφανίζουν τη γενιά αυτή. Γιατί να μην υπήρξε πρόβλεψη για να δοθούν τα όργανα σε άτομα που τα έχουν ανάγκη; Πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά και η κοινή γνώμη. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα τροχαία δυστυχήματα είναι ο μεγαλύτερος δότης οργάνων. Αυτές οι αποφάσεις που θα πάρει κάποιος είναι σημαντικές για το σύνολο της κοινωνίας μας και θα βοηθήσουν πολλούς συνανθρώπους μας. Οι άνθρωποι γενικότερα έχουν τεράστια ψυχικά αποθέματα. Με ανιδιοτέλεια θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα σοβαρά και να δώσουμε λύσεις».

Ο γνωστός οδηγός αγώνων επισήμανε επίσης: «Η έννοια της οικογένειας είναι αναντικατάστατο συναίσθημα. Κάθε οικογένεια πρέπει να συζητά την πιθανότητα ότι σε κάποιον μπορεί να συμβεί κάτι. Πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποίηση σε τέτοια θέματα και η ίδια η ευαισθητοποίηση πρέπει να υπάρχει και για τα χειρότερα, όταν δηλαδή σκοτώνονται νέα παιδιά στους δρόμους».

Ο Ιαβέρης έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, για την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών, σημειώνοντας πως τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν γενοκτονία. «Είναι το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αφού χάνονται ζωές νέων ανθρώπων, πριν προλάβουν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον συντονιστή της χειρουργικής επέμβασης μεταμόσχευσης νεφρού, Βασίλη Βουγά, ο οποίος ήταν συνεπικουρούμενος από τον χειρουργό Βασίλη Δρακόπουλο και τον Νικόλαο Ρουκουνάκη και την ομάδα τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ταχύρρυθμα μαθήματα ECDL για ΑΣΕΠ και μοριοδότηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας